Видео мапинг шоу на MP-STUDIO спечели първо място в пилотното издание на международния конкурс за светлинно изкуство в Чонгкинг, Китай. Творбата носи името “Metamorph” и беше проектирана върху фасада на една от основните забележителности в града – улицата за графити изкуство Huangjueping.

Шоуто беше сред четиридесетте финалисти в конкурса, селектирани от цял свят, за да бъдат показани пред публиката на живо. В състава на журито бяха над 30 артисти, а  останалите победители са от Китай (сребърно отличие) и Германия и Испания (бронзово отличие). Надпреварата се проведе в 30-милионния Чонгкинг, който е смятан за градa с най-голяма популация в света.

“Самото участие на конкурс в Китай беше много вълнуващо за целия ни екип. Шоуто “Metamorph” е едно от любимите ни произведения, в което имахме възможност да развихрим въображението си, да представим теми, които ни вълнуват и да експериментираме с провокативни визуални похвати,” сподели Марин Петков, основател на MP-STUDIO.

Спектакълът е вдъхновен от новелата на Франц Кафка “Метаморфозата”, а в главната роля влиза Орлин Павлов. Със завладяващата си актьорска игра, той се потапя в новото си цифрово съзнание. Артистите от MP-STUDIO използват едни от най-новите технологии в дигиталното изкуство, за да превърнат Орлин Павлов в дигитален клонинг.

“Една сутрин дигиталният човек от бъдещето ще се събуди и вече няма да е изцяло човек. “Metamorph” е една вариация на този любопитен и неопределен свят, в който границите между индивида и технологиите са силно размити,” разказа за креативната концепция на шоуто Страхил Йорданов, творчески директор на MP-STUDIO.

Шоуто, с продължителност от 3 минути и половина, се състои от цели 11 сцени. В тях, историята отвежда зрителите на дистопично пътешествие отвъд хоризонта, където човешкия разум е подчинен на машинния алгоритъм. Провокативното изживяване е съчетано с въздействаща музика и глас зад кадър – една от отличителните характеристики на  творбите, създавани от артистите от българското студио.

“Metamorph” беше проектирано за първи път като 360-градусово 3D мапинг изживяване по време на Bright Festival в Лайпциг. Шоуто развълнува повече от 3 200 зрители в едно от първите места за “потапящо“ дигитално изкуство в Германия – бившата електрическа централа Kunstkraftwerk. За участието си в международния конкурс за светлинно изкуство в Чонгкинг, творбата беше преработена специално за подбраната от организаторите фасада. По този начин, “Metamorph” измина повече от 12 500 км, за да стигне до  златния приз в състезанието.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара