На 22 януари Софийската филхармония застава „Рамо до рамо“ на една сцена с младата смяна класически музиканти от Филхармония „Пионер“. Диригент на вечерта е Любомир Денев-син, а солист виртуозният млад пианист Емануил Иванов.

Програмата ще предизвика интерес както сред почитателите на класиката, така и сред тези, които предпочитат джаза и Бийтълс: Едуард Елгар – Тържествен и церемониален марш №1 от Едуард Елгар, „Рапсодия в синьо“ от Гершуин и Бийтълс сюита за детски хор и симфоничен оркестър от Любомир Денев-баща.

Специално участие в концерта ще вземат Детския филахрмоничен хор с ръководител Милена Яцино и вокалната група „Сладки пуканки“ с ръководители Светлана и Емил Струнджеви.

Маршът на Елгар е тържествено откриване на концерта, който и кореспондира с английската група във втората част. „Рапсодия в синьо“ е любимо произведение на оркестъра и на публиката, а със солист като Емануил, мисля че удоволствието е гарантирано.

Музиката на Бийтълс е вечна,

текстовете на песните им са общовалидни, а хармонията в музиката е толкова оригинална, колкото са оригинални Мусоргски и Шопен за тяхното време. С изненада откривам, че младежите от „Пионер“ знаят песните на Бийтълс по-добре от мен. Сещам се за музиката и текстът на “Мишел”… нямам какво да кажа, освен – красота! – споделя Любомир Денев-син за концепцията, с която е изградил програмата.

От 2010 г. Любомир Денев-син е главен диригент на Филхармония „Пионер“, с която изнася концерти на фестивали във Виена, Берлин, Будапеща, Ниш, Одрин, Солун, София, Пловдив, Варна. Денев гастролира в Китай и ОАЕ. През 2014 г. участва в създаването на Балкански младежки симфоничен оркестър. Концертира с Лиса Джерард, Светлин Русев, Сава Стоянов, Калуди Калудов, Мариана Цветкова.

Гостува на повечето български оркестри, сред които Софийска филхармония, оркестрите към Националното радио, Нов симфоничен оркестър, Държавна опера Русе, оркестрите на Пазарджик, Враца, Видин и др.

Като композитор Денев-син е

автор на концертна и филмова музика,

оркестрации и аранжименти, изпълнявани от български и чужди оркестри: от Симфоничния оркестър на БНР, Кипърския симфоничен оркестър, оркестъра към Сорбоната в Париж, Sofia Session Orchestra за FPM Music UK, от американски изпълнители в Университета на Маями и по телевизия FOX. От 2020 г. оркестрира за London Musical Theatre Orchestra. Софийската филхармония изпълнява негова музика в Берлин през 2019 г.

Концертите под надслов „Рамо до рамо“ се превърнаха в традиция за националния оркестър, който с удоволствие предава опита си на младите музиканти – бъдещите водещи имена в българската класическа музика. Удоволствието в този концерт е двойно, защото редом с младите оркестранти на сцената излиза и

талантливият Емануил Иванов.

Младият пианист  привлече вниманието на международната музикална общност след като получи първа награда на 62-то издание на международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“ през 2019 в Болцано, Италия. Успехът на 20-годишния музикант е последван от концертни ангажименти в някои от най-престижните зали в света. Част от наградата му е и солов концерт в “Ла Скала”, състоял се през 2021 без публика поради пандемията, но предаван онлайн.

Роден е през 1998 г. в Пазарджик. Уроците му по пиано започват на седемгодишна възраст. Смята присъствието на симфонична музика в своето детство, особено тази на Густав Малер, за ключов фактор в артистичното си развитие. Първите си стъпки в клавирното изкуство прави с помощта на Галина Даскалова в родния си град, а след това работи с проф. Атанас Куртев. В момента е студент с пълна стипендия в Кралската консерватория в Бирмингам под ръководството на Паскал Немировски и Антъни Хюит. Участвал е в майсторски класове на изтъкнати пианисти като Дмитри Башкиров, Кирил Герщайн, Владимир Овчинников, Мишел Беров, Дмитри Алексеев, Питър Донохоу и др.

Емануил Иванов участва в много фестивали в България, изнася солови рецитали във Франция, Япония, Италия, Германия, Австрия, Кипър, Южна Африка, Обединеното кралство и Полша. През 2022 дебютира в една от най-престижните европейски зали – „Херкулесзал“ в Мюнхен. Свирил е с водещи оркестри в България и Италия. Емануил Иванов е носител на награди от престижни международни конкурси.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара