Има много хора, които не могат да отидат до фитнес залата поради натоварените си графици, разстоянието до фитнес центъра или други фактори, които затрудняват упражненията.

За щастие, повечето хора имат възможност да използват фитнес уредите, с които разполагат в собственото си жилище – обикновено това са чифт дъмбели.

Ако знаете как да ги използвате ефективно, дъмбелите са всичко, от което се нуждаете, за да изградите мускулна маса и сила.

Възможно ли е да развиете мускули, използвайки само дъмбели?

Възможно е да се изгради мускулна маса с всякакъв вид тежки предмети, но дъмбелите и щангите са създадени за тази цел, поради което са най-популярните уреди за този вид упражнения.

Основното предимство на използването на дъмбели за увеличаване на мускулната маса е удобството и гъвкавостта, които те осигуряват по отношение на набора от упражнения, които могат да се изпълняват с тях.

Благодарение на едностранния си потенциал, използването на дъмбели за упражнения може да бъде много полезно за постигане на равномерно и силно тяло. Това предимство на дъмбелите позволява по-добра специфичност на тренировките.

От решаващо значение е да се помни, че за изграждането на мускули е необходимо да се вземе предвид не само всеки вид дъмбел, тъй като целта на прогресивното претоварване трябва да включва общото тегло.

Вероятно мускулният ви растеж в крайна сметка ще спре да прогресира без повече тежести или по-високи нива на интензивност.

Кое тегло на дъмбелите е оптимално за мускулен растеж?

Теглото на дъмбелите, които трябва да използвате за изграждане на мускули, зависи от вида на упражненията, които възнамерявате да правите, и от текущото ви ниво на атлетичност.

Тези, които вече са натрупали известна мускулна маса, трябва да използват по-тежки гири, за да се развихрят още повече, а тези, които планират да правят комбинирани упражнения, които се нуждаят от по-голямо съпротивление, трябва да го правят, за да се възползват от предимствата на тренировъчния стимул.

Какъв тип свободни тежести са оптимални за подобряване на мускулите?

Силно препоръчваме на тези, които имат домашни фитнес зали, да се сдобият с регулируеми дъмбели, за да спестят място и пари, както и за да могат да регулират теглото на дъмбелите при преминаване от едно упражнение към друго.

Ако сте надхвърлили максималното тегло на регулируемия си дъмбел или нямате достъп до такъв, е възможно да си купите комплект от инкрементални дъмбели. Въпреки че това ще изисква повече пари и пространство.

Какви са предимствата на включването на дъмбели в тренировките?

Използването на дъмбели предлага редица предимства, подобни на тези при щангите или машините, като например по-равномерно разпределение на стимулите за упражнения и засилено активиране на желаните мускули.

Дъмбелите са ефективни не само за равномерното натоварване на двете страни на тялото, но и за развитието на мускулите, които работят заедно по време на сложни упражнения. Това води до по-стабилни движения.

Упражнения с дъмбели, които са полезни за развиване на мускулите

Въпреки че изграждането на мускули с помощта на дъмбели е възможно, все още не сме проучили кои конкретни упражнения са най-ефективни за постигането на тази цел.

Комбинираните упражнения с дъмбели са най-ефективният начин за използване на ограниченото налично оборудване поради факта, че създават по-висока степен на мускулен растеж на цялото тяло. Сред най-практикуваните упражнения са: преса за гърди с дъмбел, гребане с една ръка и смяна на ръцете, клекове с дъмбели, мъртва тяга с дъмбели.

Начинаещите атлети трябва да внимават при изпълнението на упражненията тъй като потенциалът за нараняване е голям, когато човек не е правилно информиран за правилната форма и изпълнение на упражненията. Започва се винаги с тежести, които са поносими за тялото и с програма, която да се следва прецизно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара