Предстои третото издание на ”Пловдив Джаз Фест”.  Още в първото си издание през 2015 -а фестивалът представи силна програма с впечатляващи артисти, последвана от също толкова силно издание през 2016-а.  

Мирослава Кацарова е идеен създател на Пловдив Джаз Фест. Джаз певица със свой собствен стил и радиоводещ в най- доброто радио за джаз музика Jazz FM, Мира се осмели да добави  още една роля в портфолиото си – тази на организатор на музикален фестивал. Поканихме я да ни разкаже как се прави такова събитие и да представи предстоящия фестивал в няколко думи.

Снимки на Мира Кацарова: Диляна Флорентин

Как се роди идеята за Пловдив Джаз Фест?

Фестивалът е приемник на предишния джаз фест в Пловдив „Пловдивски джаз вечери“, но с новата си комуникация като Пловдив Джаз Фест има напълно обновен облик – по отношение на принципа на подбор на артисти и принципа на финансиране. Разбира се, той е част от програмата Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и освен частното финансиране, е подпомогнат от фондация „Пловдив 2019“. Така че идеята за този фестивал е една стара мечта, на която просто й узря моментът. Беше ми интересно да видя възможността в родния ми и любим Пловдив да свирят артисти от световна класа, а най-вече да се впусна в приключението да реализирам тази възможност. И ето вече трета година с малкия ни, работлив и умен екип се трудим да реализираме мечтите си и тези на близките ни по дух и вкус хора. Тъй че през първата и втората година през сцената ни минаха артисти като Кърт Елинг, Виктория Толстой и Якоб Карлсон, Розалия де Соуза, Ричард Бона, Майк Стърн, Дейв Уекъл, Зуко 103, Давид Линкс.

Какво обединява и какво отличава Пловдив Джаз Фест от останалите джаз фестивали в България и по света ? 

Надявам се общото е любовта към музиката и по-специално джаза като стил, който е белязан от свободата, импровизацията, умението да се общува отвъд думи и формалности.

Отличителна черта е, че това е относително камерен фестивал, който се създава на традиционен принцип – публиката е в салон, потънала в тишината и уважението си към артиста, слуша с внимание. А на сцената се стараем да се представят само най-новите и влиятелни артисти и проекти. Нещо като проява на старомодно отношение и любов към новото и модерното. Оценяваме публиката ни, която е разнообразна, смислена, чувствителна и образована. Сред тях са представители на различни поколения, но всички до един с респект към таланта и креативния дух на артистите.

Какви са предизвикателствата в организирането на такова събитие?

Това е много динамичен процес при нас – от намиране на средства и финансиране, през програмиране и куриране на артисти, до технически специфики на сцената, комуникация и грижа за гостите ни. Така че сме предизвикани на всички нива – да се открие рядък инструмент или да се осигури технически детайл по сцената, да се напаснат дати за хедлайнерите, така че идвайки в Европа да успеят да дойдат в България при нас, осигуряване на ресурс за обезпечаването на престоя на гостите на Пловдив Джаз Фест:  от специфични напитки и храни – до различни изисквания за хотели, гримьорни и какво ли още не.

Как се прави подборът на артистите ?

Неизбежно е, личният музикален вкус влияе на избора на артистите. Но колкото и да сме субективни в харесването и възторга си, винаги има артисти, които стърчат над останалите и някак не може да не ги забележиш. Винаги се стремим към тях. Никога мотивите ни не са били свързани с комерсиални подбуди, а изцяло с естетически и свързани с инакомислието, неконвенционалните и интелигентни проекти. Всяка година се оформя и тема-лайтмотив на фестивала като тази година това е саксофонът.

Какви са акцентите във фестивалната програма тази година?

Снимки на гостите: Пресцентър на Пловдив Джаз Фест

Тази година всяка фестивална вечер ще включва по два основни концерта. На 1 ноември ще свири бендът на Джейсън Моран – един от най-виртуозните и интелигентни джаз пианисти, който пристига от Ню Йорк с още десет първокласни джаз музиканти. Освен, че е брилянтен музикант и аранжор, той е още великолепен лектор, шеф е на програмата за джаз в Кенеди център, където курира артисти, а също така е и визуален артист, чиито визуални инсталации са намирали място на Венецианското биенале. Така че неговият концерт е един от акцентите на тазгодишното издание, ще се нарича „In My Mind:MONK“, защото е трибют за теорчеството и личността на Телониъс Монк. А на сцената ще има видео, към което ще препраща музиката, случваща се тук и сега.

Другият важен акцент е концертът на Дони Маккаслин квартет. Това е един от най-добрите и напредничави джаз саксофонисти с проницателен, но мек тон, който освен модерните ритми и хармонии, залага много и на мелодията. Може би заради това Дейвид Боуи го кани за последния си проект Blackstar, където освен че свири, е автор на музиката и аранжиментите на песните. След срещата си с Боуи, Маккаслин прави албум посветен на него „Beyond Now“, който ще чуем на живо на 2 ноември, а преди това на сцената ще бъде Христо Йоцов с неговия квартет и най-новия им албум „Jazz Cats“.

Финалът на фестивала е отреден на Джошуа Редман трио – един от най-влиятелните джаз музиканти на съвремието ни. Наричан модернист, Джошуа Редман е създател и на новите идиоми в музиката, чиито последователи са най-младото джаз поколение.

„Четирима господа пеят джаз” е смело продължение на  ”Четири дами пеят джаз” в първото издание на фестивала и „Четири дами пеят боса нова” миналата година. Това  начинание включва и твое участие. Разкажи ни нещо повече за емоцията от това музикално сътрудничество.

Трудно ми е да говоря точно сега за нашето сътрудничество… истината е, че много се харесваме и обичаме помежду си четирите дами…

Но тук е мястото да кажа, че Хилда Казасян ще направи концерт в почит на Ела Фицджералд „На Ела с усмивка“. Тя ще пресътвори нейни песни в нов прочит заедно с JP3 и Мишо Йосифов и това е вторият концерт от вечерта на откриването.

Как се случи избора на артисти за ”Четирима господа пеят джаз”?  Вие ли ги поканихте, или те изявиха желание да участват? Какво да очакваме тази година?

Това е концерт, продуциран от Пловдив Джаз Фест и е реализиран по наша инициатива. Идеята е да поставим певци от други жанрове в неочаквана и необичайна за тях музикална среда, какъвто е джазът. Така Стефан Вълдобрев, Свилен Ноев от Остава, Орлин Павлов и Павел Терзийски ще пеят джаз в компанията на Октет Пловдив и с аранжиментите на Миро Турийски. Очакваме музика с чувство за  хумор и изненади, защото това е един от онези проекти, с които се забавляваме и е нещо като дързък експеримент, по подобие на тези албуми само с джаз на артисти като Ани Ленъкс, Род Стюарт, Тони Бенет и Лейди Гага и други.

Преди тях на сцената ще има концерт на Антони Дончев, Росен Захариев и Павел Терзийски, който е новата надежда на българския вокален джаз.

Две годишнини ще отбележи Пловдив Джаз Фест през 2017-а: през април се навършиха 100 години от рождението на Ела Фицджералд, а на 10 -и октомври отбелязахме и 100 години от рождението на Телониъс Монк. Какво представляват тези две имена в историята на джаза и защо е важно да им отдадем почит?

Каквото и да кажем за тях би било недостатъчно. Ела е гранд дамата на песента, която променя представите за вокалното изкуство, особено след бибоп ерата, когато тя се превръща в създател на онези непогрешими певчески сола само със срички, без думи, известни като скат пеене. А дълбинното й познаване и интерпретации на т.н. Songbook – тематични композиции на някои от най-прочутите автори на песни, й носи прозвището Първата дама на песента.

Телониъс Монк е сред най-изпълняваните композитори редом с Гершуин. Неговата Round Midnight се превръща в мяра за вкус и стил, който променя клишетата. Самият той е отвъд тях – със свиренето си, с концепцията си за импровизация, с външния си вид, с атрактивното си поведение на сцената.

Тъй че в една вечер-вечерта на откриването, ни чакат два концерта с почит към двамата великани в джаза.

Ще ни споделиш ли още нещо интересно за предстоящия фестивал?

Една от най-големите ни гордости тази година е лекцията, посветена на Телониъс Монк, която самият Джейсън Моран ще направи на 31 октомври. Редом с нея е и младежкият конкурс, който се надяваме и тази година да ни срещне с млади и умни хора, с талант и вкус към джаза. Фотоизложба на Мишел Нахабедян ще ни открие уловени настроения по време на концерт на Диди Бриджуотър, Джо Ловано, Скофийлд, Джошуа Редман… А след всички концерти, след 23:00 часа в Бибоп кафе ще се събираме за обичайните джем сешъни… Всъщност очаквайте празник на джаза!

Програмата и подробности за фестивала може да видите в уебстраницата и във Фейсбук.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара