През последните три години живеем в динамично време, което поднася всекидневни предизвикателства пред различните бизнеси у нас. Това рефлектира върху крайния потребител, който е в постоянно търсене на отговори: от това какви сметки да очакваме тази зима, до това каква роля сме готови да поемем в битката с климатичната катастрофа.

Имотният пазар е сред секторите, променили се най-осезаемо само за 3 г. Ако в годината преди Ковид-19 можеше да се говори за възстановен баланс след имотния балон през 2008 г., сега отново наблюдаваме сериозно повишение на цените. От 2010 г. до второто тримесечие на 2022 г. жилищата в Евросъюза са поскъпнали с 48%, у нас – с 59%, по данни на Евростат. При наемите също се наблюдава ръст, като в ЕС той е 18%, а в България – около 23,5%.

Разлики днес се виждат не само в статистиките, а и в потребителското търсене и настройка.

В световен мащаб “зелената” тема, успоредно с развитието на Ковид-19, подтикна хората да се ориентират към по-големи домове в близост до природата, които разполагат с двор. Именно това доведе през 2021 г. до бум в тяхното търсене.

Необходимостта от заобикаляща природа,

стремежът към опазването ѝ и покачващото се търсене на устойчиви материали, които гарантират екологичен начин на живот и бягство от стреса в големия град, предопределиха новите тенденции в изграждането на жилищни имоти.

И макар София да не е България, в столицата тези промени се усещат най-силно. Периферията на София търпи преобразувания, които дават възможност на много хора да оформят домовете си в тиха, чиста и спокойна среда, която едновременно с това да е близо до големия град.

Пример, който се открои с особено отношение и внимание в изграждането си, е “Камбаните Резиденшъл Парк”. Комплексът, който се намира между Бистрица и Панчарево,

до красивия парк “Камбаните”,

обещава да пасне съвършено на изискванията на съвременното поколение.

“Камбаните Резиденшъл Парк” е заобиколен от борова гора и предлага прекрасни гледки към Витоша, Стара планина и София. На територията на комплекса са разположени 32 апартамента, 50 редови къщи и 20 еднофамилни постройки, а между тях ще бъдат изградени няколко зони за барбекю, детски площадки, игрища, зони за релакс и сграда, която да задоволи нуждите от обслужващи магазини, фризьорски салон и различни видове услуги.

“Затворените комплекси събират живущи със сходни интереси, възраст и начин на живот. Това създава една кохерентна среда и възможност за децата да общуват и израстват в компанията на свои връстници с близки занимания, хобита и предпочитания. Предимствата на нашия проект са много – от уникалното му разположение на югозападен склон с продължително слънцегреене, само 40% плътност на застрояване, три естествени гори с обща площ над 10 дка в границите на комплекса, 2.5 км алея за бягане покрай реката и

множество зелени площи, детски площадки,

игрища и зони за отдих и спорт”, разказва директорът на проекта Петко Лозанов. Изпълнителен директор на “Камбаните Резиденшъл Парк” е Елиезер Егоси – име, което е добре познато у нас. По-известен като Ели Егоси, за последните 20 години той е бил изпълнителен директор на „Мол София“, „България Мол“ и партньор в „Гранд мол Варна”. Именно търговските центрове го срещат с Петко Лозанов, с когото заедно работят и по няколко жилищни проекта с еднофамилни къщи от висок клас: „Монт Вю“ в квартал „Витоша“ и „Зограф 63“ в “Драгалевци”.

Освен двете доказани имена, които се ползват в професионалните среди с отлична репутация, рамо до рамо до тях застава и Банка ДСК, която кредитира инициативата с почти 50 млн. лева. Финансирането е одобрено за целия проект, но ще се изпълнява на различни фази.

“Успешното управление във времена на волатилни пазари е предизвикателство за всяко по-мащабно предприятие. Изграждаме проекта в партньорство с доказал се главен изпълнител и, въпреки несигурните времена, зад нас застана една от основните банки в България – Банка ДСК.

Времената се промениха

и маржовете никога няма да бъдат същите – като преди години, когато представлявах друг инвеститор в сектора. Но с взаимни и партньорски решения успяваме да реализираме проекта, без да компрометираме качеството на изпълнение, и запазвайки първоначалната концепция за дом в природата.”, споделя Петко Лозанов.

Банката предлага преференциални условия за желаещите да закупят имот, а такива вече има немалко и това не е изненада.

Комплексът е изграден така, че да отговори на съвременните нужди за спокоен дом на сигурно и защитено място, заобиколен от дива природа, но в близост до всички най-важни точки на града. Защото има значение къде избираме да живеем и как избираме да живеем.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара