Открийте Исус във всички деца, жертва на конфликти и войни по света. Нека направим нашия свят по-човечен и достоен за настоящите и бъдещите деца. Това призова папа Франциск в традиционното си коледно обръщение Urbi et Orbi от Ватикана.

Главата на римокатолическата църква припомни историята за рождението на Спасителя и витлеемските овчари, които въпреки мизерията и бедността му са видели величието на Бога в негово лице. Папата добави: „Днес, когато вятърът на войната духа в целия свят, а остарелият модел продължава да произвежда човешки, обществени и екологични отпадъци, Рождеството ни подканя да се съсредоточим върху знака на малкия Исус и да го разпознам в лицата на децата, особено онези, за които, както за Исус, няма място в хана (Лука 2:7)“

Виждаме Исус в лицата на децата от Близкия Изток, които продължават да страдат заради растящото напрежение между израелци и палестинци, каза папата. И призова на Коледа да се помолим за мир за Йерусалим и свещените земи в Близкия Изток.

Френциск спомена децата на Сирия, Ирак и Йемен, Южен Судан, Сомалия, Бурунди, ДР Конго, ЦАР и Нигерия, които са белязани от кръвопролитията, глада и болестите в тези държави. На Рождество папата се помоли за мир на Корейския полуостров, Венецуела и Украйна.

„Виждаме Исус в децата на безработни родители, които се борят, за да им предложат сигурно и мирно бъдеще. И в онези, чието детство е ограбено и които от много малки са принудени да работят или да станат войници за безскрупулни наемници“, разказа папата.

За децата, които са прогонени от домовете си и предприемат мъчителни и опасни пътувания и които лесно стават жертва на трафиканти, беше също молитвата на Франциск.

„Исус познава болката от отхвърлянето и колко е тежко, когато нямаш дом“, припомни главата на римокатолическата църква и призова да отворим сърцата си за любов и милосърдие.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара