Един от погрешно разчетените знаци на свободата гласи: забраните са затова, за да бъдат нарушавани! Погледнато философски, до известна степен бунтът срещу наложени правила е крачка към прогреса.

drink-428319_640

Но погледнато чисто практично, понякога непокорството или дори леко, невинно отклонение от установения ред може да е саморазрушаващо. Особено когато става въпрос за нещо много лично и много важно като здравето. Тук подточките на бунтарството са най-разнообразни. От „Вдигам кръвно, защото съм дебела, но какво да направя, като ми се услажда?!“ до „Ще пуша! Колкото си искам и докогато си искам!“. Или: „Лекарят ми забрани да пия алкохол, докато съм на лекарства, но аз да не съм алкохоличка. Това е само чаша вино.“

Само? Всъщност доста, когато става въпрос за рискована комбинаиия с определени медикаменти. Убедете се сами.

АЛКОХОЛ И…

АНТИБИОТИЦИ

Никакви компромиси! Дори една чаша вино създава реална опасност от токсично увреждане на черния дроб, особено при хора, прекарали хепатит например. Някои антибиотици за лечение на урологични или гинекологични инфекции като цефоперазон, цефобит, цефамезол влизат във взаимодействие с алкохола и може да се стигне до негативни реакции като гадене, повръщане, виене на свят.

МЕДИКАМЕНТИ ЗА КАШЛИЦА

Влизат в нежелана комбинация с алкохола дори и ако той е в незначителни дози. Под нежелана разбирайте токсична. Ако сте се простудили и ви е предписан такъв медикамент, временно се запишете в клуба на пълните въздържатели.

АСПИРИН

Най-популярното средство срещу последствията от махмурлука! Някои дори го вземат профилактично като превантивна мярка преди планиран тежък запой. Отсега нататък – твърдо не! Защото: и алкохолът, и аспиринът раздразват силно стомашната лигавица, а съвместното им действие може дори да предизвика вътрешен кръвоизлив.

АНТИКОАГУЛАНТИ

Това са всички медикаменти, които регулират кръвосъсирването и предотвратяват образуването на тромби. Съчетаването им с алкохол дава непредсказуемо опасен ефект.

АНТИДЕПРЕСАНТИ

Взаимодействието им с чашката може да е фатално. В зависимост от вида на лекарството и напитката резултатите може да са най-различни, но винаги изключително неприятни – например рязък скок на кръвното. Други съчетания пък може да окажат силен седативен ефект (потискащо реакциите действие) и загуба на координация.

АНТИХИСТАМИНИ

Ако сте чували за тях, то най-вероятно знаете, че са важна съставна част на противоалергичните препарати. Но не знаете друго – че често ги включват в състава на доста по-масови лекарства, като тези срещу простуда например. Затова – бъдете внимателни. Да седнете зад волана след халба бира или чаша вино, не е беда. Но ако в добавка сте взели невинна таблетка за облекчаване на запушения нос, ще загубите контрол над ситуацията. Такава комбинация силно забавя реакциите.

БАРБИТУРАТИ

или препарати за потискане на реакциите на нервната система, с алкохол са истинска руска рулетка. Резултатът може да е печален.

pills-384846_640

ОБЕЗБОЛЯВАЩИ

и малко „твърдо гориво“ в добавка снижават реакциите на нервната система до критичен минимум. Бъдете внимателни: описаният ефект може да се получи дори от една малка бира.

НИТРОГЛИЦЕРИН

и сърдечносъдовите медикаменти, които го съдържат, понижават кръвното налягане. В комбинация с алкохол положението силно се усложнява, като в най-лекия вариант може да предизвика силно главозамайване, а в по-тежкия – загуба на съзнание.

ЛЕКАРСТВА ЗА ДИАБЕТ

и по-точно някои от формите им на таблетки, може да не окажат очакваното въздействие при съчетаване с алкохол. Ако пиете такива лекарства, по-добре забравете другото.

ТРАНКВИЛАНТИ

Сами по себе си те забавят реакциите и нарушават координацията. Дори и безобидна доза алкохол в допълнение към тях може да предизвика плачевен резултат.

ВСИЧКИ ЛЕКАРСТВА С УДЪЛЖЕНО ДЕЙСТВИЕ

са в специални, трудноразтворими обвивки, за да могат активните вещества в тях да се освобождават постепенно, в продължение на много часове. Но ако прибавите алкохол, тези обвивки ще се разтворят веднага. Така има риск дозата, предвидена да постъпва в организма на етапи, да се задейства цялата и веднага.

Дотук поуката е ясна – Вземате ли лекарства, дръжте бутилката далеч. Следва изненада – съществуват и благоприятни комбинации между лекарства и алкохол:

–           доказано е, че приемът на витамините В-комплекс преди или след гуляй облекчава значително неприятните последствия от махмурлука;

–           някои лекарства, предписвани за лечение на астма, могат да подобрят координацията В случаи, когато мярката е попрехвърлена. Но не до-толкова, че да се разчита на тях за отговорни дейности като шофиране след няколко коктейла.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара