Женските ръце никога не стоят скръстени. Дори и когато си почива, чаровната им притежателка пак не им дава покой и върти плетката, пресажда цветя, шие. После идва ред на гладенето, готвенето, мръсните чинии. След това същите тези ръце работят с часове на компютър в офиса, пишат, мерят, теглят. Лошо! Така им осигурявате абсолютно вредната комбинация от системно претоварване и преумора, която е в основата на повечето чисто женски страдания на ръцете. Вижте кои са те и какво можете да направите, за да ги облекчите.

Вредата от пъргавината

На вас само ви се струва, че денят би е поредица от уморителни задачи, при които вършите напълно различни неща. Всъщност през целия си живот жената непрекъснато редува еднообразни движения, които водят до пренатоварването едни и същи мускулни групи. Най-уязвими са местата, където мускулите се залавят за костта. При системна преумора в тези участъци може да се развие тендовагинит, който представлява възпаление на сухожилието в неговото влагалище. Тогава жената усеща ръцете си „уморени“, болезнени, а често в областта между лакътната става и китката се появява и оток.

Терапия

В такива случаи трябва поне два дни да дадете пълна почивка на ръката, като я носите в специална превръзка. Вземате голяма квадратна кърпа или шал и сгъвате на триъгълник. Краищата на този триъгълник се връзват около врата, а в широката част се поставя ръката. Така освен от работа я пазите и от гравитационното налягане, което я дърпа надолу поради собствената й тежест. Превръзката не е необходимо да се носи нощем.

Жестът „ОСТАВИ МЕ“ е пък полезната активна отмора за пренатоварените ръце. Нали си го представяте – ръката е сгъната в лакътя, а пръстите са обтегнати сякаш отблъсквате нещо или някого. Задържайте страдащата ръка в тази поза няколко минути и 2-3 пъти дневно.

Много полезни са компресите с риванол и спирт в равни части. Ако това не помогне, трябва непременно да потърсите съвета на специалист.

Страданието на Пепеляшка

Типично заболяване за жената домакиня е и т.нар. Риц артроза. Това е възпаление на най-близката до китката става на палеца на ръката. След системно физическо пренатоварване там се образуват малки остеофити (шипчета). Един от най-типичните случаи е, когато продължително време жената плете на една кука. Тогава мястото отцча и започва силно да боли.

Терапия

Веднага трябва да спрете с плетенето, да започнете физиотерапия и да се посъветвате с лекар с какъв противовъзпалителен и обезболяващ препарат да мажете мястото.

Болестта на секретарките

Когато дълго пишем на компютър, малките ставички на пръстите се пренатоварват физически. Това често води до развитието на малки остеофити (шипче­та) по тези места, които причиняват отичане на части или на целите пръсти на ръцете, скованост, болки и непохватност. Често тези шипчета се пре­дават и по наследство от майка на дъщеря.

Те не водят до инвалидност, но са неприятни зара­ди страданието, което причиняват, и видимото заг­розяване на пръстите.

Терапия

За облекчаване на болката е добре три-четири пъти дневно ръцете да се масажират с нестероиден препарат.

Много помага и балнеолечението, което трябва да се прави поне веднъж годишно.

Ако болката не отминава

Освен от тендовагинит и шипове отоците по ръцете или по пръстите може да се дължат и на някои неврологични заболявания, на ошипяване или деформации на шийните прешлени, както и на заболявания на на кръвоносната или лимфната система.

Затова, ако оплакванията продължат по-дълго време и не отминават след прилагане на нашите съвети, добре е да се посъветвате с ревматолог, невролог или ортопед.

Хвърлете пръстена

Колкото и красиви или скъпи да са пръстенише на ръката ви, не ги носете непрекъснато. Такъв е съветът на специалистите. Според тях не всички бижута по ръцете са безвредни. Някои от тях притежават способността да оказват вредно влияние върху здравето в зависимост от мястото, на което се носят. По ръцете и особено по пръстите се намират т.нар. меридиани и биологичноактивни точки, които отразяват състоянието на определена система в организма или на даден орган. Когато върху някоя от тях дълго бреме стои пръстен или гривна, може да се възпрепятства правилното функциониране на съответния орган или система. Например жените най-често носят пръстени върху средния и безименния пръст, върху които са разположени меридианите на сърдечносъдовата и ендокринната система. И ако се появят или вече страдате от такива заболявания, не бива да се изключва като възможност и влиянието на любимото ви бижу. Разбира се, това не означава да се откажете от него. Просто трябва да го носите по-рядко. Но дори и да нямате проблеми, все пак сваляйте вечер всички накити от ръцете, съветват специалистите.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара