Историческият търговски център на Истанбу – Капалъчаршъ – е бил посетен от 39 766 801 души през 2022 г. Тази великолепна структура с лабиринтен интериор разполага с хиляди магазини, продаващи всякакви продукти от текстил до антики. Това е дестинация за пазаруване от векове.

Капалъчаршъ e покрит комплекс, който прилича на малък град. Ежедневната циркулация от хиляди продавачи и купувачи, започна да посреща посетители в обновената си структура след реставрацията миналата година. Броят на посетителите на Капалъчаршъ се е увеличил с почти 56% от 25,5 милиона през 2021 г. до приблизително 40 милиона през 2022 г. С тази цифра средно 100 000 души на ден са посещавали Капалъчаршъ миналата година.

Историята на Истанбул и пътят на търговията

Разположен между Нуруосмание, Мерджан и Бейазът в Истанбул, историята на Капалъчаршъ датира от средата на 15 век. По време на османската епоха, която обхваща почти целия социално-икономически и културен живот, структури като базари са били изграждани в близост до религиозни и други социални и благотворителни обекти, с цел да посрещнат нуждите им  като разходи за поддръжка и ремонт.

Капалъчаршъ е една от най-важните забележителности в Истанбул. Нейните основи са положени през 1461 г. със структурите, издигнати от Фатих Султан Мехмет, за да донесат приходи на Света София. Бараза Капалъчаршъ, който с течение на времето се е

превърнал в най-важния търговски център за региона,

е започнал да служи и като важен финансов център и място за търгуване на  бижута и благородни метали от цял свят.

Определян не само като най-стария, но и като най-големия търговски център в света, Капалъчаршъ е претърпял няколко реновации в следствие на  различни пожари и земетресения . Някой от тях са дела на  известни архитекти, включително и името Саркис Балян. Исторически и от културна важност, Капалъчаршъ ( Kapalıçarşı на турски ) има видно място в литературата, пътеписите и изкуството и продължава да привлича вниманието като един от най-посещаваните исторически базари в света.

Не забравяйте, че първото правило за пазаруване в Капалъчаршъ е да се пазарите!

Историческият Капалъчаршъ сега е домакин на около 2500 работни места с допълнения, направени през 500-годишен исторически процес. Там  можете да намерите безброй продукти – от килими до чанти, от текстилни продукти до златни и сребърни бижута и от антики до плочки. В частта, наречена хан (inn), където се намират занаятчиите на чаршията, има около 1200 работни места. Капалъчаршъ е с работно време 08.30-19.30 през лятото и 08.30-19.00 през зимата.

Посещението на Капалъчаршъ предлага шанс

да вдишате историческия въздух на Истанбул

и да наблюдавате неговата икономическа динамика. С други думи, да изживеете целия истанбулски дух чрез един базар. Търсенето на идеалния артикул вероятно ще доведе до завладяваща разходка из криволичещите улички и пасажи на Капалъчаршъ, попадайки на множество кафенета и ресторанти, както и очарователни магазини.

По време на посещението си на Капалъчаршъ никога не забравяйте златното правило за пазаруване от базара: „Пазарете се при всяка покупка“!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара