Съществува едно-единствено нещо на този свят, което никога няма да попадне в категория “Старомодно” – здравата и лъскава коса. Едва ли има жена, която да не мечтае за красива коса, която да буди възхищение у всеки. А кой друг по-голям виновник за нея може да бъде от добрия фризьор?

Представяме ви с Радостина Томова – един от най-добрите фризьори във Варна, при която фризьорството не е просто  професия, а любов. Радостина стартира своята кариера в Лондон, завършвайки курса NVQ Level 3 в най-голямата академия за фризьори в столицата. Практикува няколко години там, след което решава да се завърне в родния си град Варна. За кратко време успява да спечели сърцата на десетки дами и да се превърне в любимия им фризьор. Благодарение на своята любов, всеотдайност и упоритост, тя успява да преодолее всяка пречка на пътя. И да прави това, което обича още от дете.

София Лорен казва, че “най-важното, което трябва да има една жена (освен талант), е добър фризьор”, а ние допълваме, че освен добър, фризьорът трябва да обожава това, което прави и да е отдаден напълно на професията си така, както е Радостина.

Радостина Томова разказва повече за актуалните тенденции тази година, какво е да бъдеш част от индустрията на красотата, има ли старомодни прически, какви са трудностите, които среща фризьорът, както и още много други интересни неща.

Как и кога разбра, че да бъдеш част от индустрията на красотата е твоето призвание?

В ранна детска възраст, когато подстригах всичките си кукли Барби – всяка от тях с различна прическа. От дете знам, че това е моето призвание и до днес, с 15 години стаж, моята мисия е да правя клиентите си щастливи и изглеждащи като любимата Барби.

Обучавала си се в най-голямата академия за фризьори в Лондон. Разкажи ни малко повече за това. С какво курсовете там са по-различни от тези у нас?

Обучението там е много различно. Състои се от много практика и доста теория. Преподавали са ми фризьори, които са на световно ниво. В академията са доста безкомпромисни и изискват от студентите да са перфекционисти и най-вече да работят чисто и подредено. Също така имахме отделни часове през деня, в които наблягахме на costumer service и консултацията с клиент, която е от изключително голямо значение. При нас в България курсовете са доста по-краткосрочни и без толкова практика.

Спомняш ли си кой беше най-трудният ти момент по време на обучението и с какво ще запомниш това изживяване?


Имахме часове по математика и трудни изпити след това, които успях да взема. Има ли желание – винаги има и начин да се справиш с всички трудности, независимо какви са те.

Да се върнем на темата за красотата. Кои са най-актуалните тенденции в прическите и цветовете тази година?


Тази година най-актуалните тенденции са късите прически, които смятам, че са доста смело решение. Също актуални са и боб прическата, късата черта и пластовете. И, разбира се, не на последно място, здравата и блестяща лъскава коса, независимо дали е в тъмната или светлата гама, но забелязваща се от далече.

Има ли прически/цветове, които днес вече са демоде?

За мен всеки клиент е строго индивидуален. Поради тази причина не бих казала, че има демоде прически или цветове.

Има ли разлика в тенденциите в прическите и цветовете у нас с тези по света?

За съжаление, както при модата, така и при прическите, тук сме си две крачки назад.

Как разбираш дали определен цвят или прическа биха били подходящи за клиента?

Както са ме учили в най-голямата академия за фризьори в Лондон, насочваме клиента за най-правилен избор, водейки се от формата на лицето и нюансите на кожата.

Кои са най-честите проблеми, с които дамите се сблъскват в грижата за косата и как бихме ги победили?

Най-честите и неприятни проблеми са проблемен скалп, омазняване в корена, сухи и пориозни краища. Решават се с диагностициране на структурата на косъма и скалпа, правилно миене на косата и правилен избор на качествена козметика.

Кой е продуктът за коса, без който не можеш?

Трудно би било да се огранича само с един продукт за коса, но може би най-важното за мен е моята маска и термозащита.

Кои са най-вредните „рутини“, които всъщност съсипват косата?

Определено най-вредни за косата са неправилното разресване, прекалено силното стягане на косата, когато например сме на опашка – препоръчително е да се използват сатенени скрънчита за коса, които са много подходящи и не стягат косата. Други вредни навици са неподходящата рутина за измиване, използването на гореща вода, както и честата употреба на преса и маша. Също трябва да обърнем внимание тук и на излагането на слънце, тупирането на косата за обем, както и честото посещение на басейни. Те се нареждат сред основните вредители на здравата и лъскава коса. Силно препоръчвам калъфката на възглавницата да е от коприна. Оказва много благоприятно влияние на скалпа и косата.

Подстригваме косата, когато е препоръчително или подстригваме косата, когато вече е крайно наложително? Какви са твоите наблюдения?

Задължително, когато е препоръчително. Има жени,  които подстригват косата си всеки месец, но има и такива ,които ходят на фризьор два пъти годишно.

Кое е най-голямото предизвикателство, което си срещала по пътя до сега?

Най-голямото предизвикателство бе да се науча да работя с “afro hairs” В Лондон. Отне ми около година, докато се науча да ги направя перфектно.

Клиентът винаги ли има право?

Да, клиентът винаги има право, но аз се чувствам длъжна да дам най-правилните съвети.

Откъде черпиш вдъхновение?

Определено голямо вдъхновение черпя от моите треньори и ментори в Лондон, които ме изградиха като личност и професионалист.

Тайната съставка на успешната кариера и пълния график е?

Тайната на успешната кариера и пълния график е всеотдайността ми към всеки клиент и неговата усмивка.  След крайния резултат, мой приоритет е клиентът да изглежда и да се чувства “OMG”❤.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара