Д-р Димитър Чапкънов е зам.-началник на отделение УНГ в „Пирогов“

Д-р Чапкънов, има ли пряка връзка между чуването и оглупяването?

Естествено! Добрият слух е пряко свързан с интелектуалното развитие на човека. Затова в повечето европейски страни е въведен задължителен скрининг на слуха на новородените. У нас само някои родилни отделения са оборудвани с апарати, които откриват глухота. Ако се установи такава, се прави трансплантация на кохлеарни импланти. И тя не трябва да се отлага, защото едно дете се развива толкова по-бързо, колкото по-добре чува, това е особено важно за периода от раждането до 5-ата година. Още в утробата детето чува перфектно (имам предвид чува, а не усеща) ударите на майчиното сърце, а за да произнесе думичката „мама”, то трябва да я чуе поне хиляда пъти!

Какво може да увреди слуха?

Освен вродена глухота, има и външни причини за намаляване на слуха – тежки вирусни инфекции, лечение с грешни антибиотици – гентамицин, стрептомицин, амикацин, които вече не се употребяват, вирусни и бактериални менингити. Знаете ли, че 30-годишните жители на големите градове имат по-лош слух от обитателите на малките населени места? И това се дължи на силния фонов шум. Ушите нямат клепачи и „работят“ дори когато спим. Много хора предпочитат да спят с тапи и така си осигуряват спокоен и пълноценен сън. Моят съвет е винаги да се съобразявате с ушите си и да не ги претоварвате.

Малцина са чували, че европейската норма за работа/ползване на слушалки е 45 минути в денонощие. Но много хора в колцентрове, работещите в шумни производства, тонрежисьори, диджеи надвишават многократно това време.  Неслучайно от 2013 г. всички мобилни телефони и персонални плейъри, продавани в ЕС, са длъжни да лимитират силата на звука до 85 децибела. За съжаление, 40% от младежите усилват ръчно сигнала, особено когато са на шумни места – в травмая, метрото, магазина – и така допълнително и скоростно увреждат слуха си.

Как да познаем, че слухът ни е намален?

Първият предвестник за това може да бъде шумът в ухото, така нареченият тинитус. По принцип тинитусът и намаляването на слуха са братя близнаци, независимо кой се появява пръв, винаги трябва да се очаква появата на втория.
Когато човек стане на 60-70 години, започва възрастовото намаление на слуха. При някои хора то може да протече ускорено, тоест човек на 50 години чува като 70-годишен. Оглушаването върви ръка за ръка със старческото оглупяване, или така наречената деменция. Тоест, за да запази интелектуалното си ниво, възрастният човек трябва навреме да си сложи слухов апарат. За това отговорност носи семейният лекар – негова работа е да даде талон и да посъветва човека да отиде да провери слуха си, още повече че държавата плаща една немалка сума за апарат. Той трябва да убеди възрастния човек, че колкото по-лошо чува, толкова по-бързо ще оглупява. И още нещо – слуховият апарат върши работа, когато се сложи навреме – защото мозъкът постепенно се отучва да разбира отделните думи и срички и в един момент и най-скъпият апарат не може да помогне – човек чува, но не разбира какво му се говори.

Как да изберем добър слухов апарат?

Естествено, не трябва да се мисли, че всеки пациент постига идеална връзка с протезата си. Защото слуховият апарат е една протеза. И тук добрият специалист трябва да се прояви като добър психолог – да помогне на човека да се научи да слуша с този апарат и да свикне да го носи, така че той да стане част от живота му. По принцип няма гаранция, че ще свикнете с апарата си. Пробата е ин виво – аудиметристът го настройва, харесвате го и моят съвет е да го купите с уговорката, че ако не ви понася, ще може да го върнете или да изберете друг. Така се прави в много страни по света.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара