Ако съдим по огромното количество средства, хапчета, добавки и т.н. за справяне с „болестите на века“, време е всеки от нас да си постави диагноза. Каква? Няма значение, изберете си която и да е от списъка, с който ви предстои да се запознаете.

 

1. Шлаки

В момента, в който производителите на биологично активни добавки разбраха, че има много хляб в това понятие, настана истински бум на очистителните.

В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ това не е медицински, а по-скоро битов термин. С него смело можем да обозначим претоварения, лошо очистваш, се стомах. Много ядете, малко пиете или обратното – малко ядете, или карате само на коктейли, за да отслабнете. Резултатът е запек, главоболие, слабост. Но, съгласе¬те се, оплакването „имам запек“ е някак селско, прозаично. Къде по модерно и аристократично звучи „трябва да се детоксикирам“.

В действие

В повечето случаи е достатъчно да регулирате стомаха с помошта на слабителни средства, като е без значение кое от тях ше изберете. Крайният ефект е абсолютно един и съш. Но не прекалявайте, не ги приемай¬те дълго и редовно. Иначе борбата със запека може да се изроди в борба със собственото здраве. Стомахът трябва да работи сам. Като часовник.

Алтернативен вариант на очистителните и далеч по-безопасен като дългосрочна стратегия е въвеждането на разтоварваш ден веднъж седмично. Ден, в който да бъдете само на ябълки, кисело мляко или варен ориз.

2. Депресия

Когато казваме: „В депресия съм“, ясно е, че трябва да се подразбира: „Оставете ме на мира!“ Съвременните дами, дори и господа много уважават тази диагноза. Колко удобно е да припишеш на депресията лошото настроение, стреса или просто мързела!

В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ депресията не е само емоционално състояние, а определена настройка на мислене и чувства, заострено усешане за безпомошност, занижена самооценка, чувство за вина, понижена способност да се съсредоточиш и да вземаш решения, продължително мрачно настроение. Това е сериозна болест, която реално се проявява при 3-5 % от всички, твърдяши, че са в депресия. Обикновено е съпътствана от значително качване или сваляне на килограми, намаляване или повишаване на апетита, апатия, разстройство на съня, затруднена двигателна способност, болки в гърба, колебания в кръвното налягане.

В действие

Ако поне пет от всички изброени симптоми са налице повече от две седмици, струва си да се потърси лекар. Но преди всичко най-важно е да оцените „степента на тежест“ на душевното си състояние. Понякога е достатъчно човек просто да получи заряд от положителни емоции или да смени обстановката, за да се избави от мнимата депресия. Докато при истинската болест без лекарства няма спасение.

3. Хипогликемия 

Много удобно оправдание за невъздържаното отношение към сладкото. „Непременно трябва да хапна нещо сладко, иначе не мога да се съсредоточа“, ще чуете често от дамата срещу вас, която разпечатва втори шоколад.

В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ хипогликемията настъпва при такова понижаване на глюкозата в кръвта, което трудно се постига даже с тридневно пълно гладува¬не. И може да бъде провокирана от силнодействащи лекарства, ендокринни, онко¬логични и други сериозни заболявания, а не от липсата на сладко.

В действие 

Ако имате някакви тревоги в тази посока, обърнете се към ендокринолог, направете си изследване на кръвната захар (за да са сигурни резултатите, то се извършва на фона на 72-часово гладуване). Само не оправдавайте лако¬мията с модни думички!

4. Булимия 

За болни от булимия най-често се провъзгласяват млади и стройни момичета и жени, които смятат за болест нормалния човешки апетит.

В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ булимията е сериозно психическо разстройство, срещано изключително рядко и проявяващо се само в 0,01 процент от случаите. При него човек губи способността да се чувства заситен – по¬някога до такава степен, че в очите на околните изглежда необяснимо как може да се поглъща толкова храна.

В действие 

Може да различите истинската булимия от лъжливата с помощта на прост експеримент: избавете се от кулинарните изкушения, заобикаляйте ресторантите, избягвайте банкетите и тежките трапези.

5. Метеозависимост

Легнали сте късно, преди това сте преяли, забравили сте да проветрите спалнята. Посрещате утрото с цигара на празен стомах, главата ви боли, чувствате се разбити, не смеете да се погледнете в огледалото. А зад прозореца е дъждовно и ветровито. ,Ясно – времето се разваля!“, откривате веднага оправдание за лошото си самочувствие.

В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ 50 -60 % от жителите в света се смятат за метеочувстви- телни, но само 10-15 % от тях наистина са.

В действие 

Водете си дневник в продължение на месец, в който всеки ден отбелязвате и съпоставяте данните за своето самочувствие, физическа, емоционална и интелектуална активност, пулс и кръвно налягане с прогнозата за времето. Ако откриете пряка връзка, обърнете се към психотерапевт.

6. Авитаминоза

Умора, сънливост, проблеми с кожата – всичко приписваме на липсата на витамини. И се стараем да се преборим с нея от ноември до юни. Че как иначе – витамините са нашите защитници от рак, инфаркт, простуди. Едва ли не еликсир за вечна младост.

В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ авитаминозата, или недостигът на витамини, се среща изключително рядко. Спор няма: всички ние в някаква степен и от време на време изпитваме дефицит на витамини. Но този дефицит съвсем не е толкова значителен. Съществува дори теория, че ор¬ганизмът започва действително да страда от авитаминоза само в случаите на излишък на един или няколко витамина на фона на недостига на други.

В действие 

Въпросът за постоянния прием на витамини (особено в повишени дози) трябва да се решава индивидуално, и то след прецизна преценка на всички „за“ и „против“. Тази препоръка се отнася най-вече за мастноразтворимите А, Е и О, които се натрупват в организма. Излишъкът им води до сериозни последствия.

7. Висок холестерин 

Фразата „Имате високо ниво на холестерин!“ вече звучи заплашително често. И задължително е гарнирана с жес¬тока диета и високоефективни таблетки. А въображението рисува страшни картини на запушени с холесте- ринови плаки съдове. Но толкова ли е страшно наистина? В повечето случаи – не.

В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ последните изследвания сочат: безсмислено е да се снижава нивото на холестерина в кръвта с повече от 20 %. При това опасен е не хо¬лестеринът въобще, а т.нар. лош холестерин, който се натрупва по стените на съдовете.

В действие 

Не се престаравайте във войната с холестерина. Това е важен строителен елемент за клетките и без него организмът не може да съществува. Всички клетъчни структури и мозъчни тъкани съдържат холестерин. Но все пак гледайте да поддържате холестерина в допустими норми. В повечето случаи е достатъчно просто да се изключат животинските мазнини от храненето.

8. СХУ (синдром на хроннчната умора)

СХУ (извинете за израза) има много почитатели. Но бедата е там, че често го бъркат с обичайната преумора, която изчезва след качествено проведен отпуск, независимо от продължителността му.

В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ СХУ има много характерни признаци: повишена уморяемост, раздразнителност, промени в настроението, самосъжаление, плачливост. Кръвното налягане е неустойчиво, появява се сърцебиене, апетитът изчезва и единственото, което искаш, е да спиш, само да спиш. Но щом легнеш, сънят дълго не идва, а пък се събуждаш призори. После пак цял ден ти се спи, не можеш да се съсредоточиш, трудно запомняш и най-простите неща, лошо съобразяваш. Ето я истинската същност на СХУ, която действително се среща в 5-10 % от случаите.

В действие

Не си харчете парите по врачки и гледачки, не сте уро¬часани. Потърсете стабилен екип от невролог, имунолог и психотерапевт, ако се припознавате в описаната по-горе картина на заболяването.

9. Имунодефицит 

Много сериозна диагноза, ако наистина обаче е налице. И в повечето случаи да подкрепят имунитета с помощта на всякакви популярни или мистични имуномодулатори се опитват тези, които нямат абсолютно никаква нужда от такава подкрепа. За съжаление, понякога усилията им се увенчават с обратен ефект.

В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ мнозина смятат, че пони-жаването на имунните сили се проявява със слабост, болки в сърцето, главата, стомаха и въобще с общ дискомфорт. А имунодефицитът има съвсем други признаци. Например, ако боледувате за трети път от ангина в рамките на една година и не ви помагат антибиотици, това е тревожен сигнал. Също и ако повече от четири пъти годишно ви повалят вируси, може да се говори за отслабнал имунитет. Съвсем друго нещо е обаче, ако вие тръгнете на работа, без да сте доизлекува- ли бронхита и грипа, и се разболеете отново. Имуни¬тетът няма нищо общо с това.

В действие

Ако подозирате повреда в имунната си система, направете си изследване при имунолог. Само специалист може да изясни причините за вашите оплаквания и да разработи индивидуална схема на лечение с подходящи препарати. Безконтролното вмешателство в работата на имунната система е опасно.

10. Раздразнен стомах 

Тази диагноза си самоназначават всички, които се оплакват от колики, запек, подут стомах. Сред кандидатите за това страдание са много хипохондрици и агресивни личности, които са склонни или към истерии, или към депресия.

В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ от синдрома на раздразнения стомах страдат 15-20 % от населението на планетата. Това е нарушена двигателна активност на чревния тракт, последствията от която са запек или разстройство, метеоризъм и болки в стомаха. Коренът на злото са нередовното хранене, баналното преяждане, злоупотребата с рафинирани продукти, прекаляването с газирани напитки, кафе и алкохол. А също и стресът. Затова от раздразнен стомах страдат предимно млади хора между 30 и 40 години, в зенита на деловата активност.

В действие 

Откажете се от чашата с кока-кола и бургера в полза на пълноценен обяд със супа и салата. Не се лекувайте самостоятелно от метеоризъм със слабителни, за да не про-пуснете по-сериозна диагноза. Консултирайте се с гастроентеролог и диетолог.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара