Много хора смятат, че т.нар. конюгирана линолова киселина (CLA) помага значително в изгарянето на мазнините, ако целта е отслабване. Но и че подпомага растежа на мускулатурата, подобрява сърдечното здраве  и повишава секрецията на тестостерон. И всичко това – без странични ефекти…

Не всички са на такова мнение обаче. Според други, CLA разчита на не особено убедителни доказателства за ефективността си, а и може да крие рискове.

Ето защо, в тази статия ще се запознаем по-отблизо с нея и ще претеглим предимствата и недостатъците й, на база практиката и научните факти, които съществуват за нея до момента.

Какво e CLA?

Това е група от естествено срещащи се мастни киселини, която се съдържа предимно в месните и млечните продукти. Но в лабораторни условия, CLA всъщност може да се добие и от растителни масла (от слънчоглед и шафран).

Има близо 30 различни вида CLA, които са еднакви като химичен състав, но с различна подредба в градивните си частици, която им придава и различни качества.

Защо се използва като добавка?

Във фитнес средите, най-честата причина хората да приемат добавки с CLA, е за да стимулират изгарянето на мазнини, а някои смятат, че тя подобрява и мускулния растеж, производството на тестостерон и спортните постижения.

Помага ли при отслабване?

Повече хора приемат CLA с цел по-лесно отслабване. Доказателствата за ефективността й в тази насока обаче не са много убедителни.

Макар, че е често срещана по магазините за хранителни добавки, когато разгледаме изследванията върху линоловата киселина, разбираме, че голяма част от тях всъщност са върху животни и по-рядко – върху хора.

Много често резултатите от изследвания върху мишки действително са много близки като ефект и при нас, хората. Но в този случай – макар че при гризачите ефекта от CLA е значителен – намален апетит, повишена оксидация на мазнините и по-трудно отлагане на мастни запаси, то при хората не е точно така. За нас резултатите са по-скоро незадоволителни.

В допълнение, CLA не е ефективна в преотвтратяването на обратно покачване на тегло, нито пък потиска апетита при хората.

Проучванията върху CLA от последните години показват, че и да има някакъв минимален положителен ефект от приема й, тя не е от най-ефективните добавки за отслабване.

Помага ли за развитие на мускулатурата?

За съжаление и тук науката не дава обещаващи доказателства за ефекта от приема на CLA. Отново, има някои проучвания, които като че ли подкрепят теорията, че CLA помага за развитието на мускулна маса, но резултатите им доста си противоречат.

Едно от тях показва, че млади мъже със затлъстяване, приемащи CLA и Омега 3 рибено масло в продължение на 12 седмици, увеличили мускулната си маса с до 2,4%. Такъв ефект обаче не се наблюдавал при мъже с нормално тегло, нито пък при по-възрастните мъже със затлъстяване.

Други проучивания пък показват положително развитие на мускулатурата само при прием на CLA над препоръчителните дневни дози, което също не е идеален вариант…

Що се отнася до твърдението, че CLA повишава нивата на тестостерон – то се дължи на резултати от изследвания върху човешки клетки, но те не са пресъздадени успешно при тестове върху реални хора, така че и тук ефектът на добавката е спорен…

В обобщение за приема на CLA при покачване на маса отново можем да кажем, че макар и да има известни положителни доказателства в тази насока, то те са предимно неубедителни и доста противоречиви от изследване до изследване, така че може да се каже, че CLA не е и особено ефективна добавка за развитие на мускулатурата.

В обобщение…

В обобщение можем да кажем, че CLA не е сред най-ефективните хранителни добавки. И макар, че може да помогне малко както при отслабване, така и при покачване на маса (като допълнение към други добавки и, разбира се – към адекватно подбрани тренировъчна програма и хранителен режим), все пак има доста по-ефективни начини да подобриш резултатите си в коя да е от тези две цели, вместо да залагаш на хранителна добавка за това.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара