Казвам се Карамфила Маслева. Кръстена съм на любимия ми дядо поради липса на внук. Страдах от това цветно-масле­но име, докато не научих всички, даже и роднините ми, да ми викат Кара. Дори не празнувам именния си ден на Цветница, въпреки че ми е любим празник. Слагам пръст върху името си, когато се налага да показвам личната си карта, така както майка ми слага пръст върху първите цифри на ЕГН-то си. Няма да е лошо и аз да започна да скривам своето. На четиридесет и осем години съм, но не задълго, защото съвсем скоро ще навърша четиридесет и девет. Налага се да остарея, ако искам да дожи­вея до дълбоки старини.

Освен пъстроцветното име и… годините ми, друг ком­плекс ми е едрият бюст. Но благодарение на фолкпевиците, които извадиха модата на големите бюстове, аз успях да пре­одолея и този си комплекс. Както една популярна телевизи­онна героиня казваше: „Аз не съм дебела, а ниска за своите килограми“, но пък килограмите ми са съблазнително разпо­ложени. Хубавичка съм в доста от дните в годината, освен ако не се задълбоча в обстойно оглеждане в огледалото. Тогава виждам бръчици, малките ми отиват и си ги харесвам, как­во пък – мои са си; големите обаче се старая да не забеляз­вам. Знам хиляда и една рецепти за разкрасяване, но по-често ползвам готварската книга. През последните години всеки понеделник, поне до обяд, съм на диета или разкрасяващи процедури, които по замисъл трябва да продължат до края на живота ми. Тези ми брилянтни идеи добре си пасват с поне­делнишкото отказване на цигарите, което си обещавам, след като съм препушила в неделя. Такава съм си аз. Най-доброто ми качество е безхарактерността.

Бях омъжена до една Бъдни вечер преди няколко години, когато обърках броя на гозбите за празничната трапеза, което се оказа лош късмет. А всичко трябваше да бъде както винаги – мила семейна вечеря в тесен кръг, пожелания, които, за да се сбъднат, трябва да са скромни. Но в суматохата преди празника се бях по­увлякла и направих тринадесет постни манджи. Докато се чудех какво да махна от софрата, от фурната замириса на загоряло. Втурнах се да видя какви са „пораженията“ върху тиквата, пълне­на с ошав, мед и ядки – беше доста голяма и трябваше да внимавам да не изгори отгоре, а пък отдолу да остане сурова. Все си мисля, че се разведохме с Радо само защото не умея да броя.

Но тогава имах толкова много работа, че въобще не ми беше до броене. „Въртях се на пета“, както казваше баба ми. Бях решила да бъда образцова домакиня – поне за една вечер. Постлах покривката, трудно, но все пак успях да събера на ма­сата всички гозби, чинии, чаши, сребърни прибори, салфетки, златни панделки, елхови шишарки, орехи и запалени свещи. Останах много доволна, че натъкмих всичко, а на места даже се виждаха парченца от новата ми коледна покривка. Оставаше да запаля камината, без съседите да извикат пожарната, както стана миналата година. В плановете ми влизаше и да приготвя хубава жар за бъдника. Извадих глиненото съдче за прекадява­нето на софрата. Не биваше да забравям, че бях решила да бъда и красива съпруга – да се облека подобаващо за вечерта. Напъ­хах се в една страхотна зелена рокля, дълга до земята, с умо­помрачително деколте, изключително неподходящо за семейно тържество, но великолепно за следващата ми роля на изкусна прелъстителка. Подчертах очите си, мацнах блясък на устни­те, минах през облак от последния си любим парфюм, пръснах на шията и китките. И ето че вече бях неотразима! Остана ми малко време да се полюбувам на себе си и на милата коледна приказка, сътворена от моите ръце.

Мъжът ми на празник гледа да не е пред очите ми, все си намира работа навън. Твърди, че по-миналата година съм го била пратила до магазина седем пъти поотделно за черен пи­пер, червен пипер, ронена чубрица, канелени корички, заква­сена сметана, сушени сливи, бяло брашно. Може и да е вярно, бях леко разсеяна… голяма работа!

Радо обаче е Тома Неверни. Не вярва, че някога ще ста­на истинска домакиня – като майка му. Рано сутринта пред­видливо излезе да пусне тотофиш – имаме традиция веднъж в годината – на Бъдни вечер – да пускаме семейно тото. Дали защото предварително разпределяме печалбата, но повече от тройка не сме печелили.

В онзи празничен ден телефонът звънна, беше около шест следобед, помислих, че е свекърва ми. Тя е точен човек, въпре­ки че според мен час по-рано на мястото на събитието не е точ­ност. Не познах, някаква жена търсеше Радо. Странно, каза да я потърси, а не остави телефон. Защо ли не го е потърсила на мобилния? Не чух името ѝ. Сигурно има нещо спешно за превод. Така е, всички хора се шашкат по Коледа – помислих си разсеяно.

Най-сетне Радо се върна и ми подаде фиша.

– Радо, къде ходиш цял ден? От сутринта те няма! Не ми да­вай този фиш, а го остави на масичката до телефона. Разръчкай камината или сложи дърво, но внимавай да не опушиш стаята. Изхвърли и кофата със смет, че е препълнена. Не, първо измий сребърната пapà за питката. Ама трябва да слезеш до магазина за фолио, че е свършило. И виното приготви! – занареждах аз. – Да не забравя, майка ти поръча да я вземеш навреме, а и някаква жена те търси, каза да ѝ се обадиш, но забрави да си каже името, а и аз не я попитах. Нахални хора, празници са все пак, работата може да почака! – започнах нервно да изреждам като в скоро­поговорка. Но се сетих, че според статистиката по празници и в почивни дни стават най-големите кавги, и бързо-бързо смених тона и темата: – Радо, виж какво съм приготвила! Радо, виж само колко красиво подредих масата… и камината запалих. Радо, по­гледни ме, имам нова рокля – завъртях се аз, да ме забележи.

– Деколтето ти е много голямо, накиприла си се като сел­ска даскалица… Защо не облечеш нещо по-топло? Навън е ми­нус десет градуса, само като те гледам с тези голи ръце и декол­те, ми става студено.

– Аз пък се харесвам! Суетата ме топли…

Радо сви рамене, погледна ме още веднъж с критичен по­глед и продължи:

– Прибрах фиша, първо ще сляза да хвърля боклука и да купя фолио, после ще се обадя на онази жена, а накрая ще взе­ма мама.

С прозаичните си планове и безразличен поглед Радо довърши остатъците от празничното ми настроение. Но аз лес­но не се отчайвам, щом съм решила да празнувам, ще празну­вам, само трябва бързо да загладя нещата, че Радо е нещо крив.

– От собствен мъж комплименти да чакаш, все едно от чичо бохем наследство да получиш! – Смигнах му закачливо и продължих: – Съгласна съм с теб, тези празници са досад­на работа – първо ходиш по магазините като преял кон, после тьтриш покупки като шерп, крак не подвиваш, да приготвяш храна, която изхвърляш след няколко дни. Ще пошетам още малко, довечера ще изтърпим милата семейна вечеря, а утре ще си отспим и ще отидем на басейн, нали, Радо?

Подканих мъжленцето си да се облече. Той е далтонист и винаги му приготвям дрехите, откакто на сватбата ни цъфна, пременен самостоятелно – обут с един зелен и един оранжев чорап, на фона на черния костюм. Изпратих го до входната вра­та с кофата за смет и списъчето за пазаруване. Не ме целуна… Преди години на всяко изпращане до входната врата получавах поне една целувчица. Понякога дори с една целувка от вратата го връщах. Спомените и празниците ме разнежиха, понечих да го прегърна, но той бързо се изниза и хлопна вратата.

По празниците е така, какво да се прави, самоуспокоих се.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара