Тази година астрономическата пролет ще настъпи на 20 март в 05:06 ч. , тогава е пролетното равноденствие, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при Българската академия на науките и от катедра „Астрономия“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Лятното часово време (с 1 час напред) ще бъде въведено на 31 март (неделя) в 03:00 ч. и ще бъде валидно до 27 октомври (неделя) в 04:00 ч., припомни той.

Скоро след пролетното равноденствие, на 25 март 2024 г., ще се случи първото затъмнение за 2024 г. – лунно, от полусянката на Земята. Неговото начало ще се наблюдава от Централна Европа и Централна Африка. Цялото затъмнение ще може да се проследи от Западна Европа, Западна Африка, Атлантическия океан, остров Гренландия, Северна и Южна Америка, Тихия океан, части от Арктика и Антарктика, каза физикът. Краят на затъмнението ще се наблюдава от Австралия, Япония и Източна Азия. От България затъмнението няма да може да се наблюдава. По време на явлението Луната ще бъде в съзвездието Дева, а Слънцето – в Риби. Максималната фаза ще настъпи 1,6 дни след лунния апогей.

Началото на затъмнението от полусянката ще бъде в 06:53 ч., но за София Луната ще залезе преди това – в 06:28 ч., каза Маркишки. Максималната фаза ще настъпи в 09:13 ч., а краят на затъмнението – в 11:33 ч. Продължителността на явлението ще бъде 4 часа и 40 минути. Магнитудът на затъмнението от полусянката ще бъде 0.958, т.е. Луната ще навлезе в земната полусянка с почти целия си диаметър, посочи Маркишки.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара