Публиката започна да го разпознава след великолепното му превъплъщение в образа на култовия детектив Шерлок Холмс в продукцията на BBC от 2010 г. За Шерлок Къмбърбач печели награда „Еми“ за „Най-добра мъжка роля в минисериал/филм“ и става световноизвестен. Бенедикт успя да вдъхне нов живот на британския герой-институция с ниския си глас и черното чувство за хумор и спечели безусловната любов на взискателната телевизионна публика.

_TFJ0076.NEF

Къмбърбач е добре познат и на театралната публика на Острова – очаква се тази година да се завърне на сцената в ролята на Хамлет в класическата трагедия на Шекспир.

Изминалата година със сигурност беше добра за Бенедикт Къмбърбач. Британският актьор е номиниран за „Оскар” за ролята си във филма „Игра на кодове“ (The Imitation Game). Зрителите го видяха и в ролята на създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж в „Петата власт“. Участва и във филмите „Боен кон“, „12 години в робство“ и в поредицата „Хобит“, където е гласът на дракона Смог.

Последният филм на Къмбърбач е биографичният „Игра на кодове“,

в ролята на гениалния и ексцентричен математик Алън Тюринг,

който ръководи екипа, натоварен с мисията да разбие сложния код на немската машина „Енигма“, който нацистките сили използват по време на Втората световна война, за да криптират съобщенията си до своите кораби, подводници и самолети.

_TFJ0083.NEF

Тюринг няма навършени 30 години по това време. Историците твърдят, че дешифрирането на „Енигма“ с помощта на създадената от него машина (първия компютър) и умното използване на получаваната от британците информация (немците до края не са осъзнали, че „Енигма“ е пробита) са допринесли съществено за ускоряване на съюзническата победа. 50 години файловете за „Енигма“ са секретни.

Но Тюринг е гей. А тогава това в Англия е незаконно. През 1952 г. избухва скандал. Алън се запознава с младеж, който помага на крадци да влязат в къщата му. Тюринг съобщава за престъплението в полицията и в хода на разследването признава за сексуалната си връзка. По това време хомосексуалността официално се счита за психическо заболяване във Великобритания. Даден му е избор – или да влезе в затвора, или да бъде химически кастриран чрез хормонална терапия, която води до импотентност. Тюринг е освободен от държавна служба и му е отказан достъп до класифицирана информация. Две години по-късно е намерен мъртъв.

_TIG2664.NEF

Официалната версия гласи, че 42-годишният математик се е самоубил. Аутопсията показва, че причината за смъртта е отравяне с цианид. На нощното му шкафче е намерена нахапана ябълка и въпреки че не е имало експертиза за наличие на цианид, мнението, че именно тя е съдържала отровата, е широко разпространено.

Като в любимата му приказка за Снежанка

„Усещам, че е наша мисия да разкажем на широката публика историята на този човек, заради неговия огромен принос и заради това колко печален е бил личният му живот“, казва Бенедикт Къмбърбач.

Алън Тюринг е помилван от кралицата чак през 2013 година.

11081429_10203971668753530_1686425999_n

А Бенедикт Къмбърбач не е типичната холивудска звезда. Няма как да е. Майка му и баща му са актьори и той решава да следва стъпките им и завършва актьорско майсторство в Манчестър и Лондон. Споделя обаче, че родителите му са дали всичко от себе си,

за да го отдалечат от актьорската професия.

Колкото и дружелюбен и любезен да е Къмбърбач, понякога славата му идва в повече. По време на снимките на сериала „Шерлок“ миналата година в Кардиф, Уелс, той има неловък момент, когато трябва да измине пътя от караваната си до колата, облечен в костюм, който, ако някой го види, ще разкрие сериозен сюжетен обрат в сериала. Когато не успява да накара особено настоятелен папарак да не го снима, Къмбърбач нахлузва суичър („Изглеждах като Кени в „Саут Парк!“) и вдига плакат, на който е написал: „Отидете да снимате Египет и покажете на света нещо по-важно от мен.“

Фенките на Бенедикт, които са едни от най-отдадените на своя идол, пропищяха от възторг, когато се появи снимка от фотосесия за сп. „Ел“, на която британецът е облечен с тениска, на която пише “Ето така изглежда един феминист”. Малко по-късно страстните му почитателки започват да наричат себе си Cumberbitches, но Бенедикт изобщо не реагира добре на това. Споделя, че с това име те връщат феминисткото движение с години назад и ги моли да спрат да се кичат с това име.

11096950_10203971695194191_611266226_n

Фенките преживяха и друга драматична ситуация,

когато видяха обявата за годежа му с театралния директор Софи Хънтър във в. „Таймс“. Последва новината, че Бенедикт и Софи очакват първото си дете.

В близко бъдеще ще може да го видим в няколко телевизионни- и кинороли. Той споделя, че графикът му е запълнен до 2017 г. и това не е изненадващо на фона на огромния му талант. В края на годината ще излезе новият, четвърти сезон на „Шерлок“, а през 2016 г. ще може да гледаме Къмбърбач в сериала „The Hollow Crown“ в ролята на Ричард III, създаден по пиесите на Шекспир. През 2015 ще го видим и във филма Black Mass, с участието и на Джони Деп.

Където и да го гледате, със сигурност ще останете възхитени от прецизността, с която Бенедикт Къмбърбач създава героите си и можете да сте спокойни, че ще сте в брилянтна компания.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара