Палмата на първенството в натрупването на излишни килограми държи мазната, питателна, калорична храна. Но тя има таен съюзник – лошият и недостатъчен сън.

Малко сън – повече излишни килограми. До такъв извод стигнаха учени в търсенето на неоткрити досега причини за затлъстяването. Анкета сред няколко хиляди души установила, че хроничното недоспиваме плюс малко подвижният начин на живот предразполагат към натрупване на мазнини. Предполага се, че наддаването на излишни килограми в този случай може да се обясни с нарушение в производството на хормона мелатонин, който се изработва главно по време на сън. Дефицитът на този хормон

потиска настроението, възбужда непривичен апетит

и заставя организма да трупа запаси от мазнини. Експерименти с животни, страдащи от недостиг на мелатонин, установили, че при хранене с висококалорични продукти те започват бързо да наддават. Набавянето на мелатонин спирало наддаването и дори водело до сваляне на килограми.

Доказано е, че хората с наднормено тегло също имат проблеми с производството на мелатонин. При по-пълните дори размерите на епифизата (жлезата, в която се изработва този хормон) средно са няколко пъти по-малки, отколкото при хората с нормално тегло.

Правила за „диетичен“ сън

  • Широчината на леглото за един човек трябва да е не по-малко от 80-90 см.
  • В стая с площ 18 кв.м не бива да спят повече от двама души.
  • Идеалната продължителност на съня е 7-8 часа, като нощният сън е най-качествен. Дневен със същата продължителност не го замества.
  • Будилникът е враг на отслабването: пълноценността на съня се снижава, ако той е прекъснат рязко.
  • Обилното хранене и преливането вечер пречат на съня. Вредят най-вече мазните, лютите, пикантните ястия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара