Ако се чудите как да пробудите себе си за истинските си интимни желания, Адам Чаксфийлд има част от отговорите. Той е английски професор по политическа философия, чиято лична трансформация го отвежда от академичния свят към духовния коучинг.

След преживяно лично „пробуждане“ започва да води индивидуални и групови семинари, както и онлайн консултации в Северна Америка и Европа. Днес живее в Сан Франциско и е основател на Центъра за недуална осъзнатост в САЩ. Създател е и на обучителните програми Falling Open и WE Relating. Неведнъж е водил семинари и в България. А хората, докоснали се до неговото знание и опитност, твърдят, че като духовен учител

Адам притежава изключителна дарба.

Чрез медитативни техники той помага на последователите си да отворят съзнанието си и да се слеят с енергийния поток на любовта и състраданието. Така успява да ги освободи от оковите на илюзорните възприятия и дуалността, за да се насладят на естественото състояние на изобилие, радост и мъдрост. Наесен предстоят два ритрийта с Адам Чаксфийлд в България – на 26 и 27 октомври в София под мотото „Да правиш любов със сянката си“ и 5-дневен (18-22.10) – в хотел Bendida в Паничище. В следващото интервю за MysticMag, Адам Чаксфийлд разкрива уникалния си подход като коуч в интимната сфера.

Адам, как бихте се представили?

На 33 г. изпитах дълбоко пробуждане на сърцето, което ме накара да изоставя кариерата си на университетски преподавател по политически науки и да се посветя на духовния път. Няколко години по-късно изпитах силно недуално осъзнаване (не-дуалност означава не-двойнственост, тоест възприемане на света около нас извън деленето на противоположности като добро-зло, красиво-грозно – бел.ред.). То напълно промени разбирането ми за ролята на ума и начина, по който си служа с него. През 2010 г., с подкрепата и насърчението на недуалния учител Питър Фенър, започнах да водя индивидуални и групови обучения, за да споделям това осъзнаване.

Преминах през процес, в който преживявах лично срама и страха, свързани с изпитването на трудни чувства и емоции. В резултат се свързах много по-дълбоко с тялото си. Това естествено промени и начина, по който работех с хората. Развих своята способност да им помагам, за да приемат те изживяванията си с любов, вместо да реагират на тях със свян или боязън.

През 2018 г. открих с изненада, че все още нося в себе си твърде много несъзнателен срам заради насладата, която изпитвам от фантазии, считани за табу. С подкрепата на опитен коуч в областта на интимните отношения успях да излекувам голяма част от този срам. Наред с това преживях мощна енергийна промяна – някои я наричат пробуждане на кундалини. После се обучавах в Somatica Instutute, за да мога на свой ред

да помагам на хората с такъв тип коучинг.

Като коуч в интимните отношения черпя ресурс и от работата с психологическата сянка, която усвоих в Института „Светлина-Тъмнина“. С ролеви игри можем да интегрираме сенчестите психологически аспекти, които сме отхвърлили. Така човек си връща обратно еротичната енергия, която е изпратил в изгнание.

На какви идеи и принципи стъпвате, когато правите коучинг в интимната сфера? И какво представлява методът соматика?

Този метод е разработен от Институт „Соматика“ и представлява коучинг чрез интимно преживяване. Гениалността му е, че предоставя безопасно пространство за телесно изследване на измеренията на интимността, които са предизвикателство за клиента. Методът би могъл да включва и сексуална интимност, но се поставят определени граници – например клиентът и коучът остават напълно облечени, не се целуват по устата и т.н.

Стандартната сексуална терапия (или коучинг в сферата на интимността и взаимоотношенията) се изразява най-вече в разговор с клиента за неговите трудности и в предложения какво да прави с партньора си в бъдеще. Като коуч в интимните преживявания обаче, аз бих могъл да вляза в ролята на партньор, с който клиентът да прави упражнения по време на сесията, стига той да иска. Чрез подобни упражнения по интимност мога да отведа клиента в област, която е предизвикателство за него. Това разкрива в много по-голяма дълбочина какво се случва всъщност и от какво той има нужда. Клиентът получава възможност

да практикува интимност в „лабораторни“ условия,

където не рискува нищо истински важно. Така може да развие способността си да преживява интимност и да се усети по-уверен.

Хората често смятат, че е невъзможно да се справят с трудностите в секса и интимните отношения, защото

никога не са имали възможност да експериментират,

да правят грешки и да развиват уменията си в достатъчно безопасна среда. Понякога изглежда твърде рисковано да пробваме нови неща с реалния си партньор или при среща с напълно непознат. Ето защо сме склонни да се придържаме към областите, където се чувстваме силни, и избягваме ония, в които сме слаби. Аз предоставям на клиентите си защитено пространство за практическо изследване, което е нужно за преодоляване на предизвикателствата. Подхождам към коучинга без предварителна присъда какъв тип връзка или секс са подходящи или редни за моя клиент. Приемам безрезервно неговите желания и му помагам да има такива

интимни отношения, които го вдъхновяват.

Много хора вярват, че нещо с тях не е наред, когато не желаят да правят секс по начина, определян за правилен от семейството, средата, порното… Бих искал всеки да е спокоен, че може да се наслаждава на собствената си еротична енергия така, както му е приятно. Че може да има такива връзки и интимност, каквито му харесват, без да се насилва да отговаря на някакъв външен стандарт за взаимоотношения, продиктуван от свян или конформизъм. При условие, че е получил съгласие от партньора си, всеки може да споделя с него еротичната си енергия така, както му харесва, без да се налага да се съобразява с някакви представи за това

как „трябва“ да се прави секс.

Много хора са убедени, че нещо не им е наред, само защото ги възбуждат неща, които според общоприетите разбирания не би трябвало да ги възбуждат. Затова не се доверяват на еротичната си енергия и си въобразяват, че тя е лоша. Ала сексуалната възбуда винаги е естествена и невинна, тя не заслужава да бъде заклеймявана. Моето желание е всички да са уверени, че могат да се наслаждават на възбудата си без задръжки; че са способни да избират как да постъпват, дори при най-силната възбуда.

Когато работя с двойки, обикновено се съсредоточавам върху задълбочаването на интимността, така че партньорите да разбират истински другия, да се чувстват видяни, чути и разбрани. Оттам нататък връзката може да се развива по свой уникален начин, свободна от идеологическите рамки каква „трябва“ да е.

Как изглеждат вашите сесии?

Могат да бъдат много различни – в зависимост от нуждите на клиента. Приемам с любов преживяването му, усещайки на лично ниво какво се случва с него. Голяма част от срама и страха, които ни объркват и ни карат да се затворим, започва да се разтваря, когато получим безусловна любов.

Понякога е полезно клиентът да изследва интимната сфера чрез различни практики – в областта на емоциите или с цел възстановяване на взаимоотношенията при конфликти във връзките. Може също да се работи с чувствеността чрез еротична ролева игра.

Разкажете за някоя успешна коучинг сесия?

Този тип работа е прекрасна, защото може да носи изключително бърза и дълбока промяна. Имах клиентка, която, подобно на мнозина, изпитваше силен срам от сексуалното си желание. Всеки път, когато го изразяваше, я изпълваха осъдителни мисли и тялото ѝ буквално се свиваше от срам.

Предложих ѝ да направим следното упражнение: да поиска от мен каквото ѝ хрумне, а аз или да отговоря с „да“ и да ѝ го позволя (или да го направя), или да й кажа „не“, след което тя да поиска нещо друго. Минута по-късно тя прекрати упражнението с думите, че не може да продължи, защото се чувства твърде алчна и сексуална. Поканих я да позволи на тази „твърде алчна и сексуална“ част от нея да направи упражнението.

Тя се развълнува и откликна с любопитство, започвайки да иска от мен това, което действително желаеше. Зарадва се, когато успя да го изрази и видя как получава в отговор приемане, а не осъждане или засрамване. Това беше

огромен енергиен пробив,

който й помогна да осъзнае колко много обича своята свенлива и потисната „твърде алчна и твърде сексуална“ част. Успя да си я върне и да я интегрира благодарение на факта, че изпита любов и удоволствие от срещата с нея. След това преживяване клиентката ми се почувства способна да заживее в хармония с желанията си. Вече не я давеха силни вълни от срам като преди. Намери смелост да сподели с партньора си, че не иска да поддържа взаимоотношения без секс и не след дълго започна нова интимна връзка.

Повече за Адам Чаксфийлд – на неговия сайт www.adamchacksfield.com или на фейсбук профила му Adam Chacksfield https://www.facebook.com/adambulgaria/

Facebook Twitter Google+

0 Коментара