На 31 октомври, вторник, от 19.00 ч. в кино Люмиер ще се състои световната премиера на документалния филм „ЖИВ УМ – Множествената склероза среща един аюрведа вайдия“, създаден от Фондация „МС-Мога Сам“.

“ЖИВ УМ” е завладяващ документален филм, който прави многоизмерен преглед на най-древната лечебна система в света – Аюрведа, наричана още „майката на всички лечебни системи“. Терминът на санскрит означава „наука за живота“ и произхожда от Индия, където Аюрведа се практикува и до днес, вече над 5000 години. В основата ѝ е заложено разбирането за човека като единна същност, съставена от три неразривно свързани нива: физическо, емоционално и духовно.

Филмът е заснет в началото на 2023 г. в единствената в света специализирана аюрведа болница за лечение на множествена склероза „Аюш Прана”. Включва истории и интервюта на пациенти с множествена склероза и с други неврологични заболявания от цял ​​свят. “ЖИВ УМ” обяснява как благодарение на вековния опит на аюрведа традицията повечето от нелечимите болести в съвременната система на конвенционалната медицина са лечими.

Сред участниците във филма още са Биляна Савова, основател на Фондация „МС-Мога Сам“, която живее от 16 години с диагнозата множествена склероза, Д-р Прашант Рагаван –  трето поколение аюрведа лечител, собственик на Клиниката „Аюш Прана“ и неговият баща д-р Рагаван Раманкути, известен аюрведа вайдия, бакалавър по медицина и хирургия, по акупунктура и химия.

Биляна Савова

Вайдия в превод от санскрит означава – лечител, лекар, това е наименованието, което се използва в Аюрведа

Режисьор и сценарист на филма е Николай Василев, известен със своите документални филми „Формулата на Тео“, „Ваклуш“, „Да бъдеш Майстора“, „Гладиатор“ и много други.

„Аюрведа погледна на мен не като съвкупност от органи, които са болни, които се лекуват отделно и с различни лекарства, както е в конвенционалната медицина, а като индивидуалната ми цялост, в която емоциите, душата и тялото ми са неразривно свързани. Благодарение на Аюрведа се научих как да обичам себе си. Разбрах как да си върна енергията и как да си я доставям, как да се храня правилно. Осъзнах колко е важен сънят, за да имам здрав организъм. Аюрведа ми даде знанието и силата да действам. Аюрведа ми помогна бавно и много устойчиво да си върна всичко, което бях загубила. Научи ме да живея. Това означава и думата АЮРВЕДА – науката за живота.„, споделя за своята среща с Аюрведа Биляна Савова

Билети за единствената прожекция на „ЖИВ УМ – Множествената склероза среща един аюрведа вайдия“ могат да бъдат закупени на касите на Билетния център на НДК или онлайн: https://ndk.bg/event/zhiv-um-11416-1 Цена на билетите –  11 лева.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара