Снимки: Дилян Марков

Тя е онова дълго търсено опровержение, че една жена е или хубава, или умна. На нея не й стигат лекарската професия, двете дечица и престижните титли „Мисис България Свят 2011” и „Business Woman 2012” на световния финал на Mrs. Multiverse в Холандия. Тя заедно със съпруга си създава българо-испанската очна клиника Resbiomed -Vissum, в която се покрива целият спектър очни заболявания. Тя е една от водещите очни клиники в Европа.

В момента д-р Венелина Милева и екипът й от Resbiomed обикалят страната със специално оборудван микробус, за да правят профилактични очни прегледи. Освен това от ноември миналата година стартира кампанията „Мамо, трудно ми е да пиша!”, която проверява зрението на децата в училища, детски градини и домове в столицата със съдействието на общината. Целта на д-р Милева и екипа й е след време програмата да стартира и в други градове и да навлезе и в частните училища. Всички деца с проблеми се насочват към допълнителни специализирани изследвания. Досега подобна мащабна акция не е правена в страната.

Подозираме, че Венелина има тайна рецепта за успех.

Д-р Милева, как се успява?

Когато човек обича професията си, близките си, хората около него, той харесва и себе си. Зарежда се с положителна енергия. Това задължително води до добри резултати. С времето животът все повече започва да ми спори. Когато бях по-млада, бях по-неопитна, по-неуверена. Сега, като зряла жена, животът повече ми харесва, имам изграден собствен вкус. С възрастта се осъзнаваш и ти става по-интересно. Сега виждам смисъл във всичко, което правя. А и всяка възраст има своето очарование.

 

Умните мъже не обичат да имат до себе си жени без амбиции.

 

Не мога да си представя да съм само съпруга или майка, или само работеща жена. Но все пак мисля, че в семейството мъжът трябва да е в ролята на по-силния. Това е важно както за самочувствието му, така и за възпитанието на децата. А и така на жената й остава възможността да бъде нежна, любвеобилна и грижовна.

Напълно естествено е всеки от нас да има няколко роли и да ги допълва. Така животът става по-шарен и разнообразен. Има време за всичко, което ти доставя удоволствие. Важното е да се научиш да подреждаш приоритетите си правилно. Всички неща, които ми се случват, са хубави и не ми тежат. Живеем в много забързан и динамичен свят, в който, ако не се развиваш в няколко посоки, изоставаш.

Значи смятате, че хората се променят?

Разбира се. Всеки следва определен ритъм в живота си.

Рядко срещам хора, които харесват работата си.

За да харесваш работата си, трябва първо да харесваш себе си и да си направил правилния избор. Най-краткият път за професионално развитие, където един човек може да направлява сам своята кариера, е да започне да работи за себе си.

От какво зависи самочувствието на хората?

Крехкото ни самочувствие е функция на тежките времена, в които сме живели. От няколко години сме в Европейския съюз и това неминуемо ни се отразява в положителна посока. Но трябва да мине време, за да бъдат хората истински свободни и уверени в себе си. Надявам се, че такива ще са нашите деца и следващите поколения.

На какво учите децата си?

Да са добри, отговорни, последователни. Искам да си намерят късмета сами. Аз ще им помагам и напътствам постоянно. Но най-важен е примерът, който им даваме. Според мен това е ключът към доброто възпитание.

Ще ги насърчите ли, ако поискат да заминат в чужбина?

Много ще съм доволна, в случай че решат да станат лекари, защото така ще продължат традицията. Ако искат да специализират в чужбина, нека го направят. Даже мисля, че това е по-добрият вариант. Искам да израснат като самостоятелни хора. Но много бих се радвала след това да се върнат и да са около нас. Разбира се, каквато и професия да изберат, аз ще приема техните решения.

Казвате, че според вас мисълта предизвиква събитията?

Още римляните са го казали.

 

Сигурна съм, че ако нещо изникне в ума ти, то наполовина се е случило в действителност.

 

Но нашите сетива още не са развити в такава степен, както на изповядващите източни религии, които умеят да се контролират и да канализират мисълта си. Всичко е свързано – когато се усмихваш и си лъчезарен, привличаш хубави случки и светът също ти се усмихва. Хората не разбират, че за да се случи нещо хубаво на някого, той го е заслужил.

Разчитате ли на интуицията си?

Всяка жена има развита интуиция и трябва да я използва. Даже след определена възраст става по-изразена. Аз доста се интересувам от езотерика.

Защо се захванахте с благотворителност?

Смятаме, че подобна инициатива за диагностициране на очни проблеми е безкрайно нужна, особено за децата и възрастните хора. Оказва се, че голяма част от прегледаните имат нужда от специализирана офталмологична помощ. Работата ни наистина е трудоемко, но добро дело и съм истински удовлетворена от срещите ни с различни хора и факта, че можем да им помогнем. Екипът ни прилага ноу-хау и стандарти за диагностика и лечение от испанските клиники Vissum, с които сме партньори.

Какво установяват прегледите ви?

Важно е да се знае, че 80% от информацията около нас я възприемаме с очите си. Но хората в България не обръщат достатъчно внимание на зрението си, не се преглеждат редовно. А социално слабите групи въобще нямат възможност за профилактика. Голяма част от предотвратимата слепота може да бъде лекувана.

Важно е да има непрекъсната грижа за опазване на зрението в обществото. Благотворителните кампании са само малка част от тази грижа. Профилактичните прегледи би трябвало да са задължителни, особено за хора със сърдечносъдови заболявания и диабет.

В социалните домове има дечица с вродени катаракти и ако повече колеги се включат в подобни инициативи, тези деца ще виждат.

 

Има ученици, които никога не са минавали очен преглед, а е редно това да стане през първата година от живота, на 3 години и преди тръгване на училище.

 

Откриваме много деца с т. нар. „мързеливо око”, което, ако не се лекува в детска възраст, остава с ниско зрение за цял живот и представлява необратимо състояние. Според световната статистика 80% от неуспехите в училище се дължат на зрителни проблеми. Това се отразява и върху поведенческите реакции на децата. Далекогледите са по-буйни, разсеяни, играе им се навън, имат ниска концентрация в повечето случаи. Те не виждат ясно нито наблизо, нито надалече. А късогледите, които не виждат ясно надалеч и присвиват очите си, са по-прилежни и срамежливи, обичат да четат, да пишат, наблягат на рисуване и приложни изкуства. Затова и учителите могат да напътят родителите към очен лекар, ако забележат промени в поведението на детето.

Защо жена с професия, бизнес и голямо семейство като вас се впусна в авантюрата на конкурс за красота?

Обществото има вроден стремеж към красота. Конкурсите за красота са уникална възможност да предадеш послание, което да бъде чуто. Винаги съм свързвала тези конкурси и с благотворителност. Затова съм и активен член в дамския клуб Zonta International – Sofia, където помагаме на други жени и деца. Затова и участвах в конкурса „Мисис България”, който се занимава с благотворителни инициативи.

Пък и аз от малка имам влечение към модата. Някога исках да стана дизайнер, много харесвах красивите дрехи. След това надделя решението ми да съм лекар, а впоследствие – офталмолог. И не съжалявам за това, защото очните болести са фина микрохирургична специалност, в която естетиката има също водеща роля.

Всяка жена трябва да се изявява в различни сфери. Фактът, че съм лекар, не означава, че не мога да имам и други интереси. Винаги съм имала вкус и апетит за красивото.

Щях да съжалявам, ако не бях пробвала. Това беше етап от живота ми, пък и няма лош опит. Взех си дозата адреналин.

 

Имате ли мисия?

Да, да помагам на хората. Чувствам, че това е, което имам да върша на тази земя. Да помагам на хората и да бъда майка. Впрочем, това е мисията на всеки лекар. За да си лекар, трябва да си първо човек. А аз съм особено състрадателна и обичам хората.

Какво значение има красотата за успеха?

Особено харесвам, когато съществува унисон между външна и вътрешна красота. Красотата, съчетана с интелигентност и начетеност, е по-привлекателна. Зад нея стои личност с много интереси и занимания. Това определено е печеливша формула. А и да не забравяме тежестта на женското очарование. Другите важни качества за всеки успех са: целеустременост, комбинативност и постоянство.

Има ли основания легендата, че българката е сред най-красивите жени в света?

Още в древноперсийските източници се споменава за красотата на българката. Когато нашите деди са населявали други земи по света, преди Дунавска България. Като нация днес ние носим комбинация от гени от народи, населявали няколко ареала по света. Това в съчетание с естествения подбор обяснява защо българката в частност е много красива.

Защо мъжете у нас не се поддържат толкова, колкото го правят жените?

Напротив, мисля, че мъжете са не по-малко суетни от жените.

В какво вярвате?

Вярвам в Бог, в любовта и в доброто.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара