„Модата в огледалото на едно столетие – средата на XIX в. – средата на XX в.“ е изложба на Държавна агенция „Архиви“, която със снимки и оригинални артефакти проследява промяната в облеклото и аксесоарите в едни от най-интересните отрязъци от новата българска история.

Млада жена с рокля, стилизирана като носия. Варна, 1910 г. Снимки: Държавна агенция „Архиви“

Европейската мода, свързана с развитието на градската култура, започва да навлиза по-отчетливо у нас в късната възрожденска епоха с костюмите алафранга и полите с обръчи, наричани малакоф. На фотографиите до войните за национално обединение (1912–1918 г.) се виждат богато украсени шапки, рокли с турнюр, който придава обем на ханша, пристегнати с корсет талии.

Недка и Коста Александрови с дъщеря им Мария с характерно градско облекло,  1909 г.

Първата световна война променя ситуацията в модата. Военната оскъдица скъсява дължината на полите и косите драстично. Корсетът е отхвърлен. Феминизмът се наслагва върху все по-нарастващия стремеж към функционалност: кройките се опростяват, навлизат заемки от мъжкия гардероб.

Книжарят Никола Савчев от Белоградчик, 1915 г. 

В отделни табла са илюстрирани мъжката, детската, сватбената, дворцовата мода, аксесоарите, униформите, спортните, плажните и карнавалните облекла, както и прическите през тези 100 години. Специално внимание е отделено на известните дизайнери, както и на

тогавашните модни инфлуенсъри,

сред тях са имената на Лора Каравелова, Султана Рачо Петрова, Дора Габе и Елисавета Багряна, Яна Язова.

Детска снимка от началото на XX век.

В периода между двете световни войни българското общество се интересува живо от модата. Тенденциите са научавани от списанията за мода, домакинство и изкуство, издават се брошури, по темата пишат литератори и социолози.

сп. „Модерна домакиня“, 1937 г.

Много от разискваните проблеми звучат удивително съвременно – за финансовия аспект на вманиаченото следване на тенденциите, за налагането на нездравословни стандарти за красота, наричани тогава „модата на тънката линия“.

Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“ 1936 г., Варна

Модата от периода отговаря и на днешните разбирания за „бавна“ и екологична мода – работи се прецизно с качествени тъкани с по-ниска химична натовареност и с идеята за дълговечност на дрехите.

Освен над 120 прецизно подбрани от съкровищницата на Държавна агенция „Архиви“ фотографии в изложбената зала на ул. „Московска“ 5 може да видите уникални рокли, шапки и тъкани от 20-те, 30-те и 40-те години на XX, повечето от фонда на големия български историк и писател Симеон Радев и съпругата му, художничката Бистра Винарова – непоказвани досега. Снимките и експонатите са придружени с любопитни цитати на Султана Рачо Петрова, Димо Казасов, Христо Бръзицов, Дора Габе, Евдокия Филова, Райна Костенцева.

Изложбата в Държавна агенция „Архиви“ показва модата в периода от 1850 до 1950 година с уникални снимки, облекла и аксесоари. Можете да я разгледате от 15 май до 15 юни 2024 г. в изложбената зала на агенцията на ул. „Московска“ 5, София

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара