Световноизвестният актьор Доналд Съдърланд почина на 88 години след дълго боледуване, съобщиха световните агенции. Тъжната новина стана факт след изявление на сина му Кийфър, който също е известнет актьор. Смъртта му е настъпила в Маями.

Снимка: Фейсбук/Kiefer Sutherland

„С натежало сърце ви съобщавам, че баща ми, Доналд Съдърланд, почина. Аз лично смятам, че това е един от най-важните актьори в историята на киното. Никога не се плаши от роля, добра, лоша или грозна. Обичаше това, което правеше и правеше това, което обичаше, и човек никога не може да иска повече от това. Добре изживян живот“, написа неговият син.

Актьорът е роден в Канада. Едва оцелява след поредица от болести, сред които детски паралич. В Англия учи в Лондонската академия за музикално и драматично изкуство.  Участва в над 100 филма, сред които „Военнополева болница“, „Мрасната дузина“, „Героите на Кели“, „Обикновени хора“, „Не поглеждай сега“, „Денят на скакалеца“, „Зараза“, „Зад решетките“, „Италианска афера“, „Игрите на глада“ и други. През ноември 2017 г. е удостоен с награда „Оскар“ за цялостно творчество. Носител е на наградите „Еми“ и „Златен глобус“.

Съдърланд озвучава филмa на Тео Ушев „Физика на тъгата“, по романа на Георги Господинов.

Съпругата му Франсин Расет, синовете – Роуг, Росиф, Ангъс и Кийфър, дъщеря му Рейчъл и четиримата му внуци ще организираг частно събитие, на което ще се чества животът на Доналд Съдърланд.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара