Ако заобиколите отзад хотел „Черно море“ във Варна, ще видите една врата, която води към сладкарската работилница. Слънцето не се е показало, а работилничката действа. Димитър Бабаеленов е неин ръководител. Той е трето поколение сладкар.

Историята започва от дядо му – Димитър Бабаеленов, който на 15-годишна възраст отива в Цариград и постъпва чирак при българи сладкари. Пет години след това отваря собствена сладкарница и работи още 20. После се преселва във Варна (заедно с рецептите за ориенталски сладкиши).

В сладкарницата работи и синът – Борис Бабаеленов, и внукът – главен сладкар на хотел „Черно море“ (През 1986 г., б.р.).

Сладкарничката била на едно от най-добрите места в града, но конкуренцията не спяла и трябвало да се действа – кой с каквото може. Покривките по масите се сменяли поне три пъти дневно, внукът ядял бой, ако си позволи да поднесе вода в чаша, която е само измита, а не изварена. По обяд, когато търговията била в разгара си, най-малкият, пак внукът, тръгвал на разузнаване. Не е било прилично собственикът на сладкарница да виси пред витрините на другите сладкари, но едно дете може да се присламчи и да огледа – от кое по колко е изложено, кое как е украсено, не се ли е появил някой нов, заплашващ първенството асортимент. И тичешком – обратно, за доклад пред майстора. Към четири след обяд малкия агент обикалял постоянните клиенти и питал дали някой от тях не би искал да се прибере вкъщи със сладки…

Съпругата на днешния майстор Димитър Бабаеленов – Величка, също е сладкарка и в служебната йерархия заема второ място непосредствено след него. И техният син – Борислав, практикува, поне засега, занаята на родителите и прародителите си.

Когато дядото, бащата, майката и синът се съберат, разговорите им са посветени главно на сладкишите. На сегашния етап те са по-скоро спорове. Според възрастните младите не вършат всичко точно така, както трябва. Позволяват си да слагат разни неща там, където не бива. Просто е неприлично например да се смесва орех с канела. Последното поколение пък е убедено, че някои от сладкишите, които предлагат по-признатите от рода, са демоде и една специална торта изобщо не може да се поднесе във вида, в който те я поднасят.

Но какво е общото в разбирането за професията на работещите днес Бабаеленови? Какво според тях може да се направи, за да е занаятът им по-привлекателен, за да се развива и има бъдеще. Необходима е значително по-широка възможност за подбор на продукти и по-голяма свобода в решението от кое по колко да вложиш. За да може в крайна сметка всеки сладкар да има своя продукция и да се знае, че като отидеш еди-къде си, ще ядеш точно определено нещо, приготвено по определена рецепта. А това на свой ред ще радва не само клиентите, но ще стимулира и онзи, който работи, ще разграничава истинския от неистинския майстор.

Семейство Бабаеленови ви предлага няколко рецепти:

Пилешки гърди

Продукти: 1 л прясно мляко, 300 г захар, бяло месо от 1 сварено пиле, 200 г сметана, 100 г орехи или стафиди, 2 лъжички желатин.

Месото се отделя на конци и се нарязва на ситни парченца. Те се прибавят към врящото мляко, слагат се и предварително накиснатият желатин, сметаната, орехите (стафиди). Сместа се разлива в купички и се поставя в хладилник. Преди да се поднесе, може да се залее с малинов сироп.

Крем „Черно море“

Продукти: 1 л прясно мляко. 5 яйца, 300 г захар, 400 г бита сметана, 3 ванилии, 2 с. л. желатин.

Млякото ври със захарта, прибавят се жълтъците, сваля се от огъня, смесва се с предварително накиснатия желатин. Съдът с млякото се слага в студена водна баня и когато сместа започне да желира, се прибавят разбитите на пяна белтъци и сметаната. Кремът се разлива в купички или се разстила върху блат, така че да се получат пасти.

Пъпеш с крем

Ако сте успели да запазите един пъпеш, заедно с крем .Черно море“ можете да приготвите интересен десерт. Пъпешът се разрязва на две части, почиства се от семената и част от вътрешността му се издълбава. Издълбаните късчета се смесват с крем „Черно море“ и със сместа се пълнят двете половинки. Слепват се и се поставят в хладилника. Режат се на резенчета по дължина и се поднасят.

Захарно тесто

Захарното тесто напомня пластелин и от него могат да с моделират, особено като се оцвети, различни фигури. От него децата ви биха могли да приготвят за приятел четата си новогодишни подаръци.

Продукти: 100 г масло, 300 м вода, 200 г брашно, 1 кг захар, ванилия. Водата и маслото зави рат, прибавят се брашното, за харта и ванилията. Омесва се. Фигурките се сушат.

А ето и няколко кулинарни съвети от практиката на семейство Бабаеленови:

  • Белтък се разбива в добре измит съд. Дори една капчица мазнина може да попречи на задачата, с която сте се заели.
  • Баклавата става пръхкава, ако всеки лист от нея се намаже масло, вряло на огън. Орехите се слагат между всеки лист, а сиропът не трябва да е горещ – в противен случай листовете се изкривяват.
  • Ако разтопявате шоколад, към него не бива да се прибавя нито вода, нито мляко. Ако е прекалено гъст, прибавете малко олио.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара