Бременна зад волана – да или не? Колкото и странно да ви звучи, и двете. Законът за движението по пътищата е доста либерален към младите майки. В него не са предвидени ограничения за шофирането и дори има възможност в по-напреднала бременност те да не се подчиняват на задължителното използване на предпазни колани.

woman-289315_640

Но това крие риск – ако автомобилът е с въздушна възглавница, при не дай си боже катастрофа възглавницата няма да се отвори, ако не сте със закопчан колан.

На бебето може нищо да не му стане, но

има опасност за вас. За да я избегнете, правете като една позната – слагайте колан, а за да не ви убива, под него, върху корема си, сложете надуваема възглавница. Опитът на служителите на КАТ сочи, че бременни след 7-ия месец рядко сядат зад волана. Не защото някой ги ограничава. Повечето лекари са на мнение, че не е нужно бъдещите майки да загърбват шофирането, ако се чувстват добре и искат да запазят ритъма си на живот.

За най-опасни по принцип се смятат първите 3 месеца от бременността – тогава има най-голям риск от спонтанен аборт. А когато става въпрос за т.нар. рискова бременност, личният лекар ще каже какво да прави жената, която чака дете, и какво – не. Много хора не знаят и друго – автомобилът има специфични вибрации, които при

пътуване над час и половина може да предизвикат контракции.

Тъй че наистина трябва да се замислите сериозно за превозното средство, когато ви предстои дълъг път, да речем, до морето. Използвайте влак, самолет, но по-леко с колата!

Няма проблем, ако се чувствате достатъчно спокойна физически и психически, да се впуснете в натовареното градско движение. Според новите изследвания се оказва, че най-внимателните сред внимателните шофьори са тъкмо бременните жени – отговорността им зад волана скача рязко.

Неудобствата идват в последните месеци, става ясно от последните анкети сред бременни шофьорки. 3 основни причини ги отказват от активното каране: затруднени движения при наместване на седалката, при боравене с волана и при натискане на съединителя (заради подуване на краката). Проблем създава и

теснотията при местата за паркиране,

особено в градския център. Там, където има нови паркинги, размерът на клетките, отбелязани на асфалта, е съобразен с максимално широкото отваряне на вратите, но на доста места не е така.

Тъй че моят съвет е: не бъдете максималистка и когато бременността напредне, не се качвайте на шофьорското място, ако не е крайно необходимо. Няколко месеца по-късно положението става по-различно – когато сама возите детето.

Тогава е задължително да си купите специална бебешка седалка. С нея ще предпазите малкото човече от неочаквани претъркулвания при рязко спиране или потегляне. Тя може да се инсталира на мястото до шофьора – така детето ще ви е под око, но по-добре да бъде отзад, за да сте сигурна, че не рискувате то да се удари или падне, ако натиснете по-рязко спирачките. Абсолютно е

забранено детето да седи с гръб на посоката на движение,

особено ако е на предната седалка. В случай на отваряне на въздушната възглавница, т.е. при удар, това може да е фатално за него. И нещо много важно – потърсете седалка, която ляга идеално в оригиналните седалки на колата. С други думи, центърът на тежестта на детската седалка трябва да е максимално свален надолу. Така ще спестите отчаяните клатения на бебешка-та глава при интензивно движение, а и колкото по-надолу и навътре седи човек в автомобила, толкова е по-безопасна позицията му.

Докато стане ученик, мястото на детето е на задната седалка. Там има само едно неудобство – обикновено любимата игра на пътуващите отзад малчугани е да закриват с ръце очите на шофьора.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара