На 1 ноември се връчиха наградите на 10-то юбилейно издание на Междунароното Триенале на сценичния плакат.  На стилна церемония в НДК бяха обявени наградите, където изненадата бе, че за пръв път носител на голямата награда е български автор. И не само това – наградата отива при жена!. Щастливата носителка на приза е художничката ЛЮБА ТОМОВА. Ето четири от нейните плакати:

Наградите са определени от авторитетно международно жури: Щефан Бунди, Гите Каат, Ришард Кайзер, Бата Кнежевич – все признати автори, знакови имена в световния  плакат. Те са не само представители на водещи национални школи (Швейцария, Дания, Полша, Сърбия), а и сами, като преподаватели по  плакат с множеството последователи и ученици, са сред онези фигури и авторитети, които реално влияят върху  бъдещето на плакатното изкуство.

Създадено през 1994 година от Божидар Икономов (1943 – 2016), Божидар Йонов и Албена Спасова, Триеналето се утвърди като едно от мащабните и авторитетни международни изложения в сферата на графичния дизайн и единственото в световен план събитие с фокус върху сценичния плакат.

След близо три десетилетия, 10 издания , повече от 100 акции,  международни проекти и изложби  в повече от 70 градове по целия свят,  десетки  каталози и албуми и фонд от над 6000 експоната, триеналето е показателно за тенденциите и посоките в графичния  дизайн, както в локален,  така и в глобален план.

Прави впечатление, че все повече жени посягат към това иначе по-скоро мъжко изкуство. Минимализмът и условността, основно изискване за плаката като че ли бях повече привилегия на мъжете плакатисти, но ето че днес в тази територия смело пристъпват и жените.

Едно от имената, които се открои в тазгодишното издание е и това нас Капка Кънева, която получи специална награда от СБХ. Ето два нейни плаката:

Сред силните български имена в плаката, бихме добавили и Радослава Боор, която макар понастоящем да живее в Прага, работи усилено за български театри и сцени. Освен силните постери на театър Възраждане, театър София, театъра на Българската армия, нейни визии украсиха и тазгодишните издания на кинофестивалите Синелибри, Златна роза и Киноваканция.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара