Ив Тошайн ще представи нова самостоятелна изложба в “Залата с oръдията” на крепостта Рока Паолина, в Перуджа, Италия.

Художничката ще покаже нова мащабна сайт-специфик инсталация с размери 4х5 метра, която  представялва килим, изработен от 2000 броя стоманени остриета. Експозицията се открива на 07 януари, 2024 и ще може да се види през целия месец, до 28.01.2024 г., включително.

Концепцията за изложбата, озаглавена „Аз за Око“ изследва трансформацията и преосмислянето на древната концепция „око за око“ в контекста на текущите световни конфликти и политически въпроси.

В заглавието “Аз за око” художничката заменя символично своят „Аз“ (Егото) с „Око“, символизирайки проглеждане. Ив Тошайн се отказва от самолюбието в полза на мултиперспективна яснота, чрез поглед отворен към света, живота, истината и любовта. Тази метафорична размяна отбелязва една належаща необходимост – архаичната идея „око за око“, като кръговратен принцип на възмездие, на причина и следствие, на болка пораждаща болката, която да бъде превъзмогната.

Ив Тошайн ни призовава да се изправим срещу старите догми на разделение и мъст оковали съвременния свят в името на нова ера, дефинирана от свобода, съжителство, единство и мир.

Техническите възможности за изпълнение на тази романтична визия са в нашите ръце – днес и сега.

Предишният проект на

австрийската художничка, родена в България,

Ив Тошайн бе експозицията на три монументални знамена–гилотини между колоните на фасада на сграда, проектирана от арх. Овчаров в София. Това бе първата самостоятелна изложба на автора у нас, организирана от новата галерия MОNEV Contemporary през октомври и ноември 2020 година.

Ив Тошайн е родена в България, живее и работи от 23 години в Австрия и провокира както с мултижанровото си изкуство, така и чрез своята арт-label група FXXXism – арт платформа за институционална критика.

Творби на Ив Тошайн са представяни в Музея за приложни изкуства MAK, Виена, Австрия; Белведере Музей, Виена, Австрия; Лентос Музей в Линц, Австрия, Център за съвременно изкуство Лазния в Гданск, Полша; Kunstraum Инсбрук, Австрия; Kuenstlerhaus, Виена, Австрия; Кунстхале, Виена, Австрия; Museo della Permanente, Милано, Италия; Арт Експо/ MNAC в Букурещ, Румъния; Музей Sammlung Friedrichshof, Австрия; Градската Галерия, София, България, Галерия Райко Алексиев, София, България и други.

През 2012 г., Ив Тошайн е удостоена с наградата MIA AWARD 2012, за изключителни постижения на жените с чуждестранен произход, които живеят и работят в Австрия в категория „Изкуство и култура“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара