Ива Петкова е сред най-разпознаваемите гримьори в България. Стотици жени се доверяват на нейния професионализъм за своите най-специални поводи. И не само. Освен професионален гримьор, Ива организира и провежда грим обучения в различни градове у нас. Тя е готова да пътува стотици километри, за да предаде своите знания и техники на други. Ива е от хората, които подават ръка, защото така правят силните и достойни хора. Упоритостта, трудът и любовта към гримьорството са двигателите, които я издигат до върха на кариерата – място, където е днес.

Фотографии: Драгомир Минков

Множеството перипетии, които среща по пътя на своето професионално развитие през годините я правят още по-силна и можеща. Тя не се спира пред нищо и никого. С целеустременост и адаптивност Ива покорява всеки нов тренд в гримьорството, добавяйки и свои уникални техники.

В интервюто за „Жената днес“ с Ива си говорим за старта на нейната кариера, за качествата, които са необходими, за да успееш в тази професия и да се задържиш на върха. Споделя как се печели доверието на хората и защо е важно клиентът винаги да си тръгва доволен и с усмивка на лице. Разкрива ни какви са грим тенденциите у нас и по света и какво е общото между психологията и гримьорството. И защо е важно да бъдем адаптивни към новото и красивото, но въпреки това, винаги да оставяме свой собствен и уникален отпечатък.

Ива ни допуска и малко повече до себе си, като ни разказва и за непрестанната подкрепа, която получава от своята дъщеря и майка си, както и от най-добрата си приятелка, която е винаги до нея. Тя говори и за любовта като двигател в живота и ценните уроци, които гримьорството ѝ е дало. Гримът е изкуство с красива мисия, а Ива – наследник на тази мисия, която не само кара жените да се чувстват красиви, но и щастливи и уверени.

Гримьорството ли те избра или ти него? Разкажи ни как започна всичко и кога за първи път прояви по-силен интерес към beauty света?

Приемам гримьорството за свое призвание. Всичко започна още в ранни ученически години, благодарение на моя братовчедка, която ми подари остаряла, почти суха спирала за мигли и, разбира се, като дете на 90-те, с радост я взех, сложих си я на миглите и баща ми каза, че съм грозна. Това бяха точните му думи, но всъщност се опитваше да ме откаже да си слагам грим на тази възраст. Но точно това ме стимулира да започна да се гримирам и да експериментирам с наличните в ученическите ми години продукти, които тогава не бяха толкова разнородни. Правила съм доста странни експерименти, които са ми показали кое как може да ми се получи в грима. Сега, връщайки времето назад, си спомням доста смешни неща, които съм си правила, но такива са били времената и възможностите.

Когато вече осъзна, че искаш да се развиваш като професионален гримьор, как реагираха близките и приятелите ти? Кой те подкрепи?  

В живота ми съм работила професии, които за един млад човек са били удачни, особено когато се лута и търси себе си. Винаги съм гримирала приятелки и съм се опитвала да лансирам по-новаторски подход към изработката на грима до момента, когато просто реших интуитивно, че е дошло времето да се занимавам с това професионално, колкото и трудно да е. Честно казано, може би уцелих период, когато професията на гримьора не беше така модерна.

Имах идея да прокарам свои виждания и разработки още от официалното си стартиране, като в началото гримирах дами по домовете им. Беше доста изморително, но винаги следвам мотото:

„Дай повече от себе си ,за да получиш един ден ти повече“.

Мисля, че този ден дойде отдавна, но продължавам да давам от себе си, това ми носи удовлетворение. Моите близки винаги са ме подкрепяли в решенията ми.

Аз съм доста упорита, може би, защото съм зодия Козирог, но винаги съм категорично следвам това, което си наумя. Първата си подкрепа получих от моята най-близка приятелка Снежи, която е до мен в моето израстване от планирането да започна да практикувам гримьорството като професия до ден днешен.

Най-верните ми поддръжници са майка ми и дъщеря ми, които включвам и като свои модели в редица обучения.

Какви качества и умения трябва да притежава професионалният гримьор днес, за да постигне това, което ти постигаш? Както и да се отличава сред силната конкуренция?

Качествата, които всеки професионален гримьор трябва да притежава са адаптивност, толерантност и позитивност. В годините на израстване имах доста спадове и възходи. Знам какво е да се чудиш с какво да заинтригуваш клиентите, за да обърнат внимание точно на твоята работа, но и наистина да останат доволни за доверието, средствата и времето, което са отделили, за да ги гримирам точно аз.

Опитвам се да се вглеждам в себе си

и да надграждам вижданията и уменията си, които да отговарят на моите принципи. Никога не се сравнявам с колега, просто защото смятам, че няма как да бъда като друг човек с други нагласи, характер, способи и идеи в главата. За да бъдеш забележим, трябва да отстояваш това, в което вярваш. Харизмата, добротата и усмивката са бонус съюзници в професията.

Има ли нещо общо между гримьорството и психологията? Говори ли нещо за характера и същността на една дама гримът, който тя харесва?

Това е нещо, в което много вярвам и имам идея в тази насока, която във времето мисля да развия. Годините практика ме научиха с две подходящи изречения да опозная типа дама срещу себе си и това, което очаква от мен да ѝ направя. Понякога има доста неориентирани клиентки, които са харесали грим по снимка, но реално той не е подходящ или за техните черти и физически данни, или чисто психологически не са готови за дадената визия. Има и такива, които са жадни да изпъкнат и обичат да са център на внимание и знаят, че ще създам точно това, от което имат нужда. За щастие, имам умението да разпознавам по погледа им дали съм на прав път или има нещо, което искат да променим.

Винаги държа на комуникацията,

както и да излязат от салона ми като доволни рекламни лица. Дали ще е лек нежен грим или по-атрактивна визия, момичешкото поведение няма как да се скрие, колкото и обрано да е то.

Според твоите наблюдения кои черти на лицето жените най-силно харесват у себе си и кои не?

Това е доста относително. Има дами, които си харесват очите, а устните – не. И обратното. Ние, жените, винаги си намираме недостатъци, колкото и красиви да са чертите ни. Чиста суета. Има дами, които обичат изразен цвят на устните, други пък харесват грима, в който очите са по-изразени. Както и плаващи решения като подсилени скули, вежди, руж и т.н. Настроението и мероприятието оказва влияние върху крайния резултат.

Гримът в България и този в чужбина – би ли направиа съпоставка? И съществува ли разлика в тенденциите у нас и по света?

Всички гримьори по света се влияят от трендовете, които лансират световните популярни лица, но те не винаги са практически полезни при стандартна работа с клиенти. В България нямаме точен стил на грим и доста колеги заимстват предимно от руските гримьори.

Аз лично съм привърженик на латиноамериканския стил

и имам слабост към него от самия си старт в професията. Стремя се обаче да миксирам стиловете, като прокарвам и съвременни модерни техники, за да съм гъвкава с всеки вкус, но се стремя да имам собствен почерк, който да бъде полезен както за клиенти, така и за всички, които идват да се обучават при мен. Много е важно гримът да се усеща лек и комфортен на лицето и същевременно да е дълготраен и изпипан перфектно текстурно и цветово.

Колко трудно се гради доверие между гримьор и клиент? Какво е нужно?

Доверието на клиента към работата на един гримьор стартира от момента на запознаване до крайния резултат на визията, която желае. Най-голямата реклама си остава традиционният вариант от уста на уста и от отзив до отзив. Точно затова и държа всички дами, които преминават обучения при мен да получават градивни и полезни знания, за да може да се задържи клиента при тях и да има позитивно мнение за работата им. Точно това ме кара да се чувствам щастлива, че имам принос в нечие професионално развитие.

Клиентите са „гъвкава материя“

и е много важно как се чувстваме ние и какво излъчваме, за да имаме лека комуникация с тях. Всеки идва със свое виждане и е много деликатно като момент да го усетиш, но това се развива с практиката. Тя е най-големият учител. Точно затова и провеждам различен тип курсове, които да са полезни както на любители и начинаещи, така и на утвърдени гримьори.

Разкажи ни малко повече за мастър класа, който предстои във Велико Търново? Какви техники ще представиш?

Много колеги очакват с нетърпение моя мастър клас, който ще се проведе в любимия ми град Велико Търново и ще е различен от предишните мастър класове.

Той ще бъде два дни – на 1 и 2 май. Ще представя три визии, свързани с предстоящите балове и сватбен сезон.  Ще представя официално и най-обновената си техника за дълготраен и водоустойчив грим, която вече две години има страхотен успех и много колеги преминаха обучение за нея.

Има една огромна изненада за включилите се – VIP вечер, в която ще покажа и бонус визия за зряла кожа, както и ще има много интересна томбола с подаръци – обучения и грим продукти на водещи световни марки. За всеки участник ще има подаръци от спонсори на събитието. Както и парти развлекателна програма, за да се насладят максимално на вечерта.

Каква е твоята тайна на баланса, как успяваш да съчетаваш успешно личния и професионалния живот?

Смея да твърдя, че съм голям работохолик и в същото време не усещам работата си като работа, а като удоволствие, което ме кара да се чувствам енергична и ми дава още по-голям стимул да се развивам. Дъщеря ми Габи e голяма и освен че учи, работи с мен и ми дава доста полезни идеи. Винаги мога да съчетая всичко в професионалния и личния живот, защото съм деен човек и умея да се адаптирам доста лесно. Има ли желание, човек намира време за всичко.

Вярваш ли в любовта? Какво е тя за теб?

Безусловно вярвам в любовта и смятам, че тя е основният движещ фактор във всяко наше решение, умение, дихание. Без значение дали е любовта към любимия човек, към детето, към родителите или пък към близки приятели и дори към домашните любимци. Любовта има силата да ни държи дори в най-трудни моменти.

Любовта към любимия човек за мен е чувство, при което без думи усещаш, че си говорите и се разбирате само с поглед. За мен любовта е микс между езотерика и рационалност – колкото и парадоксално да звучи.

Щастието обича тишината, затова не обичам да говоря за връзката си. Щастлива съм.

Казват, че истинските приятели се познават по това как реагират на чуждите успехи. Съществува ли истинско приятелство в живота ти и имаше ли такива приятели, които не успяха да понесат прогреса ти?

В живота ми е имало много приятелства, като с годините стават по-малко. Всеки етап беше по своему различен и вероятно нужен. И точно тези приятелства са ми трябвали, за да бъда човека, който съм сега. И да – вярвам, че съществуват истински и безкористни приятели, които искрено се радват – имам си такава приятелка, с която вече не броим годините, а се наслаждаваме на всичко преминато. Снежи е прекрасен, мил, любвеобилен и честен човек. Радвам се, че я имам. Благодарна съм, че към днешна дата се появиха в живота ми чрез моята работа и още няколко прекрасни момичета, с които станахме изключително близки и винаги ме приемат с отворени обятия, готови да ми съдействат с всички свои възможности. Прекрасно е чувството да знаеш, че си ценен заради самия себе си като човек. Разбира се, има и хора, с които затворихме вратите си и се радвам, че е така, защото аз съм принципен, лоялен и искрен човек и не търпя лицемерие и лъжи. Предпочитам да съм далеч от негативни и користни хора.

Кой е най-ценният съвет и урок, който научи през всичките тези години като професионален гримьор?

Израснах с доста труд, упоритост, амбиция и безброй идеи в главата, за които години чаках, докато се почувствам готова и на място да ги осъществя. Мечтите се сбъдват, но когато си целенасочен индивидуалист, отстояващ себе си. Никой не е обещавал, че ще е лесно. Адаптивността, усмивката и улавянето на подходящия момент са основните фактори за развитие. Важното е да не си вярваме прекалено много, защото сме изгубени след това. Винаги трябва да се стремим утре да сме по-добрата версия на себе си от вчера.

Гримът е изкуство с красива мисия. Какво послание би отправила на жените?

За мен гримът е изразяване на същността и изпъкване сред общността. Всяка жена е красива по своему и трябва да се грижи за себе си, според възможностите си, но винаги заради себе си. Защото грижата за нас самите е необходимост и изобщо не е егоистична, а показва любовта към собственото ни аз, като развива оптимистичната ни нагласа към живота.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара