Трима водещи лекари в своите области – стоматологът д-р Венета Павлова, пластичният хирург д-р Евгени Шарков и дерматологът д-р Снежана Атанасова 

Снимки: Виктория Сиракова

Д-р Венета Павлова: Една усмивка променя животи

Д-р Венета Павлова и съпругът й д-р Валентин Павлов са създатели на ЕО Дент – най-голямата верига дентални клиники в България, Акредитирана университетска база за специализация на лекари по дентална медицина. Тя е специалист естетична дентална медицина. Зам.-председател е на Асоциацията на денталните мениджъри в България (АДМБ) и член на Комисията по квалификация и акредитация към Български зъболекарски съюз (БЗС). Ежегодно специализира и участва в най-значимите световни дентални събития в Германия, Австрия, Англия, Италия, Франция, Белгия, Хърватия, Южна Корея.

Дентални клиники ЕО Дент са отличени с престижни национални, европейски и световни отличия сред които: „The Best Clinic” на Европейска бизнес асамблея и Международна диамантена награда за отличие в качеството.

На какво дължите успеха в професията си?

Нашата професия е много отговорна, но и творческа. Ние се грижим за здравата и красива усмивка, а всички знаем, че една усмивка прави чудеса. Работим във всички сфери на денталната медицина, като сме създали високо специализирани дентални клиники ЕО Дент с екипи от специалисти със съответната експертиза – eстетика, имплантология, хирургия, пародонтология, ортодонтия, детска дентална медицина, ендодонтия, 3D-диагностика, безболезнено лечение с лазер и много други. За екипа на ЕО Дент успехът е усмивката на нашите пациенти. Ние влагаме сърцето си в работата и сме щастливи и удовлетворени, когато сме усмихнали някого истински, а блясъкът в очите и неговата благодарност са най-голямото признание за нас.

Кога пациентът се превръща в клиент за един лекар и как избягвате това да се случва във вашата практика?

За нас пациентът в повечето случаи става приятел и това е много важно за крайния резултат. Никога не е бил клиент, защото ние даряваме здраве. Имаме щастието да сме усмихнали хиляди пациенти и сме помогнали на  много хора в неравностойно положение. Върнали сме усмивката, увереността, самочувствието и възможността им да се хранят и живеят пълноценно. Много известни личности и популярни лица като Силвестър Сталоун, Наталия Симеонова, Мария Силвестър, Катето Евро, Сашо Кадиев, Азис, Николета Лозанова, Ники Михайлов, Йордан Йовчев, Енджи Касабие, Мария, Емилия, Криско, Марта Вачкова и още много други сияят с усмивки, изваяни от нас. Винаги водещи са доверието и професионализмът. Стремежът ни към непрекъснато развитие и усъвършенстване, инвестициите в най-иновативна апаратура и технологии целят да предоставяме най-добрата грижа за нашите пациенти.

Често ли ви се налага да работите в колаборация с други специалисти, за да получи пациентът максимален ефект от услугата, било то в лечебен или естетичен план? Дайте ни пример от вашата практика.

Да, силата на екипа и възможността за колаборация и комплексност в лечението са най-доброто решение за всеки пациент. Когато дойде при нас пациент, ние правим обстоен преглед, 3D-диагностика, дизайн на усмивката и сформираме екип от специалисти, които ще се грижат за здравето и усмивката му. Така пациентът се лекува от екип от специалисти – хирург, имплантолог, ендодонтист, протезист, ортодонт, дерматолог, анестезиолог, алерголог, зъботехник и др. Много важно е да се знае, че лечението вече е напълно безболезнено. Съвместната работа с анестезиолог предлага спокойствие, комфорт и безболезненост. След предварително одобрен план за лечение и необходимите изследвания се пристъпва към процедурата, при която чрез седация (медицински сън) пациентът заспива и след часове се събужда със здрава и преобразена усмивка. Процедурата е много подходяща за ангажирани хора, пътуващи от чужбина, страхливи пациенти, които искат в няколко (2-3) посещения да решат проблемите със своите зъби. Друг иновативен подход в лечението са случаите, при които в едно посещение се изваждат всички зъби, за които е установено, че не подлежат на лечение и веднага се поставят зъбни импланти и временни зъби, с които пациентите се събуждат и си тръгват от нашата дентална клиника. С временните зъби пациентите водят нормален начин на живот, имат социални контакти и нито за момент не остават без зъби, а новата временна усмивка е проект на бъдещата им окончателна усмивка. Всичко това е възможно и помага на пациента да одобри и свикне с бъдещата си усмивка, както и на нас да детайлизираме със зъботехника неговата индивидуалност, защото при нас всяка усмивка е уникална и авторска. Работата в тясна колаборация с дерматолог – специалист  за линия на усмивката, контур на устните, лечение при бруксизъм (стискане и изтриване на зъбите) и много други корекции e много важна в комплексното лечение. Съвременният подход в лечението и предвидимите резултати се постигат само с екипна работа и съвременна апаратура.

Д-р Евгени Шарков: Стремя се да съм всеотдаен към пациентите

Д-р Евгени Шарков завършва Медицинския университет в София с грамота за отличен успех. Защитава специалност “Пластично-възстановителна и естетична хирургия”. Докторант е на тема “Body Contouring” към УМБАЛ “Александровска”. Член е на Българската Асоциация по Пластично-възстановителна и естетична хирургия (БАПРЕХ)

Специализира “Пластично-възстановителна и естетична хирургия” във Великобритания. От 2017 г. до 2019 г. е член на Лекарския съюз на Великобритания. От януари 2020 г. е Началник клиника “Пластично-възстановителна и естетична хирургия” към УМБАЛ “Александровска”. Д-р Шарков е съсобственик в МЦ „VDerm”. Посещавал е множество конгреси по пластична хирургия. Автор и съавтор на редица научни статии и презентации в сферата на естетичната хирургия.

На какво дължите успеха в професията си?

На първо място бих поставил любовта към професията – любов, която осъзнах още в най-ранна детска възраст, защото съм израснал в семейство на лекари и съм прекарвал дълги часове в болници, докато родителите ми работят. Когато говорим за любов, няма как да не споделя, че огромна част от моя успех дължа на непрестанната подкрепа на съпругата ми – д-р Ирина Шаркова. Като медик, тя изключително добре разбира отговорността, която съм поел, умората от напрегнатия ден и честите отсъствия от дома. В същото време е и човекът, който ми дава изключителен стимул и стремеж за утвърждаване в професията.

Естествено, успехът няма как да дойде без упорит труд и непрекъснат стремеж за развитие. Дори и в момента практиката ми е на две работни места – в клиниката по “Пластично-възстановителна и естетична хирургия” към УМБАЛ “Александровска” и МЦ “VDerm” – различни полета на изява, възможности и предизвикателства, които стоят пред моета професионално усъвършенстване. Удовлетворен съм, че избрах специалността “Пластична хирургия”, защото дава възможност да лекуваш два вида пациенти: едните са хора с действителен здравословен проблем, хора, на които можеш да помогнеш – пациенти с травми, дефекти, изгаряния, реконструкция на гърда и всички други реконструктивни зони. В същото време има и друг аспект – естетичен – когато можеш да помогнеш на хората да се чувстват добре и красиви.

И накрая, но не и на последно място, е всеотдайността – изключително важно качество в нашата професия. Стремя се да съм всеотдаен във всяко едно отношение – към всеки един пациент и всеки един проблем.

Кога пациентът се превръща в клиент за един лекар и как избягвате това да се случва във вашата практика?

Ние сме положили Хипократова клетва да помагаме и лекуваме хората, да служим на тяхното здраве. Всички пациенти са равни, независимо от материалните си възможности, а моята единствена цел е да помогна по възможно най-добрия начин, така че да достигнем до оптимално решение, с цел максимален резултат.

Често ли ви се налага да работите в колаборация с други специалисти, за да получи пациентът максимален ефект от услугата, било то в лечебен или естетичен план? Дайте ни пример от вашата практика.

В естетичен план работя съвместно с д-р Шаркова, която освен моя съпруга е изключителен специалист в областта на естетичната дерматология и с която прекрасно си партнираме и на работното място в нашия медицински център. В лечебен план работя с широк кръг от специалисти. Моята тясна специалност е “Контуриране на тялото при затлъстяване и масивна загуба на тегло” и в тези изключително сложни операции често участват колеги от коремна и гръдна хирургия – типичен пример са пациенти, при които се наблюдава херниален дефект на коремната стена, и неизбежно се налага участието на специалистите от коремна хирургия. Често работя в екип и с колеги от гръдна, лицево-челюстна хирургия, УНГ.

 

Д-р Снежана Атанасова: Всеки специалист трябва да отговаря за сферата, в която е компетентен

Д-р Снежана Атанасова, собственик на клиника ATA DERMA, е дерматолог с повече от 10 години практика в България. Притежава две висши медицински образования – завършва медицина в Русия, а след това се дипломира и в Тюбингенския университет „Еберхард и Карл“ в Германия. Специализира дерматовенерология в Русия и България. Д-р Атанасова е председател на Асоциацията на естетичните дерматолози в България (АЕДБ).

На какво дължите успеха в професията си?

Професията ни е много благородна и тежка. Признателните пациенти, усмивката и това, че хората се чувстват по-добре, са изключително важни за нас. Медицината е може би най-сериозната професия. Пътят в лекарската работа е осеян с много препятствия и трудности, но всичко си заслужава. Ежедневно трябва да се брани с чест и достойнство тази древна професия. Може би отговорността е в основата на доброто име и на успеха. Категорична съм, че пациентите трябва да се доверяват на специалистите в дадената медицинска област, а не на самозванци. Само истинският специалист ще се отнесе с експертиза, търпение, изслушване, разбиране и с отношение към пациента, който е дошъл с проблема си. Нека добре да знаем кои сме, откъде идваме, къде се намираме и накъде отиваме.

В семейството ми има лекари и тази благородна професия ме привличаше още от детските ми години. Майка ми (лицево-челюстен хирург) ме предупреждаваше, че тя е за силни и отговорни хора. Затова моя успех го дължа първо на моите родители, и второ – на качествата, които изградих в годините, когато учих и работих. Така се стекоха обстоятелствата, че минах през руски, немски и български висши медицински университети и това отне половината от живота ми. За да съм успешна, нямам право да изоставам с новостите, да съм уморена и да допускам грешки, а дерматологията, особено естетичната, е много динамична. Смятам, че един лекар винаги има какво да надгради в професионален план.

Кога пациентът се превръща в клиент за един лекар и как избягвате това да се случва във вашата практика?

Щом работим в сферата на медицинските услуги и сме лекари, винаги ще работим с пациенти, а не с клиенти. Даже когато един човек идва само да си измери кръвното налягане, и то се окаже в норма, той пак ще е пациент, или пък друг да се консултира относно кожата му и каква домашна грижа да предпочете – той отново е пациент. Същото се отнася и когато говорим за инвазивните дерматологични манипулации, независимо дали това ще е филър в устните, мезотерапия или мускулна инжекция.

Често ли ви се налага да работите в колаборация с други специалисти, за да получи пациентът максимален ефект от услугата, било то в лечебен или естетичен план? Дайте ни пример от вашата практика.

Да, много често. Ние, дерматолозите, работим с най-големия орган на човешкото тяло – кожата. И в практиката си се пресичаме с много други специалности. В естетичната дерматология ми се налага да изпращам пациентите при пластични хирурзи, ортодонти и невролози. В клиничната дерматология често работим заедно с ревматолози, ендокринолози, гастроентеролози. Но моят принцип е, че всеки специалист трябва да отговаря за сферата, в която е компетентен. Затова има и специалности. Най-често се случва, именно в сферата на естетиката, неквалифицирани специалисти да си позволяват да прекрачват границите на другите специалности и по този начин да нанасят сериозни вреди на пациентите. Държа да подчертая факта, че в България няма специалист естетична медицина, тя просто включва много специалности.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара