Броени дни делят зрителите от телевизионната премиера на най-новия сериал на Българската национална телевизия – Войната на буквите. Историческата мегапродукция, част от филмопроизводството на обществената телевизия, започва на 15 януари и ще се излъчва всяка неделя от 21:00 ч. по БНТ 1.

Преди дългоочакваното начало в ефира на БНТ, специална прожекция събра звездите от актьорския състав и творческия екип на сериала Войната на буквите. По червения килим минаха актьорите Теодора Духовникова, Захари Бахаров,  Деян Донков, Даниел Върбанов, Климентина Фърцова, Ненчо Костов, режисьорът Зоран Петровски, сценаристите Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов, изпълнителният продуцент на сериала Габриел Георгиев, писателката Людмила Филипова и много гости, които имаха възможността да гледат първи пилотния епизод на

сериала Войната на буквите.

Това е част от нашата история, която вълнува всички и ще бъде гледана с внимание. Но филмът не е христоматийно показало по история – той е художествено произведение. Като гледам плеядата от актьори, като знам кои са режисьорите – вярвам, че ще има огромен успех“, заяви генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

Благодаря на Българската национална телевизия в лицето на Генералния директор г-н Емил Кошлуков за това, че дава възможност да се прави българско кино. Благодаря на целия ни екип, който положи извънредни усилия. Но нито едно индивидуално усилие не е по-важно от общата цел – в този смисъл за осъществяването на „Войната на буквите“ съединението направи силата“, каза изпълнителният продуцент Габриел Георгиев.

Много хора ще бъдат очаровани, много хора ще бъдат влюбени, много хора ще бъдат изненадани или дори провокирани, но няма да има хора, които ще останат безразлични. Защото се опитахме да направим филм, който не просто върви по каноните, а филм, който разказва по най-дълбокия начин историята за човешката сила“, сподели главният сценарист на Войната на буквитеТеодора Маркова.

Историческата драма ни пренася в Х век.

Най-могъщата държава в Европа – България, е обвита в тайна, която може да разклати основите на християнството. Сюжетът разказва за последните дни от живота на цар Симеон Велики (Деян Донков) и месеците след смъртта му. Най-малкият му син – Баян (Даниел Върбанов), търси тайната на изгубените древни български букви във времена на политически интриги, битки за надмощие и опити за спасяване на мира между Преслав и Константинопол.

Българското могъщество

е изправено пред огромно изпитание, когато младият княз Баян се среща с внучката на византийския император – принцеса Мария (Климентина Фърцова). На средновековната сцена изпъкват още няколко ключови персонажи, чиито действия са способни да променят хода на събитията – царица Мариам (Теодора Духовникова), кавхан Сурсувул (Захари Бахаров) и княз Петър (Ненчо Костов).

Историята е забулена в много мистерия, сцените и сюжетът са неочаквани, а всички герои във филма са обсебени от идеята за силата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара