„Ловец на сънища“ – с това име е известен традиционният индиански „капан“ за хващане и унищожаване на кошмари, страхове, зли духове, лоши предчувствия и всякакви други видове отрицателна енергия. Но така се нарича и новата живописна изложба на Галя Чунтова, която може да се види от 19 март до 13 април в столичната галерия „Теа Алба“. И съвпадението не е случайно.

Щедра е нощта

Под магическата лунна светлина фантазиите на художничката разцъфтяват по-ярко и пищно от всякога. Всички картини са вдъхновени от нейните сънища или от дълго будуване след взиране в нощното небе. Темата се оформя окончателно след една морска ваканция и няколко пътешествия из Италия.

Среднощни изкушения

„После случайно (или не) ми попадна текст, от който разбрах, че Сънохващачът ни помага не само да задържаме хубавите сънища, филтрирайки лошите, но и да мечтаем, докато спим. А това довежда при нас най-интересните идеи“, пояснява Галя Чунтова.

Многолуние

От нейните „диалози с Луната“, както обича да ги нарича, са вдъхновени 18-те нови картини. „Щедра е нощта“, „Среднощни изкушения“, „Овални сънища“, „Многолуние“, „Звездобройци“, „Разговори за голямата светулка“… Няма как да ги изброим докрай. Важното е, че всяка от тях въздейства като амулет – и със силата на изкуството спира грозното от реалността, за да пропусне само красотата на фантазията.

Овални сънища
Звездобройци
Разговори за голямата светулка

Facebook Twitter Google+

0 Коментара