Стефан Данаилов обичаше празниците, обичаше срещата с приятели, срещите изпълнени с любов. Той излъчваше и даряваше топлина и сега ние, неговите почитатели, ученици и близки искаме да я съхраним и споделим отново.

На 9 декември 2022 г. се навършват 80 години от рождението на Мастера, като тази годишнина ще бъде отбелязана с мащабна програма от събития. Повече информация за честването под надслов „Стефан Данаилов на 80: години любов“ бе дадена от журналиста Георги Тошев, който бе водещ по време на официалната пресконференция, състояла се на 21.11.2022 в Народен театър „Иван Вазов“. Участваха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, генералният директор на БНР – Милен Митев, Росица Обрешкова – сценарист на предстоящия спектакъл „Стефан Данаилов на 80: години любов“ и дългогодишен негов асистент, и Деян Ангелов – студент от класа на проф. Данаилов.

Спектакълът „Години любов“ в „Народен театър „Иван Вазов“ и фотоизложбата „Стефан Данаилов: личен архив. Непоказвани фотографии от личния му албум“ по повод отбелязването на 80-годишнината от рождението на емблематичния артист е под патронажа на г-жа Илияна Йотова. Филмът „Ламбо от София“ се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“, направление „Кино“. Сценарист и продуцент е Георги Тошев, режисьор – Ема Константинова, консултант – Росица Обрешкова, оператор – Борис Пинтев.

Народен театър „Иван Вазов“ е домакин както на пресконференцията, така и оказва пълна подкрепа във всички инициативи, свързани с годишнината. БНР осигури достъп и предостави прекрасни архиви от „Златния фонд“ с гласа на най-обичания български артист. Събитията по мащабната програма „Стефан Данаилов на 80: години любов“ се осъществяват още със съдействието на Българска национална филмотека, ЦСКА, издателство Книгомания, семейство Бокови.

Г-жа Йотова разказа няколко лични спомена за Стефан Данаилов, свързани с работата в парламента, благодари на всички, които предоставят възможност и условия да се случи това честване. „То ще бъде много успешно, защото всички в тази зала сме се събрали от преклонението, от една много голяма човешка възхита и любов към Стефан Данаилов. Той е от онези хора, както казваше Валери Петров, че той е един от онези хвърчащи хора, които идват от космоса, а са родени на земята. Няма как да забравим изключителната страст, която притежаваше този човек. Тя завладява. Тя те кара да искаш да бъдеш част от този екип. Тя те кара да искаш, да считаш за особена привилегия, че този човек те е докоснал с присъствието си по някакъв начин. (…) Радвам се, че в тази зала виждам хора, които не са забравили кой е Стефан Данаилов, кой беше Ламбо за всички нас. (…) Ние се чувстваме избраници на Ламбо.“

Милен Митев, генерален директор на БНР, кратко и съдържателно обясни мотивацията да се включи от името на БНР в националната програма по повод 80-годишнината от рождението на Стефан Данаилов не само заради „Златен фонд“ с гласовете на незабравимите, а и заради каузата Памет. „Решението да се включим в тази инициатива беше взето изключително лесно и веднага. Смятам, че мястото на Радиото е в една такава инициатива. Едва ли може да се каже нещо за Стефан Данаилов, което да бъде достатъчно, защото той е от онези личности, за които англичаните са измислили приказката larger than life, по-голям от живота. Това е личност, която продължава да докосва сърцата на хората и днес, един талант, който е спечелил нашето уважение завинаги. Прекрасно е, че посланието на тази 80-годишнина е любовта. Не само защото много хора обичаха актьора и човека Стефан Данаилов, а и защото самият той живя със сърце, изпълнено с любов. Честен, открит, усмихнат, винаги готов да протегне ръка. Това е и причината толкова много хора да го помнят и обичат. Има много, което можем да научим от него, има много което сме длъжни да запомним. Затова съм щастлив, че БНР може да бъде партньор в отбелязването на 80-годишнината от неговото рождение. Нашата мисия, дълг и отговорност е да пазим жива паметта на България чрез гласовете и дъха на тези ярки личности като Стефан Данаилов; да си спомним за техните ценности, за техните послания и за тяхната обич.“

Милен Митев припомни и интересен, но малко изестен факт, че Стефан Данаилов е бил водещ по програма „Христо Ботев“ на предаването „Звезди посред бял ден“ от 1981 до 1989 г.

Самата програма „Стефан Данаилов на 80: години любов“ продължава инициативата „Ламбо сафари“, в която хора от цялата страна идваха и обикаляха през лятото града по маршрути, свързани с живота на емблематичния актьор.

Събитията, които включва програмата „Стефан Данаилов на 80: години любов“, са:

 • именуване и преобразуване на част от площад „Велчова завера“ в градина „Проф. Стефан Данаилов“
 • 12. (вторник) – 18,00 ч. в кино „Одеон“ – представяне на книгата „Стефан Данаилов. Игра на живот“ от Георги Тошев и филма „Ламбо от София“: сценарист и продуцент Георги Тошев, режисьор Ема Константинова, консултант Росица Обрешкова, оператор Борис Пинтев.
 • 12. (петък) – 12,00 ч. – Градска градина пред Народен театър „Иван Вазов“ – представяне на фотоизложбата „Стефан Данаилов: личен архив. Непоказвани фотографии от личния му албум“
 • 12. (петък) – 19,00 ч. – Народен театър „Иван Вазов“, Голяма сцена – спектакъл „Години любов“
 • „Колко е лесно да бъдеш обичан – 25 истории от учениците на Стефан Данаилов“, автор Александра Александрова
 • Предстои преиздаване на книгата „Романът на моя живот“, автори Стефан Данаилов и Георги Тошев
 • Дом на киното – ще бъде показана последната голяма роля на Стефан Данаилов в късометражния филм „Правила“, реж. Ясен Генадиев
 • Дом на киното – излъчване на филма „Монолог“ изцяло с участието на Стефан Данаилов

Като кулминация на честването 80 години от рождението на Стефан Данаилов в голямата зала на Народен театър „Иван Взов“ ще се състои спектакълът „Стефан Данаилов на 80: години любов“. Студенти и приятели на Мастера ще представят музикални изпълнения, ще бъдат излъчени специално подготвени кадри и интервюта от филма на Георги Тошев, откъси от записи с гласа на легендарния актьор, предоставени от „Златен фонд“ на БНР. Същата вечер ще бъде връчена от вицепрезидент Илияна Йотова поредната „Стипендия на Ламбо“ със спомоществователството на фестивала „Сцена на кръстопът“, чийто създател е самият Стефан Данаилов.

Билети за спектакъла на 9.12.2022 „Години любов“ ще се продават от 24.11. на касата на Народния театър. Цената е символична, а идеята е набраните от представлението средства да бъдат дарени на Дома за ветерани от сферата на културата, за който приживе се е грижил и самият Стефан Данаилов.

В периода 02.12. – 08.12. в кино „Одеон“ ще бъдат излъчени петте любими филма, в които Стефан Данаилов играе главната роля и които  той сам избира и определя за най-значими в кариерата си (изиграва общо 150 филмови роли). Програмата на кино „Одеон“ е както следва:

Любимите роли на Стефан Данаилов

 • 2 декември – „Иван Кондарев“ (1973), реж. Никола Корабов
 • 5 декември – „Дами канят“ (1980), реж. Иван Андонов
 • 6 декември – „Морето“ (1967), реж. Петър Донев
 • 7 декември – „24 часа дъжд“ (1982), реж. Владислав Икономов
 • 8 декември – „Борис I“ (1985), реж. Борислав Шаралиев

Георги Тошев уточни, че Никола Корабов е първият режисьор, който решава да промени представата за енергичния, хулагана, любовника Стефан Данаилов, този по-романтичен образ, който има в първите си филми (през 60-те години на ХХ век). „Иван Кондарев е любимата роля на Стефан Данаилов“, разказва журналистът. „В ролята на Борис I пък трябва да изиграе героя в три възрасти, особено сложно е било да работят с Шаралиев по възрастния Борис I.“

В периода 09.12. – 21.12. в програмата на кино „Одеон“ ще бъдат излъчвани филми под надслов „Партньорките на Стефан Данаилов“, както следва:

 • 9 декември – Виолета Гиндева в „Князът“ (1970), реж. Петър Василев
 • 12 декември – Доротея Тончева в „Нона“ (1973), реж. Гриша Островски
 • 13 декември – Елена Димитрова в „Този истински мъж“ (1974), реж. Александър Обрешков
 • 14 декември – Цветана Манева в „Началото на деня“ (1975), реж. Димитър Петров
 • 15 декември – Искра Радева в „Насрещно движение“ (1978), реж. Тодор Стоянов
 • 16 декември – Анета Сотирова в „От нищо нещо“ (1979), реж. Никола Рударов
 • 19 декември – Камелия Тодорова в „Търновската царица“ (1980), реж. Янко Янков
 • 20 декември – Невена Коканова в „Три Марии и Иван“ (1986), реж. Красимир Атанасов
 • 21 декември – Ирен Кривошиева в „Поема“ (1986), реж. Стефан Димитров

По повод предстоящото биографично издание на „Стефан Данаилов. Игра на живот“ Георги Тошев разказа, че това е съвсем различна книга от автобиографичната „Романът на моя живот“. „Игра на живот“ е много по-голяма биография и тя стъпва изцяло на личен архив, на свидетелствата на хората, които аз наричам бекстейдж. За първи път проговаря Мишо – човекът, който започва да работи при Мастера като охрана и остава до последно с него. През Невяна Малчева, която 40 години е била до Стефан и като секретарка, и като асистент, и като началник кабинет, но това е и 40 години приятелство. (…) В книгата се публикуват и 50 нови снимки от архива на Росица Обрешкова, от личния му архив, от Държавния архив“.

На 6.12. ще бъде представен и филмът „Ламбо от София“ – „там решихме да поканим неговите живи съученици: Елена Райнова, Стефан Мавродиев, Йосиф Сърчаджиев, Цветана Манева – тоест това е един много личен поглед към Стефан през годините“, коментира Тошев.

В края на пресконференцията се Росица Обрешкова, дългогодишен асистент на Ламбо, обобщи как би желала да бъде запомнен Стефан Данаилов и какво ще видят зрителите на 9.12. в спектакъла. „Колкото повече някак си Стефан се отдалечава, толкова повече виждам колко всъщност огромен, гигантски, невероятен човек е бил. Той казваше, че е приятел за дълъг път и сега благодаря на всичките му приятели и институции, които застават зад тази годишнина, подкрепят ни. Важна е паметта, защото когато пуснем спомените си към светлината, ние ставаме по-благи, по-красиви отвътре, по-одухотворени. Не искам да го помним с болка, искам да го помним като Стефан в светлината, красотата, даряването, което правеше цял живот от сърце, от дъното на душата си, бжез да иска нищо в отплата. Имам щастието, късмета и отговорността да бъда част от неговото семейството. В предстоящия спектакъл искам да чуят зрителите негови послания, които са през творчески актове.“

Деян Ангелов, един от двестата възпитаниците на Стефан Данаилов, завърши пресконференцията със свои спомени за часовете, прекарани заедно, благодари за щедростта и уроците по честност и достойство от Мастера и с думи на благодарност: „Аз съм едно от житцата, поникнали от неговата сеитба“.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара