Какво е байджо?

Байджо е най-популярната спиртна напитка в Китай, наричана още китайска водка, заради високия си алкохолен градус (обикновено между 35 и 60о). В буквален превод означава бял алкохол, бяло вино – в Китай дори и спиртните напитки се наричат вино.

Мнозина биха предположили, че байджо се произвежда от ориз, но това съвсем не е така. Традиционно китайската байджо се дестилира от сорго, често в комбинация с пшеница. Интересен факт е, че байджо е най-продаваната категория спиртни напитки в света, редом с уиски, водка и коняк. Произвежда се от преди повече от две хилядолетия в Китай, като придобива особена популярност около II век сл. н. е., а истинското си развитие в напитката, която познаваме нас днес, достига с изобретяването на съвременната дестилация, в средата на XV век по времето на династията Цин.

Защо Маутай?

Най-популярната марка байджо е марката Маутай, която носи името на планинския град Маутай в провинция Гуейджоу в югозападен Китай. Традиционно провинцията е била известна с множеството малки производители на байджо, които след учредяването на Народна Република Китай се обединяват в една единствена държавна фирма – Kweichow Moutai. Маутай байджо в момента има статут, който можем да сравним единствено с Коняк във Франция. Единствено продуктите произведени в града могат да носят името Маутай.

Маутай е символ на качество и престиж, от десетилетия това е националната напитка на Китай и вече се разпространява в над 100 страни по света, заради своя несравним вкус и аромат. В началото на 2017 година Kweichow Moutai надмина по пазарна капитализация Diageo, а Маутай се превърна в един от най-ценените марки алкохол, изпреварвайки такива брандове като Johnnie Walker, Hennessy, Jack Daniel’s, Smirnoff и Bacardi.

Маутай – как се консумира?

Маутай се консумира на стайна температура преди, заедно с храната, но и след това. Сервира се в малки чашки, колкото напръстник – 15 мл. При наздравица е редно да изпиете цялата чашка, в израз на уважение към домакина. Трябва да държите чашката в основата с две ръце и винаги да се стремите вашата чашка да е разположена по-ниско от тази на домакина.

В наши дни по света Маутай се пие и на шот в бара, като коктейлите с Маутай също стават все по-популярни.

Дегустационни нотки

Много е трудно да се определят дегустационните характеристики на Маутай заради комплексността на напитката. В сложните процеси на ферментация и отлежаване играят роля много фактори – като се започне от планинската вода, въздуха и климатичните особености. Според специалистите в процеса участват близо 2000 специфични микроорганизми, характерни единствено за градчето Маутай. В Маутай ще откриете много плодови нотки, аромати на круши, сливи, праскови и типичен соев вкус и аромат. Маутай е най-добрият избор на напитка за съчетаване с пикантна китайска и азиатска кухня.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара