Изменението на климата представлява „екзистенциална заплаха“ за живота на Земята, предупредиха учени, цитирани от АФП и БТА.

Експертите представиха доклад, който анализира екстремните метеорологични явления през 2023 г. и липсата на действия от страна на човечеството.

Изследването, публикувано в сп. „БайоСайънс“ (BioScience), разглежда 35 „жизненоважни признака“, свързани с планетата.

Сред тях са замърсяването с въглероден диоксид, потреблението на енергия и месо на глава от населението, обезлесяването в резултат на пожари и дните с екстремни горещини.

Авторите на доклада са стигнали до заключението, че 20 от тези показатели са достигнали рекордни нива през 2023 г.

„В интерес на истината сме шокирани от свирепостта на екстремните метеорологични явления през 2023 г. Навлязохме в неизследвана територия, която ни плаши“, пишат учените.

През 2023 г., която е на път да стане най-горещата в историята, цели региони претърпяха смъртоносни горещини, бури, наводнения, като понякога бедствията се случваха едно след друго.

В океаните температурите са били „извън нормата“ в продължение на месеци – явление, което учените все още на могат да обяснят напълно, казва Йохан Рокстрьом, директор на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата (PIK).

За авторите на доклада изводът е ясен: „Животът на планетата Земя е под обсада“.

Въпреки това човечеството е постигнало само „минимален напредък“ в намаляването на емисиите на парникови газове – концентрациите им достигат рекордно високи нива, а субсидиите за изкопаеми горива „скочиха до небето“.

„Трябва да променим гледната си точка относно извънредната климатична ситуация, която вече не е изолиран екологичен проблем, а системна и екзистенциална заплаха“, се посочва в доклада, изготвен месец преди 28-ата конференция на ООН за климата в Дубай.

Най-амбициозната цел на Парижкото споразумение – ограничаване на затоплянето до  1,5 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха, ще трябва бъде измервана в продължение на няколко години, за да бъде счетена за постигната.

Сега обаче тази граница вече може да бъде преминавана всяка година, което ще проправи пътя към порочен кръг на влошаване на затоплянето – топене на полярните ледени шапки, упадък на горите, размразяване на въглеродните кладенци във вечната замръзналост, изчезване на корали и т.н., предупреждава съавторът на изследването Уилям Рипъл от университета на Орегон.

„Веднъж преминати, тези повратни точки могат да променят климата ни по начин, който ще влоши ситуацията и дори може да я направи необратима“, допълва той.

„Няма да избегнем определени повратни точки, въпросът е по-скоро да забавим щетите“,  казва Тим Лентън от университета на Ексетър, припомняйки необходимостта от драстично намаляване на емисиите. „Защото всяка част от градуса е от значение и играта не е приключила“.

Авторите на доклада предупреждават още, че  до края на века три до шест милиарда души може да се окажат „извън обитаемия регион“ на земното кълбо.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара