Нa връх празника на българското кино 13-ти януари филмът „Майка“ тръгва по кината в цялата страна.

Дни след успешното турне във Варна, Бургас и Пловдив при пълни зали (и едночасови срещи със зрителите, след седем фестивални участия у нас и в чужбина, четири награди и топлия прием на Киномания, филмът на Зорница София „Майка“ най-после ще може да бъде видян от родната публика в киносалоните в цялата страна.

След триумфа му на фестивала „Златна роза“ 2022, където получи награди за най-добър филм, за женска роля на великолепната Дария Симеонова, за операторско майсторство на Крум Родригес и една специална награда за децата от Широка лъка и гетото в Кибера, Кения, филмът ще се срещне с всички любопитни кинозрители у нас, които го очакват с нетърпение от месеци.

Каним зрителите да съпреживеем в киносалоните този автентичен филм, суров и нежен едновременно, вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца – в триумф на един различен тип „родителство“.

Филмът докосва болката,

която все повече съвременни семейства носят и крият, опитвайки се да добият деца, но и другите пътища към тази мечта, защото винаги има начин. Филмът заразява със своя оптимизъм, че всеки един човек може да промени пейзажа, неправдите, света. Всеки един от нас има силата да твори светове. Оптимистична драма, зов за отговорността, с вярата, че винаги има начин.

Филм-кауза, филм за „алтернативна форма на майчинство“, както точно го анонсира „Film New Europe” преди година, той е първата част от дуология на тази тема, която силно вълнува режисьора. Според нея най-впечатляващото в житейската съдба на реалната личност, вдъхновила филма е, че успява да трансформира

личната си мечта за щастие,

чрез работата и творчеството си, в щастие и смисъл за хиляди деца в неравностойно положения на два континента. Изкуството, като преобразяваща сила е център в живота на героинята, както и една от темите на филма.

Главната роля се изпълнява любимата от малкия екран и театъра Дария Симеонова, за която това е дебют в главна роля в киното. Участват още хърватската звезда Леон Лучев, печелил награди на фестивали като Берлин, Кан и Сънданс, както и кенийските открития – Перис Уамбуи и Стив Матиас.

Всички деца участници във филма, и в България, и в Кения, само с едно изключение, не са деца-актьори – те са сираци или деца от улицата – факт, който е много сложен за работа на терен, но допринася за автентичното звучене на лентата.  Реализъм и документалност лъха и от локациите, и от стила на работа на оператора Крум Родригес, с когото режисьора работи в трети филм и в четвърти пореден проект. Автентичността е на всички нива – има не малко сцени от филма, които са се случвали на авторите, докато работят по проекта. Сценаристи на лентата са Миглена Димова и Зорница София, които развиват сценария си  в европейската програма Скрипт Ийст.

Локациите на филма впечатляват с контраста и кинематографичността си – от живописната Широка лъка се пренасяме в едно от най-големите гета в света – Кибера, до Найроби, Кения.

Продукцията се осъществява със съдействието на Национален филмов център, немският фонд МДМ и Хърватския аудио-визуален център, както и със съдействието на копродуцента Ню Бояна Филм.

Гледайте „Майка“ в някой от 36-те салона в страната, защото това не е просто филм, това е филм – кауза!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара