Французойката Софи Дол, финландката Пия Лейно и албанката Анна Кове ще бъдат специални гости на Софийския международен литературен фестивал, който започва следващата седмица в НДК, успоредно с Панаира на книгата.  Събитията са в петък, 9 декември в Мраморното фоайе на НДК. Софи Дол и Пия Лейно са носителки на Наградата за литература на Европейския съюз, а Анна Кове е номинирана за същата награда и е спечелила много литературни отличия в родината си.

Софи Дол е френска театрална актриса и писателка.

Автор е на романите „Камий, моето вдъхновение“ (Camille, mon envolée, La suture и „В голямата обществена пералня“. Първият, пресъздаващ болката й от смъртта на дъщеря й, има награда за дебютен роман (на сп. LIRE), а третият печели Наградата за литература на Европейския съюз.

„В голямата обществена пералня“ (издание на „Персей“) интерпретира обстоятелствата около убийството на майката на авторката и конфронтацията с нейния убиец. Това е роман, изграден около двусмислието на желанието за прошка. Писателка участва в литературно телевизионно предаване, за да популяризира първата си книга, и без да подозира, образът ѝ от екрана обърква общински градинар от малко градче. Той е бивш затворник, извършил ужасно престъпление преди 30 години. Писателката от тв екрана е дъщеря на жената, която е убил. След пет дни тя ще раздава автографи в градската книжарница. Така започва обратното броене за този самотен човек, докато очаква срещата, от която се страхува, но не може да избегне.

Пия Лейно е един от водещите финландски писатели,

преведен на близо 15 езика.

Работи почти две десетилетия като журналист във финландската информационна агенция STT. Има магистърска степен по социални науки и е учила творческо писане в прочутата Критична академия в Хелзинки. Първият роман на Лейно, „Грозният касиер“ е хумористичен поглед към риалити телевизията и натискът, пред който са изправени жените. Спечелва си международна известност с втория си роман, дистопичния трилър „Раят“, спечелил Наградата за литература на Европейския съюз и наградата Helmet. С предупреждаващи визии за бъдещето са и следващите й два романа – Yliaika („Извънреден труд“) и Lakipiste („Апогей“).

Признат за неин шедьовър, издаденият и на български „Раят“ (изд. „Персей“) представя едно общество на бъдещето (едва на четвърт век от съвремието ни). Всичко се е сринало след гражданска война и националистическо движение е завзело властта. То е дало на своите граждани Рая: виртуална реалност, в която продължава да живее старият свят, по-жив и красив, отколкото някога е бил. Раят е пристрастяващ, но може да бъде достъпен само от хора с достатъчно пари и положение.

Белетрист, поет и преводач, Анна Кове

е един от най-известните съвременни автори на Албания, който привлича вниманието на критици, изследователи и медии, включително и в Европа.

Завършила е специалността „Албански език и литература“ в университета в Тирана (1986-1990). Участвала е в различни семинари и уъркшопове.

Автор е на много книги (Shën Valentin ku ishe, Djegë Ujërash, Nimfa e pemës së humbur…), сред които изпъква „Неделни камбани“, издадена вече на български от изд. „Персей“. Номинирана за Наградата за литература на Европейския съюз, книгата включва четири новели, интерпретиращи през погледа на жената любовта и интимността, както и сложната връзка на държавата с религията в периода на диктатурата, дезориентацията на днешния човек в стремежа му към идентичност във време на глобализация.

Събитието с Анна Кове е на 09.12 от 16:00 ч., модератор е Катя Атанасова. Софи Дол и Пия Лейно ще участват в събитие с други наградени автори същия ден от 19:00 ч., модератор е Яна Генова.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара