Продукти: 1 млада пуйка с вътрешности, 1 пакетче масло, 1 чаена чаша ориз (1 пръст празна), 2 кисели зелки, 1/4 чаена чаша олио, червен и черен пипер.

Сваряват се дробчето, воденичката, сърцето на пуйката с 1/4 чаена лъжичка сол. Оризът се запържва до зла­тисто в 1/2 пакетче масло и се залива с 2 чаени чаши теч­ност (бульонът от сварените вътрешности с добавена го­реща вода). Посолява се, оставя се да се задуши на слаб огън и се смесва с нарязаните на ситно вътрешности и малко смлян черен пипер. Опитва се на вкус (да е соленичко, защото месото ще поеме част от солта).

Напълва се пуйка­та, зашива се и се поставя в дълбока тенджера с малко во­да, сол и зърна чер пипер да се полусвари. През това време зелето се нарязва и с олиото, червения пипер и малко вода се задушава на тих огън да омекне и почти да не остане вода.

Полусварената пуйка се из­важда бт тенджерата, бу­льонът се прецежда върху зе­лето, което добре се разбър­ква, и половината от него се разстила в дълбока тавичка. В средата се поставя пуйката и се покрива с останалата по­ловина от зелето. Останало­то масло се наслагва на бучици отгоре. Пече се в силна фурна около час – да се препече, но да не прегори.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара