През юни и юли дерматолози от 21 града в България партнират на La Roche-Posay ежегодната кампания “Станете Skin Checker”.  Всеки желаещ може да се консултира напълно безплатно със специалист в своя град (по определен график, публикуван тук.

Целта на инициативата “СПАСЕТЕ КОЖАТА СИ / SAVE YOUR SKIN” е да запознаe всеки с начините, по които може сам да участва в превенцията на кожния рак.

Първо – да проследява кожата и бенките си като използва метода „ABCDE“. Разработен от топ дерматолози, методът обръща специално внимание на пет белега на бенките, които трябва да се следят: асиметрия, граници, цвят, диаметър и еволюция.

Отговорността към здравето на кожата насърчава хората да се информират и да търсят начини да се предпазват от вредите на слънчеви лъчи.

Глобално проучване показва, че 52% от хората никога не са преглеждали бенките си при дерматолог, а 73% не прилагат защитни продукти върху лицето си.

Ракът на кожата е един от най-често срещаните видове рак. Данните сочат, че всяка година са диагностицирани над 200 000 нови пациенти с рак на кожата.

Добрата новина е, че има начини за превенция (доказано е, че 86% от меланомите и 90% от немеланомните ракови образувания са причинени от излагането на слънце). Също така 90% от случаите на кожен рак са лечими, ако бъдат открити навреме. А установяването е по-лесно от други видове рак, тъй като кожният рак е видим за окото.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара