Не знам дали сте гледали от тези риалити шоупрограми, в които хора с наднормено тегло свалят килограми (най-популярното е The Biggest Loser на NBC, в България вървеше по TLC). Аз рядко се спирам на тях с дистанционното, но ги познавам, е, ясно е защо – темата за борбата с килограмите ме интересува. И въпреки че се радвам на щастливите им очи, когато видят, че кантарите започват да сочат други цифри, знам, че съвсем малко от хората, които свалят така от теглото си, остават на мечтаните и трудно стигнати нива. Можем да се каже същото и за дългосрочния ефект от бариатричната хирургия.

Хората на диета обикновено

свалят около 10% от теглото си през първите 6 месеца

(като няма значение конкретната диета), но изследвания сочат, че в следващите 4-5 години 30 до 66% от отслабващите качват повече, отколкото са свалили, като не се отчита и значително подобрение в здравно отношение. Това йо-йо състояние води до рискове за здравето.

Проблемите пред хората, които свалят килограми, са два: първият е промяната на навиците за хранене и вторият е, че правилото на постепенно увеличаване на порциите се включва постепенно, почти невидимо. В същото изследване се казва: „Когато пазите рестриктивна към калориите диета, тялото ви променя метаболизма си, което от своя страна прави така, че е все по-трудно и трудно да сваляте килограми и за да запазите темпото на намаляване на теглото, трябва да намалявате още калорийния прием, което прави трудно пазенето й“. Хората, които правят диети, но са склонни към емоционално хранене (провокирано от стрес или самота), има по-голяма вероятност да са в цитираните 30-66%, сочи друго изследване по същата тема.

Най-голямата причина е, че с драконовските режими и промяна в органите

се постига често временен, ограничителен режим, но не и промяна в психичното състояние,

а често пъти то е онова, което кара човек да яде безконтролно, а не това, че не знае кое колко калории е. Колкото и човек да прави физически упражнения, дори и когато мине на идеален хранителен режим, дори това да продължи година-две-десет (пиша 10, защото съм оптимистка), зад завесата остава суфльорът, който нощем ни води до хладилника.

„Диета“, тази дума, станала омразна на мнозина, и затова сменяна с „режим“, е част от проблема. Другият е, че за повечето от нас поддържането на здравословно тегло не е лесно и изисква внимание в храненето и редовни физически натоварвания (може да не е фитнес непременно, а дълго ходене пеша или каране на колело). Липсата на контрол на импулса (в случая за хранене) или нежеланието за физическа активност (един от симптомите на депресия) са вече работа на психологията и психотерапията.

Един пример:

чувството за самота, което съпровожда всеки от нас

в различни етапи от живота му. Самотата като чувство не зависи от броя на приятели и познати, а е субективно преживяване, при което също може да се усеща празнота, чувство за незначителност, отхвърляне от околните, изоставеност, безнадеждност, липса на подкрепа, тревожност, депресираност, несигурност и зависи от събития като раздяла с партньор или работа; периоди на траур или стрес. Хроничната самота може да доведе до емоционални и физически проблеми, които да бъдат изявени чрез трудност на регулиране на импулси, които са преяждането, пушенето, пиенето и безконтролен секс, по изследванията на невролога Джон Капиоко, автор на книгата Самотата: Човешката природа и нуждата за социални връзки.

Стресът е сериозна причина за наднорменото тегло.

Нередовното хранене, също резултат от стрес, води до изменения в биологичните ни ритми – и може да попречи на естествената регулация на глада.

Между другото, гладът и раздразнителността се намират на близки места в мозъка (откъдето идва тази позната детска нервност, когато малките са гладни, а често и при възрастните се наблюдава) и нередовното хранене, защото то може да провокира напълняването. В същото време, изследванията показват, че колкото по-малко спите, толкова по-голяма е вероятността да напълнеете, защото липсата на сън води до нарушаване на хормоните, които контролират глада и апетита. От 1000 изследвани човека тези, които са спят по-малко от 8 часа, имат повече мазнини в тялото и като цяло са по-тежки. Ще направя едно допълнение от мен, че безсънието най-често е свързано с емоционални проблеми и ще затворя кръга безсъние-килограми-психика.

Изследванията константно показват, че

хората се хранят повече, когато са депресирани,

тревожни или имат емоционални разстройства. И обратното: наднорменото и свръхнорменото тегло също могат да провокират емоционални разстройства: ако често сваляте и качвате, това може само да покачи тревожността и депресията, а този цикъл води до трудностите, описани в началото и кръгът става порочен.

Емоционалното хранене е тенденцията човек да преяжда като отговор на негативни емоции, каквито са тревожност или раздразнителност/чувствителност. Това е свързано с липсата на психологически механизми за преработването на тези емоции, което става чрез лична терапия и осъзнаване, не чрез мерене на калориите. Както обаче всяко друго нещо, така и за справяне и намиране на нови механизми, е нужно време и то не е няколко консултации, месец или два, а продължителна лична работа преди да има ефект върху поведението, защото дори и осъзнал какво става в него, на човек му трябва време, преди да започне да вижда реакциите си в ежедневието и да ходи по нови пътеки. Емоционалното хранене само по себе си е спасителен „механизъм“ за справянето с горчилките в живота и оттам са трудностите в загубата на тегло във времето и поддържането на желаното ново тяло.

Не само негативните емоции водят до емоционално хранене. Макар и много по-рядко, се наблюдава и връзката позитивни емоции-емоционално хранене. Емоционалното хранене води освен това до усещане за винаПроучванията показват, че близо 60% от хората с наднормено или свръхнормено тегло се хранят емоционално, като в период на преяждане посягат към храни, богати на мазнини, захар или с високи калории като отговор на негативните емоции, което естествено ги поставя във висок риск от развитие на диабет, МЕТ и сърдечно-съдови проблеми.

Ето кои са основните причини за наднорменото тегло:

  • генетичното предразположение (400 гена са свързани с наднормено тегло, но малка част засега се приема, че са големи играчи). Само 25% от предиспозицията за наднормено тегло обаче се дължи на гените, за разлика от много други генетични заболявания, където ролята е 70-80%. Вашето наднормено тегло може до голяма степен да се дължи на гените, ако са спазени следните условия: по-голямата част от живота ви тежите над средното; един или двамата ви родители или няколко ваши роднини са с наднормено тегло – а ако двамата ви родители са със затлъстяване, вероятността и вие да сте като тях е близо 80%; и ако не може да свалите килограми, въпреки че сте с висока физическа активност и на нисковъглехидратна диета месеци наред.
  • фактори на средата (това са външните влияния). Бебетата на майки пушачки има по-голяма вероятност да са с наднормено тегло от тези на непушачките. Бебетата, кърмени 3 месеца е по-вероятно да не са с наднормено тегло като възрастни от тези, които са кърмени по-малко от 3 месеца и т.н., и т.н.

Емоционалното хранене е едно, но болестното преяждане е състояние, включено в Международния класификатор на болестите. Често пъти то е маскирано с други сериозни проблеми, които не дават възможност винаги на лекарите да стигнат до него и те лекуват само последствията – а такива са сърдечно-съдови проблеми, метаболитни и др. Само че болестното преяждане е болест на душата. И в лечението му трябва да се включат психотерапевт, ендокринолог или кардиолог и всякакви други специалисти. Ако заедно се погрижите за вашето тяло и вашата душа, ако не се отказвате лесно и проявите търпение, ще се стигнете теглото, с което ще живеете здрави и доволни от себе си.

Източник: Блогът на психотерапевта Детелина Стаменова

Facebook Twitter Google+

0 Коментара