Млади цигулари, режисьори, актриса и художник са тазгодишните номинирани за наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев”. Престижното отличие се провежда за шести пореден път. Тази година събитието ще се състои в Атриума на България Мол.

   01.NOMINACII_Loga

Ценното в наградата, носеща името на големия театрален режисьор, е, че това е единственият приз, който не е строго профилиран в конкретен вид изкуство, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области.

Името на  носителя на прекрасната бронзова статуетка с автор Кольо Карамфилов и паричната премия в размер на 3000 лв., ще  стане известно на 27 април. В журито влизат 20-те учредители на Фондация „Стоян Камбарев” – водещи имена от културния и обществения ни живот с председател Деси Тенекеджиева.

Всички номинирани и наградени млади творци са подкрепяни за осъществяването на конкретни техни проекти. Затова и истинската кауза на Фондацията стартира след края на церемонията, когато започва реализацията на мечтите на младите творци.

Ето и номинираните:

Елена Телбис – актриса

1.Elena Telbis

24 годишната театрална надежда е забелязана за ролите си в спектаклите „Заешка дупка” в Театър „199” и „Жанна” в Народен театър „Иван Вазов”. Номинирана е за яркото си актьорско обаяние и силно концентрирана вътрешна енергия, която й позволява с лекота да преминава от едно в друго актьорско състояние. Магнетичната Телбис  комуникира силно и на невербално ниво и директно докосва сърцата на зрителите.

Мартин и Александър Зайранови-цигулари                      

 2.Alex i Martin Zairanova                                                                 

Едва 16 и 13-годишни, двамата братя разкриват виртуозния си музикален талант и безспорно са от големите надежди на българската класическа музика. Възпитаниците на Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Варна имат впечатляваща кариера и концертират с най-престижните български симфонични оркестри, като показват завиден професионализъм и ярко сценично присъствие.

Анастасия Събева- театрален режисьор

3.Anastasia Sabeva                                                           

Номинирана е за спектаклите си „Женска управия” в Младежкия театър и „Антихрист” в Пловдивския театър. За крехките си 23 години Анастасия е едновременно завидно зряла и по детски експлозивна в оригиналните си режисьорски решения и търсения. Тя направи категорична заявка за голямо бъдеще на театралната ни сцена, която отдавна се нуждаеше от тази свежа и чиста глътка въздух.

Андрей Хамбарски- художник

4.Andrei Hambarski

Забелязан е заради изложбата си „Телени потрети” в К.Е.В.А., София. Номиниран е за уникалната си за България скулптурна техника, с която пресъздава портрети от тел на известни световни и родни творци. За играта на светлини и сенки, за въображението и креативността да бъде различен и оригинален. Куклен сценограф по професия, 29-годишния Андрей продължава смелите си търсения и в тази област.

Еди Шварц и Йордан Петков- сценаристи и кинорежисьори

 5.Edi Shwartz i Martin Petkov      

Младият творческият тандем е номиниран заради първия си авторски късометражен игрален филм “Goodbye”. Двамата приятели сами измислят и пишат сценария, а Еди Шварц е и продуцент на филма. Справят се с предизвикателствата на бъдещето, като зарязват тъжните и тягостни теми, така популярни напоследък в българското кино. Резултатът е категоричен – свеж, лек и забавен кино разказ с неочакван край.

Преди година носител на Голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2014 стана  Театрално сдружение  „Реплика” с режисьор Георг Жено.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара