Често, сгушени под одеялото в тъмния февруарски следобед, си представяме лятото като безгрижно босо тичане по плажа, динена диета и танци, подгрети с обилно количество шотове. Добре, но когато аз навърших 30, пробвах да полея танците с доста по-скромно количество малки чашки, отколкото спомените ми припомняха, и резултатът беше няколко дневен махмурлук.

tripplanner

Докато нося под една мишница кариера, деца, съпруг, а и тази полуосъществена динена диета,  забелязах, че едновременните спонтанни забавления са си отишли безвъзвратно. Дали аз съм станала още по-организиран маниак на тема контрол, или технологиите направиха възможността да планираме всичко около себе си още по-лесно? Вероятно съчетание и от двете.

Но думата ми е друга – когато в програмата сме заложили време за забавления, е по-лесно да изпълним тази задача. И за да не разчитаме на спонтанните идеи на приятели или на външни източници на добро настроение, предлагам да се заредите с няколко полезни приложения, които ще направят почивката ви пълноценна и организирана. За „забавна“ трябва да се погрижите сами.

Spotted by locals

Ако вашата представа за почивка е да запазите all inclusive хотел и 10 дни да не излезете от затворения комплекс – тогава няма смисъл да пълните паметта на телефона/таблета си.

Но ако сте пътешественик по душа, ще откриете колко полезна е апликацията. Първо – има офлайн карта на града, който ви интересува. Т.е. ако се загубите – то ще е само умишлено. Второ и още по-важно – благодарение на него ще откриете прекрасни места за забавление, храна + съвети, свързани с конкретната локация.

spotted by locals

И не на последно място, вероятността да избегнете туристическите тълпи е доста голяма – дори само за това си струва да надникнете по време на пътуването си за мнението на местните.

Cocktails Guru

Трите неща, които абсолютно обичам при коктейлите:

1. Изглеждат като малки алкохолни шедьоври на фантазията. Знаете поговорката, че първо ядем с очите си… Убедена съм, че същото важи и за напитките.

2. Разхлаждат в летните жеги!

3. Според етикета могат да се пият дори преди обяд. Ако човек си поръча в 11.10 часа водка с кола – ще се чувства гузен. Чувството за вина обаче изчезва, ако просто се наслади на едно Мохито.

Затова всяко уважаващо себе си лятно парти или събиране с приятели трябва да притежава възможността гости и домакини да се наслаждават на един (и повече) летен коктейл. Затова и обичам приложението Cocktails Guru.

Изключително богато на коктейли, които може да избирате по съставки (това е важна функция, в случай че просто искате да видите какво може да се сътвори с наличния у дома алкохол) + виждате съвети и коментари от тези, изпробвали рецептата преди вас – в случай че искате да погледнете чуждия опит. Към всяка рецепта получавате снимка – как трябва да ви се получи, но и подробно описание (стъпка по стъпка) как да постигнете желания резултат в чаша.

CocktailsGuru1

Все още не съм разглеждала листата с безалкохолни коктейли, но създателите на апликацията твърдят, че тя съществува. Не ме съдете – вкъщи гледам две деца и куче.

И не на последно място, ако често съчетавате полезното с приятното, или с други думи използвате бизнес пътуванията, за да се потопите в атмосферата на служебната дестинация, ви съветвам да се възползвате и от някое чисто организационно приложение от типа на Trip it, Trip Planner, TripAdvisor. На пръв поглед има дразнещи неща (от рода на кога започва и приключва пътуването), но ако съчетавате служебни и лични ангажименти, няма да ви се иска да пропуснете среща или конферентен разговор. С някоя от тези апликации, освен безплатни съвети за избраната локация, ще получите и възможност да организирате лесно и чудесно времето си и да се насладите максимално на свободното такова.

–––-

По-подробни и закачливо написани мнения за коли и джаджи ще намерите в личния блог на Соня Славчева:  www.hitechride.com

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара