Простудиш ли се, веднага заваляват доброжелателни съвети и рецепти. При това с уговорката: „Гаранция, че ще ти помогне, проверено е.“ Само че немалка част от добрите стари рецепти съвсем не са толкова полезни, колкото ни се иска да вярваме. Крайно време е да разберем каква е истината.

ПРОСТУДАТА НЕ Е ЗАРАЗНА

Това, което наричаме простуда или настинка, си е всъщност респираторно заболяване, предизвикано от вируси или бактерии. А те са заразни и още как! Само ни се струва, че причината за болките в ставите и мускулите е силното преохлаждане. То просто провокира разбесняването на болестотворните организми, които всички кашлящи, кихащи и подсмърчащи по това време на годината щедро споделят с нас.

ГОРЕЩ ЧАЙ С ЛИМОН – НАЙ-ДОБРОТО ЛЕКАРСТВО…

На теория е така. Но на практика не, защото не умеем да приготвяме това лекарство по правилата. Витамин С (в лимона) лесно се разрушава под въздействието на светлината и високата температура. За да бъде напитката не просто кисела, а и полезна, лимонът трябва да се добави не във врялата запарка, а в леко поизстиналия чай. И веднага да се изпие.

…А ПИЛЕШКИЯТ БУЛЬОН – НАЙ-ПОЛЕЗНАТА ХРАНА

Бульонът не е нищо повече от гореща течност и следователно също като билковата отвара притежава свойството да разрежда и ускорява отхрачването на белодробните секрети. Други противопростудни свойства медиците не са установили. Освен това мазните месни бульони не са най-доброто блюдо за болния от простуда. Съветът е да бъдат заменени със зеленчукови супи, каши и приготвени на пара блюда.

100 ГРАМА ВЕЧЕРТА – НА ДРУГИЯ ДЕН СВЕЖ КАТО КРАСТАВИЧКА

Водката и ракията не притежават никакви целебни свойства. Те само разширяват съдовете, което създава усещането за сгряване отвътре. Освен това алкохолът потиска имунната система. На тези, които са понамръзнали и разчитат на едно малко, за да не се разболеят, лекарите препоръчват друго: пийнете малко топло вино, то е далеч по-полезно.

НАСТИНЕШ ЛИ, БЪРЗО В САУНАТА!

Болен ли си, не го прави! Няма значение дали ангината започва, или е към края си. Повишената температура ш ще всяка болест в остра форма е противопоказан посещение на сауната. И въздържанието трябва продължи поне още десет дни след като сте се почувствали:

Има смисъл от този съвет само ако се чувствате настинали.

ДАЙТЕ ТОПЛО МЛЯКО НА БОЛНИЯ

Щом се простудят, за чаша топло прясно мляко се сещат дори и тези, които не го понасят — щом съм болен, ще го пия. Изобщо не е задължително! Мляко с газирана минерална вода мед, масло, даже с лук и горена захар са все народни рецепти за облекчаване на кашлицата. Но в същото време прясното мляко е тежка храна за болния организъм — както маслото и сметаната, които трябва временно да се изключат от менюто. Към айряна, изварата и всички останали продукти с бифидобактерии обаче няма никакви претенции — те са полезни при остри респираторни заболявания, особено ако болният приема и антибиотик.

ОБЛЕЧИ СЕ ДОБРЕ, ЗА ДА НЕ СЕ РАЗБОЛЕЕШ

Този съвет не е панацея. Освен вълнени чорапи и топла връхна дреха човек трябва да има и добър имунитет—само тогава рискът от простудни заболявания клони към нулата. Иначе зловредните бацили винаги ще намерят начин да се доберат до вас. Например половината от всички заболявания, които слагаме под общия знаменател .простуда“, се причиняват от риновируси, които живеят в носоглътката — там ботушите и шубата не важат! Безсмислено е да се навличате с топли дрехи и ако вече сте се простудили. Много по-бързо ще преболедувате настинката в леки и удобни памучни дрехи, в леко прохладна стая с постоянен приток на чист въздух.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара