Първите сведения за розата срещаме в древните индийски предания, които разказват за почитта, с която се ползвало това цвете. С рози украсявали царските покои, с тях плащали данъци и такси.

Римляните смятали розата за олицетворение на строга нравственост и я използвали като награда за забележителни дела.

Богинята на подземния свят Хедека е изобразявана с венец от рози. В Индия богинята „Великата майка” била известна като „Свещената роза”. В древен Китай червената роза била наричана „Цветето на богинята”.

В Библията се казва, че розите в райските градини били бели, но почервенели от свян, заради привличането, което се породило между Адам и Ева.

Легенди за розата

Пренесена по българските земи от Азия преди столетия, през XIX в. Rosa Damascena се превръща най-голямото богатство на Казанлъшкия регион и символ на България. Под влияние на уникалните климатични и почвени условия нежната гостенка постепенно се обособила като самостоятелен вид, различаващ се от маслодайните рози, отглеждани в другите страни.

Легендата гласи, че още Александър Македонски бил очарован от розата при походите си на изток, а негови войни на връщане донесли на Балканите стръкове от ароматното цвете.

Розата може би е най-често подаряваното цвете.

А знаете ли каква символика носи цветът на розата?

По време на Викторианската епоха се създават множество „речници“ за значението на различните цветя, към които човечеството с обръща с любопитство и до днес.

Ако получите рози, вече ще знаете каква е тяхната тайна символика според цвета им!

Каква символика носят различните цветове рози?

  • Червена роза – тя означава „любов“ – дълбока и безусловна! И се сещате за песента на Алла Пугачова „Милион алени рози“, а песента е по действителна история. Това е и цветето символ на Свeти Валентин.

  • Бургундско червена роза – тя означава „неосъзната красота“.
  • Бяла роза – означава „сърце, което не познава любовта“.
  • Жълта роза – може би не мислите, че е жестоко да подарите на някого жълти рози, но това слънчево цвете значи „изневяра“.
  • Розова роза –  това красиво цвете носи послание за благодат у себе си.
  • Оранжева роза – този енергичен цвят означава „чар и пленителност“.

  • Роза с цвят праскова – Тя означава „скромност“
  • Лилава роза – тази по-странна на цвят роза означава „очарование“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара