Семейното отслабване е тенденция, която се засилва в последните години, според наблюденията ми върху предпочитанията на моите клиенти. Все по-често мъж и жена от една двойка си поръчват заедно хранителни режими и желаят да се съобразя с факта, че са семейство и готвят и се хранят заедно. Това е похвално, но е важно партньорите, които желаят да отслабват едновременно, да са инфомирани за предизвикателствата, които могат да възникнат.

Дори и като двойка да сте единодушни по отношение на храненето и физическата активност, вие и партньорът ви можете да се окажете по различно време в различни ситуации в процеса на отслабване. Това е изпитание за волята и за успеха на всеки един от вас.

Преди да решите да сваляте килограми, заедно с партньора си, е важно да сте запознати с основните предизвикателства, които могат да възникнат по време на семейното отслабване. Ето ги и тях:

Мъжете и жените отслабват с различна скорост

Трябва да сте наясно, че мъжете и жените отслабват с различна бързина поради биологичните си различия. Повече за отслабването при мъжете, можете да научите от статията „Най-добрата диета за мъже“.

Чисто физиологически на жената й е нужно малко повече време, за да се пребори с излишните килограми, отколкото на мъжа. Това в еднаква степен важи и за задържането на постигнатите килограми. При мъжете поддържането на теглото е по-лесно.

Тези разлики естествено са строго индивидуални и са само част от множеството фактори за успех. Не се ядосвайте! Подходете с разбиране и не позволявайте това да стане причина за скандал между вас!

Не сравнявайте постиженията си – подкрепяйте се

Ако сте решили да спазвате диета заедно с партньора ви, следващият път, когато се наредите пред кантара, не сравнявайте постиженията си.

Не забравяйте, че мъжете имат повече мускули, които спомагат за по-бързия им метаболизъм. Затова те могат да си позволят да похапват повече, дори и по време на режим.

В същото време отслабването при жените не винаги се отразава толкова бързо на кантара, както при мъжете. Когато губим тегло, част от него се състои от вода. Мъжете имат по-голяма концентрация на вода в телата си, затова те започват да свалят килограмите по-бързо от половинките си. Например, жените пред менопауза са по-склонни към големи колебания в килограмите, поради разликите в загубата и покачването на водата в организма им.

Опитайте да се подкрепяте един друг, без да правите сравнения. Не се разочаровайте от различията в прогреса ви, а поставете свои собствени цели и ги преследвайте. Взаимната подкрепа е това, което ще ви помогне да се справите с предизвикателството.

Ако партньорът ви не ви подкрепя – не се отказвайте

Да получаваш подкрепа от приятел, особено ако това е любимият човек, често помага в борбата с излишните килограми.

Какво обаче се случва в моментите, когато ти си готова за промяна към по- добро, но партньорът ти не споделя целите ти и отказва да участва в твоето начинание?

Двойките най-често се хранят в комфорта на рутина, изграждана години наред съвместен живот. Ако един от членовете на семейството се опита да наруши тази рутина, това със сигурност води до дискомфорт у другия. Всяка промяна в начина на живот може да е причина за страх и раздразнителност.

Какво е решението? Най-важното е да останете верни на себе си и да преследвате целта си. Можете да поканите любимия си да се присъедини и заедно да вървите към промяната, но не може да му налагате това насила.

Фокусирайте се върху собствения си прогрес

Съществува пряка зависимост между наднорменото тегло и дългогодишното съжителство с интимен партньор. Това не означава, че трябва да избягвате дългогодишните връзки, за да се грижите за линията си. Можете да сте в топ форма и в топ връзка едновременно! Всичко зависи от вас.

Ако твърдо сте решили да свалите килограми и да започнете да се храните здравословно, но партньорът ви не желае да участва активно, то със сигурност е добре да се придържате към следните съвети:

  • Поговорете с партньора си за своите плановете и потърсете неговата  подкрепа.
  • Бъдете отговорни единствено за себе си.
  • Фокусирайте се върху собствения си прогрес. Не позволявайте навиците на партньора ви да бъдат причина за вашия неуспех.
  • Не се оплаквайте! Вие сами сте избрали пътя към промяната и той не винаги е лесен, но пък си заслужава усилията.

Семейното отслабване може да е чудесно преживяване, но е важно да уважавате различията помежду си и да се подкрепяте. Точно както и в любовта.

Ако и вие и партньорът ви сте решили заедно да направите здравословна промяна на хранителните си навици, ще се радвам да изготвя за вас индивидуални хранителни режими, съобразени с факта, че сте семейство и се храните заедно.

За още полезни съвети и поръчка на индивидуален хранителен режим влезте в www.topforma.bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара