Л-Карнитинът е изключително популярна добавка, особено сред тези, които се опитват да отслабнат. Какво представлява, какви са ползите и има ли вреди, обяснява фитнес инструкторът Станимир Михов.

Л-Карнитинът (L-Carnitine) e натурална аминокиселина. Първоначално е изолиран през 1905 година от месо, а латинската дума за месо/плът – carnis, e източник на наименованието му. Има основна роля в производството на енергия чрез транспортиране на мастни киселини в митохондриите на клетките. Митохондриите действат като двигатели в клетките, като изгарят тези мазнини, за да създадат използваема енергия. Л-Карнитинът се синтезира в човешкото тяло и се съдържа в някои храни като млечните продукти и месото (особено агнешкото и говеждото).

За да може телата ни да произвеждат достатъчни количества Лкарнитин, е необходимо наличие и на витамин C.

В организма 99% от Л-карнитинът се намира във вътреклетъчното пространство и основният орган, в които се складира, е скелетният мускул. Следващият по концентрация на L-карнитин орган е черният дроб.

Ползи

Л-Карнитинът е известен като хранителна добавка за отслабване, но различни проучвания потвърждават положителен ефект и при други състояния като:

  • наднормено тегло и метаболитен синдром;
  • регулиране на кръвна захар и инсулинова резистентност;
  • диабет;
  • умора, мускулна треска и мускулна болка;
  • нервност и тревожност;
  • сърдечна недостатъчност;
  • аритмия;
  • при хипертиреоидизъм (проблеми с щитовидна жлеза);
  • за подобряване на качеството на сперматозоидите

Л-Карнитин в спорта

Л-карнитинът пренася дълговерижните мастни киселини (триглицеридите) до митохондриите на всяка клетка – “енергийната пещ”, в която мазнините се “изгарят”. Така те (мазнините) се използват като основен източник на енергия. Това е и основната функция на Л-карнитина.

Освен това, той увеличава енергията и мускулната издръжливост.

Л-карнитинът помага много и при диети за отслабване и елиминиране на мазнините, като намалява чувството за глад и премахва слабостта в мускулите.

Добро е и профилактичното му действие срещу болести на черния дроб, сърдечно-съдовата система и бъбреци. Здравословното състояние на тези органи е от изключителна важност за постигане на по-добри спортни резултати.

Какви резултати мога да очаквам от приема на Л-Карнитин?

Резултатите варират според възраст, тегло, начин на хранене и други фактори.

При млади и здрави трениращи, които спазват балансиран хранителен режим, основното предимство, което може да очакват е облекчаване симптомите на мускулната треска и по-добро възстановяване. Също така може да спомогне за изпълняването на по-ефективни тренировки.

При хора на средна възраст или по-възрастни, суплементирането с Л-карнитин ще спомогне и при изгарянето на мазнини и покачването на мускулна маса по-бързо, както и за редуциране на умората от физическа дейност.

Тъй като аминокиселината се намира в по-големи количества в говеждо и агнешко месо, вегани и вегетарианци могат да се възползват от абсолютно всички изброени ползи, както и да избегнат дефицит и здравословни усложнения от липсата на адекватни количества Л-карнитин.

Безопасен ли е?

Л-Карнитинът е безопасно вещество и в препоръчителните дози не оказва странични ефекти. Стандартна препоръчителна дозировка е от порядъка на 2-4 грама L-carnitine на ден, разпределени на 2-3 приема през деня (общо 3-8 грама). Обикновено се приема сутрин и преди тренировка.

Л-Карнитинът е една от малкото хранителни добавки, които не само са безвредни по време на бременност, но дори силно препоръчителни. Голяма част от л-карнитина от тялото на майката преминава към плода или в кърмата, което може да доведе до дефицит. За превенция обикновено се използва умерен прием (1 гр. дневно за неспортуващи и 3 гр. дневно за бъдещи майки, които изпълняват физически упражнения) през средата на бременността (приблизително около 20-а седмица) и той да продължи и по време на кърмене.

Възможно е при някои хора, високият прием на L-карнитин (над 6-8 гр. дневно) да доведе до синдром на рибената миризма – странна миризма на риба на потта, дъха или урината. Причината за това е покачването на нивата на веществото триметиламин при метаболизма на Л-карнитина и изхвърлянето му от тялото.

С какво може да се комбинира Л-Карнитин за допълнително отслабване?

За по-напредналите трениращи и хората, които искат по-силен ефект, комбинацията на Л-карнитин и фет бърнър е чудесен вариант. Най-доброто време да приемате фет бърнър е сутрин и преди тренировка. Необходимо е да се избягва приема в близост до времето за лягане (поне 6 часа разстояние), тъй като съдържа стимулиращи съставки, които може да попречат на съня.

CLA е съкращение от конюгирана (свързана) линолова киселина. При проведени изследвания са налице значително увеличаване на мускулната тъкан и намаляване на мастната. Комбинацията на КЛА с Л-Карнитин е удачна за хора, които не искат да използват стимуланти (обикновено кофеин, синефрин и др.), намиращи се във фет бърнърите, но искат да извлекат повече ползи от суплементирането, с цел отслабване и горене на мазнини. Значителен ефект за намаляване на телесните мазнини и увеличаване на мускулната тъкан, се постига при дози от 3-4 гр. (в зависимост от телесното тегло) CLA на ден в продължение на 2-3 месеца, като естествено трябва да се комбинира с диета и физически натоварвания.

Друга вариант е комбинацията на CLA с Л-Карнитин. Зеленият чай ма доказани ползи при изгарянето на мазнини и с него не можете да предозирате.

Разбира се, Л-Карнитинът ще ви помогне в отслабването, ако го комбинирате със здравословна диета с намален прием на калории и повишена физическа активност.

Източник: StanimirMihov

Facebook Twitter Google+

0 Коментара