Високото кръвно налягане е едно от най-сериозните състояния при бременни, което е причина за високия процент преждевременни раждания, включително и тези с фатален край за майката и бебето. Това и други животозастрашаващи състояния при бременните станаха причина за създаването на Фондация „Здрави майки, здрави бебета”.

pregnant-453197_640

Организацията е учредена от майки, преминали през хипертензивни състояния, основно място сред които заема прееклампсията – повишено кръвно налягане и наличие на белтък в урината. Тези състояния засягат 8 – 10% от всички бременности и застрашават живота и здравето както на детето, така и на майката.

Според майките-учредителки липсата на превенция, адекватни здравни грижи за бременните жени, както и ниската информираност за проблема водят до голям брой смъртни случаи, както и ръст на недоносените бебета, поради хипертензивни състояния.

20150325_111336_resized

Фондацията цели да информира бременните жени за хипертензивните състояния, които могат да усложнят бременността или да възникнат след раждането, да изтъкне ролята на превенцията за добро здраве на бебето и майката, да окаже подкрепа на засегнатите майки и техните деца, %

Facebook Twitter Google+

0 Коментара