Разпространението на грипа у нас върви така, че едва ли ще се стигне до национална грипна ваканция,  заяви по БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова.

„Коктейлът е преди всичко и на първо място от грипни вируси – от тип А два вируса и от тип Б вече имаме. Освен това имаме и случаи на COVID. Забелязва се, че има респираторно-синцитиален вирус, сериозно протичащ при децата до 5-годишна възраст. Другите вируси, които в момента се разхождат в страната, са риновируси, аденовируси, мета-пневмо вирус“, каза тя.

Според вирусоложката времето е много подходящо за заболявания, но причината за боледуване е и, че сме „като отвързани – не се носят маски, дори на масови събирания на хора, а трябва“.

Проф. Аргирова описа и сипмтомите на грипа: втрисане, температура, болки по цялото тяло – като мускулна треска, стомашни неразположения.

Според нея е добре, ако се разболеем, да се тестваме, за да разграничим грипа от Ковид-19 и да можем да се лекуваме адекватно. Важно е още в началото човек да започне с прием на противогрипни препарати. „По аптеките има противогрипни препарати – ремантидин, тамифлу, трябва да се взимат веднага, не антибиотици обаче. Грип не се лекува с антибиотик“, каза тя.

Проф. Аргирова обясни, че инкубационният период при грипния вирус може да е и по-малък от 24 часа, тоест човек да почувства симптомите буквално часове след като е бил в контакт със заразен.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара