Родолюбецът Добре Димитров Добрев или дядо Добри, както беше познат на всички, почина на 103 години. Този безсребреник и голям благодетел на църквата предпочете да живее като аскет, с единственото богатство – добрината и човещината.

Дядо Добри е роден през 1914 г. в Байлово. Баща му умира в Първата световна война. През 1940 г. се жени, има 4 деца. По време на бомбардировките над София снаряд пада близо до него и почти го лишава от слух.

На 38 години Добри се обръща към вярата. Преди десетина години той дарява всичките си имоти на църквата. Близките му не само, че не го разбират, но и го гонят от родната му къща. Той обаче не се сърди. Заживява в малка пристройка на църквата на село Байлово.

Преди близо две десетилетия започва своята странническа мисия и всеки ден ходи пеша до София, където събира дарения за църкви и манастири. През 2005 година дарява събраните 10 000 лева за църквата „Св. Кирил и Методий“ в село Байлово. Две години по-късно 25 000 лева са събрани от него за реставрацията на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци. На следващата година Дядо Добри дарява средства за ремонт на църквата в Калофер. 2009 година, месец май. На дарителската сметка на Храм – паметник „Св. Александър Невски“ са преведени 35 700 лева.

Ще запомним този истинки Човек с вид на старозаветен пророк и в окъсани шаячни дрехи да събира стотинки пред храма „Александър Невски“. Той се оказа най-големият дарител в историята на катедралата.

„Краят на света е там, където свършва добротата“, казваше дядо Добри. Нека почива в мир този вестител на доброто!

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара