Катерина де Медичи привлича векове наред погледите на историци и романисти. А ясновидският й дар и трайните занимания с астрология засилват още повече интереса към нейната личност и я правят още по-спорна.

Катерина де МедичиНо коя е всъщност тази италианка, властвала десетилетия над  Франция, управлявала една от трите „световни сили“ на XVI  век  в едно от най-размирните и преломни времена в европейската история?

Ангел или демон?

Или една обикновена жена, която достига върха на човешкото развитие, притисната от нечовешки обстоятелства да действа, за да спаси една империя?

На този въпрос се опитва да отговори американската писателка Джийн Калогридис в новата книга от поредицата „Известните жени в историята“ на ИК „Емас“.

Вартоломеева нощ, хороскопи и магии, отрови и смърт – името Катерина де Медичи се е превърнало в символ на насилие и смърт. Другото лице на тази жена, разкривана винаги на фона на жестоки събития, е оставало в сянката на очарованието от страшното, тайнственото и скандалното. А според изследователите Катерина де Медичи е най-умният и най-способен владетел, който е имала Франция.

14-годишната Катерина, без благородническо потекло, но единствена наследница на банкерски род и племенница на папата, не е нито възмутена, нито дори изненадана, когато научава, че вече е обещана за жена на напълно непознат мъж. Така са се женили и се женят всички в нейния род.

Без да изпитва любов, но и без да очаква любов,

тя става съпруга на Анри, херцог на Орлеан и втори син на френския крал. В разгулния френски двор никой не обръща внимание на невзрачната, слабичка италианка и тя – ненаблюдавана от никого – се отдава на своята страст – астрологията, свързва се с магове, учи астрономия и математика. А в нея зрее жената, зрее и любовта към съпруга, когото постепенно опознава, за да се превърне в бурна, но несподелена страст.

След неочакваната смърт на престолонаследника, Анри Орлеански заема неговото място. Катерина ще бъде кралица на Франция, но какво я топли това, щом любимият мъж дели постеля с друга, щом още не е родила нито едно дете и щом звездите вещаят злощастие. Единственият й изход да промени съдбата е да потърси помощ при Дявола…

Facebook Twitter Google+

0 Коментара