Photo © 2012 Paolo and Sara Castiglioni

И тази година в края на октомври италианският град Торино бе домакин на изложението за храни и напитки “Salone Del Gusto” или “Салон на вкуса“. Началото е през 1986 и оттогава, на всеки две години, огромните зали на Lingotto Fiere се превръщат в място за среща на вкусове и култури, кулинарни традиции и гурме практики.

Асоциацията Slow Food, организатор на събитието, има над 100 000 членове в 153 страни по света, но всъщност Slow Food е нещо повече от организация . Играта на думи, поставяща името на асоциацията като противоположна по значение на добре познатия термин Fast food не е случайна. Проектът, както отбелязват организаторите, е революционен. Той представя една идея и начин на живот, съчетаващи удоволствието от храната с грижата и отговорността към околната среда. “С мисъл за храната и храна за мисълта“, какъвто е един от слоганите на изложението.

Именно в този дух се проведе и петото издание на екофорума “Terra Madre”, чиито сесии насочиха вниманието на делегати от 150 страни към актуалните теми за биоразнообразието на планетата и практиките на биоземеделието като начин за запазването му. Тук думата “био“ придобива съвсем реални измерения, тъй като всички стоки, които могат да се дегустират и да се купят на изложението, се отглеждат в

естествени условия и при специални грижи,

изключващи третиране с пестициди. Изложението предлага продукти на т. нар. “малки производители“, които поддържат високо качество и отношение към продукта, запазвайки природните му характеристики. Те създават своята продукция като се подчиняват на три принципа: чисто, с високо качество и създадено по законите на справедливата търговия. В синхрон с още един от слоганите на “Салон на вкуса“: “Храната, която променя света“.

Ако харесвате Италия, тук на едно място ще може да се насладите на стоки от 20 италиански провинции – сирене, вино, зехтин и други кулинарни провокации, които всеки посетител може да дегустира и купи. А в залата на Международните представители има 107 щанда на страни от шестте континента. България доказва своята автентичност с няколко уникални продукта: зеленото сирене от Черни Вит , смилянският боб и лимитирана селекция мерло от Мелник и сира от Южен Сакар, създадени от производители, членуващи в Slowfood Convivium България.

В залите на изложението всеки посетител

създава своят уникален “маршрут на вкуса“.

Не можеш да останеш безразличен към огромните пити сирене, шоколадовите удоволствия, наредените във формата на пирамиди бутилки бира, щандове с бурканчета, съдържащи изкушения от всички точки на вкусовия спектър – мед от Испания и Аржентина, произведено в Италия “сладко“ от бергамот, а също и респектиращите осем на брой вида горчица от Холандия. Това са само хапки по пътя, които изострят апетита, а търсенето се превръща в предизвикателство за сетивата. Триумфът на вкуса е там, където отделните елементи се сливат в едно цяло. Това са така наречените “Teatro Del Gusto”: представления на известни кулинари от цял свят, където ястията се приготвят пред очите ви.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара