Нека си признаем – криминалните сериали, и то по истински случаи, много се харесват на женската аудитория. Нежният пол със силно любопитство и нюх към разгадаването на сложни случаи застава пред малкия екран в търсене на интригуващи заглавия в жанра.

Снимки: Barbara Nitke/Peacock

Днес ви срещаме с актрисата Анна София Роб, която влиза в обувките на окръжния прокурор на Далас Мишел Шугарт, за да ни разходи из невероятната, но действителна история в най-новия сериал по FOX „Д-р Смърт“. Поредицата е вдъхновена от едноименния хитов подкаст на Wondery с над 50 милиона слушания и разкрива шокиращата истина за неврохирурга Кристофър Дънч, който осакатява десетки хора. Когато все повече от пациентите на д-р Дънч се оказват трайно увредени или дори по-лошо, двама негови колеги лекари – неврохирургът Робърт Хендерсън (Алек Болдуин) и съдовият хирург Рандъл Кърби (Крисчън Слейтър), се заемат с нелеката задача да го спрат преди да пострадат още хора. Но дали ще успеят?

Какво Ви завладя в историята за Кристофър Дънч?

Какво ли не ме завладя! Помолиха ме да се явя на прослушване. Казаха, че това е подкаст, а аз не бях запозната с него. После започнах да го слушам и бях запленена, както и абсолютно ужасена. Шофирах и всъщност спрях, защото ми стана лошо, когато слушах историите на жертвите. Спомням си епизод 1… Просто наистина ме порази. Помислих си, първо, как така не знаех за тази история? И второ, как ще се развие? Колко време е продължила? Изникнаха ми толкова много въпроси.

Развълнувана съм да бъда част от тази история, защото е базирана на истинско престъпление, и мисля, че хората ще бъдат очаровани от героя на Джошуа Джаксън, д-р Дънч, и какъв многолик злодей е той. Но също така става дума за проблеми в здравната система и институциите, които са позволили на този човек да върши ужасни неща на хората, без да се търси отговорност от него или от тези, които пълнят джобовете им. Това е истинско престъпление, но в него има и елемент на разобличаване.

Как се включва в историята Вашата героиня, Мишел Шугарт,? Разкажете ни за нея.

Д-р Хендерсън и д-р Кърби, изиграни от Алек Болдуин и Крисчън Слейтър, хвърлят съмнения върху д-р Дънч. Те се опитват да накарат болниците да го изгонят – да отнемат лекарския му лиценз, но никой не ги слуша, затова завеждат дело при окръжния прокурор в Далас. „Този човек не носи нищо добро и смятаме, че нарочно вреди на хората“. И така, моята героиня, истинската жена, Мишел Шугарт, е запленена от този случай, амбицирана е да е част от него и го получава.

Тя си мисли, че това е по-скоро ясен случай, но всъщност е изключително сложен, защото има толкова много различни жертви. Наистина е трудно да се докаже умисъл, особено в хирургията, защото пациентите влизат доброволно. Така че тя трябва да се справи с доста заплетена ситуация. А след това трябва да измисли и какво обвинение ще му повдигне. Тя интервюира жертви, разкрива историята и общо взето, сглобява всяко парче.

Запознахте ли се с истинската Мишел Шугарт?

Да. Трябваше да отида в Далас, преди да започнем снимките, но тогава, естествено, се появи пандемията, така че това не се случи. Но преди началото на снимките успях да проведа разговор с нея във Facetime. Зададох й няколко въпроса и тя беше толкова откровена с мен. Беше отзивчива и честна и говори много искрено за себе си, за личния си живот, а след това и за случая – за мисленето и стратегиите си и за това как се е чувствала през цялото време, защото това е истинска история.

Има хора, които са все още живи и изпитват силни болки заради този лекар. Има и хора, които са починали. Затова смятам, че беше много важно да предадем историята възможно най-вярно и да почетем жертвите и истинските хора, които са работили толкова усилено, за да вкарат този човек в затвора. Това беше една от основните ми цели.

Премиерата ни беше в Трайбека и всички реални участници дойдоха да гледат продукцията, така че успях да разговарям с тях след това. Те все още са толкова отдадени на този случай и на системата на здравеопазването. В работата си все още се борят от името на жертвите.

Споменахте прослушването. Как мина то?

Беше съвсем обичайно. Получих прослушването, разбрах за историята и бях напълно ужасена и заинтригувана. Получих обаждане седмица по-късно и Патрик (шоурънърът Патрик Макманус) беше там: „Жената, която играеш – тя просто е добра“. И аз си помислих: „Добра?“. А след това, когато разговарях с Мишел, си казах: „Уау, тя наистина е такава. Нарича себе си „мила“. Казва така: „Наистина се опитвам да превърна добротата в своя работа. Имаш избор как да се отнасяш с хората и аз искам да се отнасям с тях с доброта“. Помислих си: „Уау, добре, Патрик ми даде правилните насоки. Той знаеше“.

Какво беше да се работи с него?

Той е просто толкова брилянтен. Обезоръжаващо чаровен, любезен човек и наистина екипен играч. Много скромен. Всъщност никога не съм срещала толкова скромен човек като него. Супер много ни помагаше. Винаги казваше: „Няма да се преструвам, че имам най-добрите или единствените идеи. Това е място за сътрудничество“. Което е наистина уникално. Той реално дава възможност на другите хора да свършат  работа по най-добрия начин и бях развълнувана, когато избра да има само жени режисьори за целия сезон.

Друг аспект се появи, след като се срещнах с д-р Хендерсън, д-р Кърби и истинската Мишел Шугарт, след премиерата ни в Трайбека. Те не бяха гледали останалите епизоди и задаваха въпроси: „Това ли се случи? Той ли е включил това? Кой играе този герой? Тази сюжетна линия случи ли се?“. А аз: „Да, да, да… Те успяха да включат всичко това“. Мисля, че Патрик положи изключителни усилия, за да успее да изгради този разказ и да събере елементите на тази огромна история в нещо, което е изчерпателно за зрителя. Надеждата ми е, че хората могат да изгледат наведнъж историята, нашия сериал. Но след това ще могат и да се върнат към него, да го гледат отново и да видят нови неща – елементи от делото, Дънч, здравната система, които не са разбрали непременно първия път.

Кое беше нещото, което Ви изненада най-много, когато се задълбочихте в историята?

Когато Хендерсън и Кърби за първи път подават сигнал в болницата, Дънч е бил на 7-ия или 8-ия си пациент. А по времето, когато го вкарват в затвора, той вече е на 37-и пациент. Всички тези хора, всички тези животи, които са били засегнати. Това са много хора. Можело е да бъдат дори повече и слава Богу, че не е било така. Това все още ме поразява. Това е истински шок. Това е бавен процес. Труден. Никой не иска да поеме отговорност. Все още съм изненадана. Как е възможно това да продължи толкова дълго? Как не са успели да го проумеят и да кажат: „Край на това?“. Все още е потресаващо за мен.

Харесва ми екранната динамика между Вас, Алек Болдуин и Крисчън Слейтър. Какво беше усещането да работите с тях?

В началото определено бях притеснена. Но щом влязох там, се забавлявахме толкова много. Имам предвид, че те са страхотни хора и бяха толкова мили с мен. Много си сътрудничат. Алек винаги казваше: „Добре, знаеш ли какво? Нека да опитаме сцената по този начин…“. Това е процес. И те искат всички да са част от него. И аз просто обичах да ги слушам. С удоволствие бих работила с тях отново.

Имаше ли сцена, която беше най-запомняща се за Вас?

Бих казала, че това е първата ми сцена с Крисчън и Алек. Това беше просто един затвърждаващ момент. Не бях стъпвала на снимачна площадка повече от година, така че бях доста притеснена. А също така за първи път се срещах с тях като персонаж, така че беше много важно атмосферата да има правилната енергия и тон – това беше отправната точка за Шугарт. Спомням си това много ясно, защото бях толкова нервна.

Коя е най-голямата поука за Вас от това преживяване?

Най-голямата поука би била: проверявайте препоръките на лекарите си. Да, след всичко това съм станала малко притеснителна.

Промени ли се гледната Ви точка към света на медицината?

Да, промени се. Определено. Обичам лекарите. Обичам медицинските сестри. Светът на медицината е невероятен и мисля, че те ни спасиха – спасиха света през изминалата година. Така че е малко иронично да разказвам тази история сега. Но мисля, че просто трябва да се уверите, че сте направили необходимата проверка. Има много добри лекари. Искам да кажа, че това е екстремен случай. Д-р Дънч е в много голяма степен изключение.

Поредицата „Д-р Смърт“ може да гледате от 9-ти януари всеки понеделник от 22 часа по FOX.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара